Bezoek Binnen Vijf Minuten! Schoonmaken en opruimen op hoog tempo | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Bezoek Binnen Vijf Minuten! Schoonmaken en opruimen op hoog tempo

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Herenhuis in Den Haag Moderne slaapkamers van Remy Meijers Interieurarchitectuur Modern
Loading admin actions …

Het is ons allemaal bekend. Er staat in het weekend binnen no time bezoek voor de deur. Opruimen is er op de brakke zaterdagochtend niet meer van gekomen. Of je komt pas laat thuis van werk, en wilde ook nog boodschappen in huis halen. Familie of vrienden die je lang niet meer hebt gezien krijgen op deze manier niet de beste indruk van je huis, en daardoor ook niet van jou. Immers: je bent hoe je woont. Draai het maar eens om: als jij bij iemand langsgaat waarvan er overal post rondslingert of er ophopingen van stof liggen die qua afmetingen griezelig beginnen te worden, denk je ook: “Had je daar nou niet even wat aan kunnen doen?” We gaan inmiddels geen educatieve preken meer geven over dat een schoon huis prettiger is om in te leven, et cetera. Maar het is fijn om in ieder geval te weten wat de meest essentiële onderdelen om een opgeruimde indruk te maken. Volg deze trucs, en binnen luttele minuten kun jij mensen verwelkomen in een stralende woning!

Opgeruimde en schone oppervlakten

In de schoonmaakwereld wordt met ‘oppervlakten’ gedoeld op: alle kasten, deuren, tafels, laden, planken en andere elementen. Voor al deze elementen hebben we in dit geval geen tijd. In 90% van deze gevallen zien je gasten toch niet dat je deurknoppen weleens een hygiënisch doekje kan gebruiken of er achter je fotolijstjes wat stof schuilhoudt. Zorg ervoor dat je in ieder geval een doekje over je tafels en aanrecht hebt gegooid, en dat de zitruimte vrij is. Het staat armoedig als gasten zelfstandig op het laatste moment een sjaal, tijdschrift, afstandsbediening of sleutelbos van de bank of eetstoelen af moeten vegen alvorens te kunnen zitten, of de vuile vaat op tafel opzij moeten schuiven om hun glas of mok neer te zetten. Dit zijn namelijk de allereerste facetten waar mensen naar kijken als ze een ruimte waarnemen.

Opgeruimde en schone oppervlakten

Keuken, The Netherlands Moderne keukens van Baden Baden Interior Modern
Baden Baden Interior

