Vaatwasser versus handwas: is de eerste zijn geld wel waard? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Vaatwasser versus handwas: is de eerste zijn geld wel waard?

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Courtyard House - East Dulwich Moderne keukens van Designcubed Modern
Loading admin actions …

De vaatwasser is in menig huishouden ondertussen redelijk ingeburgerd. Als je nog een wat oudere keuken hebt, kan het zijn dat je nog geen vaatwasser hebt en de afwas met de hand doet. Bij de meeste vrienden en familie waar we over huis komen is de vaatwasser vaak wel aanwezig. En bij het aanschaffen van een nieuwe keuken wordt er zelden nog voor gekozen om geen vaatwasser te nemen. Voor vele van ons is het ontbreken van de vaatwasser vaak juist de reden om die nieuwe keuken aan te schaffen. Het is tenslotte maar wat makkelijk. Of niet soms? Na het eten spoel je het ergste vuil van de borden en pannen af en daarna hoef je de vaat alleen maar in de vaatwasser te zetten. Zodra deze vol is kun je het apparaat het werk laten doen. Na afloop hoef je de vaat er alleen nog maar uit te halen.

Maar is de aanschaf van een vaatwasser eigenlijk altijd zijn geld waard? Is het beter voor het milieu om een vaatwasser te hebben en wordt de vaat ook schoner dan tijdens een handwas? Op deze en andere vragen geven we in Ideabook antwoord. Zo proberen we erachter te komen of je misschien niet gewoon beter met de hand kunt afwassen. Vaatwasser versus de handwas, dat is waar het in dit Ideabook om draait. Lees snel verder en bepaal daarna hoe jij voortaan de vaat doet.

Waar of niet waar: met de vaatwasser bespaar je water

Eigentijdse bungalow Moderne keukens van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

Als je bij het gebruik van je vaatwasser kiest voor het eco-programma dat op de meeste machines beschikbaar is, dan bespaar je op het waterverbruik ten opzichte van de handwas. Hieraan zitten wel een aantal voorwaarden verbonden. Als je alle vaat grondig afspoelt voordat het de machine in gaat, gebruik je uiteindelijk meer water. Ook gaat de waterbesparing alleen op als je de vaatwasser pas draait als deze helemaal vol zit. En als je een beetje goed bent in efficiënt afwassen met de hand, waarbij je een teiltje gebruikt en de vaat niet al te lang afspoelt met warm water, kan het zelfs zo zijn dat de vaatwasser meer water verbruikt.

Waar of niet waar: met de vaatwasser bespaar je tijd

Of deze stelling waar is hangt enigszins af van hoe je het bekijkt. Als je de wachttijd meeneemt tijdens het draaien van de vaatwasser, ben je door het doen van een handwas uiteraard sneller klaar. Maar zelfs als je dit niet meeneemt, ben je toch nog wel wat tijd kwijt aan de vaatwasser. Je moet de vaat na gebruik afnemen met een keukenpapiertje en eventueel nog een beetje afspoelen onder de kraam. Vervolgens moet je de vaatwasser gaan inladen. Na het draaien van de machine moet je een deel van de vaat vaak nog even droog maken met een theedoek, waarna je alles terug in de keukenkastje moet zetten.

Waar of niet waar: de vaatwasser desinfecteert beter

Over het algemeen kan worden gezegd dat de vaatwasser beter desinfecteert dan jij tijdens een handwas doet. Op zich is het niet zo vreemd dat de machine het hier wint van de mens. De vraag is alleen wel in hoeverre die ook absoluut noodzakelijk is. We hebben jarenlang allemaal met de hand de afwas gedaan en dat is ook allemaal goed gegaan. Het is mooi meegenomen, maar niet zo belangrijk dat je daar een vaatwasser voor aan hoeft te schaffen.

Waar of niet waar: de vaatwasser maakt de vaat niet goed schoon

Courtyard House - East Dulwich Moderne keukens van Designcubed Modern
Designcubed

Courtyard House – East Dulwich

Designcubed

Bij juist gebruik van de vaatwasser maakt deze de vaat altijd goed schoon. In dat geval is deze stelling dus niet waar. Er zijn echter omstandigheden waardoor de vaat wat minder goed schoon kan worden. Zo moet je geen vaat met etensresten in de vaatwasser te zetten, want daar kan zelfs de beste machine niet tegenop. Stapel de vieze ook niet op elkaar, maar laat er wat ruimte tussen. Borden, pannen en andere grote dingen zet je in het onderste rek en glazen, kopjes en schoteltjes zet je bovenin. Prop de machine ook niet te vol en maak het filter om de zoveel tijd even schoon. Als je vaat erg vies is kies je niet meer voor het eco-programma, maar voor de stand die voor extra vieze vaat bedoeld is. Het is ook aan te raden om eens in de zoveel weken vaatwasmachinereiniger te gebruiken, zodat de machine zelf ook goed schoon blijft.

Waar of niet waar: in de vaatwasser moet het bestek met het handvat naar beneden staan

Bright, clean, contemporary Moderne keukens van homify Modern
homify

Bright, clean, contemporary

homify

Over deze stelling zijn de meningen nogal verdeeld. De één zegt dat je het bestek in het bestekmandje met het handvat naar beneden moet zetten. De ander beweert juist dat dit helemaal niet uitmaakt. Wat wel uitmaakt is hoeveel bestek je in het mandje propt. Als je teveel van hetzelfde bestek bij elkaar in een vakje zet, bestaat de kans dat het tijdens het draaien niet goed schoon wordt. Als twee lepels te dicht tegen elkaar aan staan, is het goed voor te stellen dat het water en afwasmiddel er niet tussen kunnen komen. Wij raden je trouwens om scherpe messen altijd met het handvat omhoog in het bestekmandje te zetten. Dan grijp je tijdens het uitruimen van het mandje niet per ongeluk met je hand in het mes.

Waar of niet waar: de vaatwasser maakt veel lawaai

Lysia Street Moderne keukens van S&Y Architects Modern
S&Y Architects

Lysia Street

S&Y Architects

Of de vaatwasser veel lawaai maakt hangt af van het model van de machine. Het ene type maakt meer lawaai dan het ander, maar over het algemeen hoort de geluidsoverlast niet al te storend te zijn. Je hoort de vaatwasser vooral tijdens het afpompen van het water. Mocht je het idee hebben dat de mate van geluidsoverlast na verloop van tijd veel erger is geworden, dan is er misschien iets aan de hand. Het kan dan zijn dat de motor of pomp van de machine versleten zijn. In dat geval kun je iemand naar je machine laten kijken. Mocht de vaatwasser niet meer te repareren zijn, dan kun je een nieuw, stiller model aanschaffen.

Meer weten over keukenapparatuur? Lees ook dit Ideabook eens!

Wat heeft jouw voorkeur, de vaatwasser of de handwas? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!