De 8 Beste Feng Shui Kleuren om in huis te hebben | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De 8 Beste Feng Shui Kleuren om in huis te hebben

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
watervilla IJburg Moderne slaapkamers van IJzersterk interieurontwerp Modern
Loading admin actions …

Als je toe bent aan iets nieuws, ontdek dan eens welke effecten je in je huis kunt bereiken met kleur. Een huis met enkel spierwitte muren en geen andere kleurendynamiek, is allesbehalve sfeervol. Toch is het niet altijd gemakkelijk om te achterhalen welke kleuren goed tot hun recht komen in je huis. Ook het combineren van kleuren is een moeilijk opgave. Het geheel moet immers een perfect plaatje zijn. Om de juiste sfeerimpressie van kleuren te genereren, is het aan te raden om beroep te doen op de Feng Shui-gebruiken. Feng Shui is gericht op het creëren van gevoelsmatige balans in het huis, en het zo prettig mogelijk maken van een ruimte. Aan de hand van deze oud-Chinese leerwijze, hebben we voor je uiteengezet wat kleuren kunnen bereiken. Je kan deze combinaties niet alleen gebruiken in een nieuw interieur, maar ze zijn ook perfect voor als je je huis wilt renoveren met een klein budget. Laten we de kleuren nu eens ontdekken!

Rood

Er is al veel gezegd over de meest controversiële kleur ter wereld. Enerzijds wordt rood als intense kleur geassocieerd met passie, kracht en zelfvertrouwen, anderzijds kan het tamelijk onrustig en verdrukkend aanvoelen. In ieder geval is het een kleur die zorgvuldig gedoseerd moet worden: rode kussens, kaarsen en kunstwerken zijn bijvoorbeeld verstandiger dan een rode muur. Volgens de Feng Shui-experts is het verstandig om rood alleen maar te gebruiken in accessoires. Indien goed gebruikt, kan rood zorgen voor kracht, geluk en energie. Gelukkig zijn er veel gradaties te vinden in deze kleur, dus bekijk van tevoren goed wat deze tinten allemaal met je doen. Kies de kleur waar je zowel blij als kalm van wordt. Het is aan te raden om te gaan voor een brique kleur waarbij het felle van de rode kleur wat getemperd wordt door oranje tinten. De rode stoelen op deze afbeelding matchen bijvoorbeeld geweldig met de oranje- en wittinten van de rest van de kamer. De kleuren komen ook terug in de kussens op de achterliggende bank. 

Rood op een perfecte manier gecombineerd

Minimalistische woonkamers van homify Minimalistisch

Ook op deze afbeelding zie je hoe rood- en rozetinten op subtiele wijze het interieur levendiger maken. Voor mensen die toch per se een rode muur willen hebben, is het aan te raden om de kleur af te zwakken door andere muren in het zwart of lichtblauw te verven. Mocht je je graag nog intensiever in de Feng Shui-methode willen storten: rood kan beter niet teveel op het noorden worden geplaatst. Doordat deze kleur geassocieerd wordt met het vuurelement, en noorden bij het water hoort, ontstaat er een water-vuur-conflict. Over het gebruik van rood in de slaapkamer is al veel gediscussieerd. De slaapkamer is een ruimte van rust en ontspanning en daarom ga je beter voor een ander kleurpatroon. Deze kleur hoort thuis in ruimtes waar activiteit moet worden gestimuleerd. Voor een eetruimte is rood daarom een goede kleur als je ervan houdt om gesprekken op gang te brengen.

Geel

Volgens de Aziatische cultuur is geel de koninklijke kleur. Geel staat voor vrolijkheid, rijkdom, gezondheid en optimisme. Als je een warme tint gebruikt, die neigt naar oranje, kan je met geel een uitermate zachte en warme sfeer creëren. Op een antracietkleurige of bruine bank komen felgele kussentjes bijvoorbeeld goed tot hun recht. Op een beige bank is dit daarentegen niet verstandig. Volgens de Feng Shui is geel zelfs de ideale kleur voor gordijnen wanneer er in een huiselijke relatie naar eerlijkheid wordt gestreefd. Geel past goed thuis in woonkamers, maar kan in de slaapkamer daarentegen voor slapeloze nachten zorgen. Beschik je in huis over een donker plekje, zoals een kleine studeerkamer of donkere eethoek? Gebruik dan geel om deze ruimte wat lichter te maken.

Groen

Ontdek de woning op Homify en er zal een ding je opvallen. Groen fungeert als de blikvanger waar momenteel enorm vaak voor wordt gekozen. Het is een gemakkelijke en veilige kleur om toe te passen in je huis, want er is niet snel sprake van een overdosis. Daarom wordt het al gauw toegepast op grote muren in woonkamers, hetgeen een sfeervolle dynamiek met zich meebrengt. Groen zorgt zowel voor een verfrissend als ontspannend effect van de ruimte. Het is de kleur van groei, inspiratie en verandering. Om die reden schijnt groen ideaal te zijn in een woningen waar stelletjes toe zijn aan een nieuwe, frisse wind in hun relatie. Groen is goed voor een kleurenpatroon van meerdere tinten, dus bijvoorbeeld in de combinatie mintgroen en flesgroen. Toch is het volgens de Feng Shui een minder geschikte kleur voor studeerkamers of speelkamers.

Blauw

Blauw is tevens nog steeds een zeer geliefde kleur onder de meeste mensen. Blauw staat namelijk voor gemak, verfrissing en overvloed. Volgens de Feng Shui is blauw de ideale kleur om de gezondheid van personen te verbeteren, of om rust te brengen tussen stellen die geregeld discussies hebben. Blauw zou namelijk onze medelevende vermogens aanwakkeren. In badkamers komen we geregeld blauw tegen, vanwege de frisse associaties. Blauw schijnt daarentegen weer minder goed te functioneren in eetkamers of studeerkamers, omdat dit ruimtes zijn waar energie juist opgewekt dient te worden.

Nog meer blauw

Verder is blauw de perfecte kleur voor de slaapkamer, omdat het een rustgevende en harmonieuze werking heeft. Deze blauwe tinten en rustgevende kleuren dienen wel goed afgewisseld

te worden zodat je de ruimte niet te ‘koud’ maakt. Je kan de perfecte Feng Shui-balans maken door warme en koele tinten in de slaapkamer met elkaar te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld een ijsblauw dekbedovertrek en koningsblauwe gordijnen kiezen en dit combineren met bruine sierkussentjes, of beige nachtlampjes. Op deze afbeelding zie je hoe het koele blauw en grijze muurverf en wit van het bed afgewisseld worden met het beige van het vloerkleed en de nachtkastjes en het mandje.

Oranje

Oranje is in zekere zin een combinatie van de passie van rood, met het optimisme van geel. Oranje is een kleur die veel energie geeft aan een ruimte, maar tegelijkertijd is het ook een kleur die een hoge mate van warmte met zich meedraagt. Omwille van die redenen kan het, volgens de Feng Shui-richtlijnen, in veel kamers worden toegepast. Deze kleur heeft een stimulerende, euforische werking die zelfs de ademhaling zou verbeteren. Het leent zich bijvoorbeeld perfect voor de woonkamer. Toch is het sterk afhankelijk met welke andere tinten je oranje samenstelt. In combinatie met een zachte geel- of groentint wordt oranje heel zonnig en energiek ,aar in combinatie met bruin wordt het geheel juist weer rustig. Bij herfstkleuren denkt men immers vaak aan de bruin-oranje combinatie.

Wit

Woonhuis Bergen Minimalistische woonkamers van By Lenny Minimalistisch
By Lenny

Woonhuis Bergen

By Lenny

We zijn ons vrijwel allemaal ervan bewust dat wit de kleur is van puurheid.  Het maakt een ruimte rustig en kalmeert zelfs de emoties. Doordat deze kleur het binnenvallende licht benadrukt, doet wit een kamer bovendien zelfs ruimtelijker, en daardoor dus groter, lijken. Wit is dan ook niet voor niets de meest gebruikte kleur in huizen. In alle ruimtes komt wit goed tot zijn recht, mits het goed afgewisseld wordt met andere kleuren. Op deze afbeelding wordt wit afgewisseld met het groen van de planten, het zwart van het Elvis-schilderij en is er een fraaie blauwe verlichting op de vloer aangebracht. Door de warme kleurpatronen van de vloer wordt het geheel niet al te kil. 

Paars

warm design interieur Moderne woonkamers van Sfeerontwerp Modern
Sfeerontwerp

warm design interieur

Sfeerontwerp

Net als de kleur wit, is ook paars een kleur waarvan de experts geloven dat deze een helende werking kan hebben. In de Feng Shui-boekjes staat paars bekend als een spirituele kleur die fantasierijkheid aanwakkert en het inzicht kan versterken. Door deze inspirerende mogelijkheden is paars een goede kleur om in kleine mate toe te passen in woon- en werkkamers. De mystieke associaties met paars zorgen ervoor dat het niet goed past bij ‘clean’ ruimtes zoals de keuken en badkamer. In deze woonkamer werd er een gewaagde keuze gemaakt door voor een paarse bank te gaan. Ook het vloerkleed neigt naar deze kleur. De rest van de woonruimte neutraal wordt gelaten. Een goede combinatie! 

Grijs

Grijs is een vaak geziene gast in de huidige interieurs. Deze kleur representeert onafhankelijkheid en straalt daardoor een bepaalde volwassenheid en serieuze vibe uit, hetgeen goed past bij werkkamers. Over het algemeen is de Feng Shui niet zeer grijs-gezind, door de connotaties met de kleur zwart. Zwart is een kleur die volgens de Feng Shui namelijk zoveel mogelijk vermeden dient te worden, en ook grijs moet daarom met geringe mate worden gebruikt. Toch kan grijs in een warme tint zoals antraciet goed worden gebruikt. Zeker op vlak van accenten zoals een (hang)lamp of plaid. Je kan ook een andere vorm van grijs gebruiken, namelijk taupe, maar toch blijft de vraag welke kleur past bij taupe? We bieden je een antwoord op die vraag. Beige en het eerdergenoemde blauw passen perfect bij taupe en zeker als je de combinatie gaat gebruiken in de keuken of slaapkamer.

Een extra tip: Kleur uitbalanceren is key

In studeerkamers komt wit goed tot zijn recht, omdat het de concentratie stimuleert en het hoofd leegmaakt. Toch ontstaat er geregeld een overwaardering van wit, waardoor veel woningen enkel bestaan uit kale witte muren die niet worden afgewisseld met kleurrijke accessoires. Dit leidt veelal tot een inspiratieloos, levenloos, koel en onpersoonlijk huis. Dat is niet de intentie. Wit is daarom ideaal om andere kleuren uit te balanceren. Op deze foto zien we bijvoorbeeld hoe de witte kleuren van de deuren, muur en plafond voor rust zorgen, terwijl de eetkamerstoelen het geheel juist weer opvrolijken. 

Wat is jouw favoriete (Feng Shui-) kleur in huis? Deel het met ons via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!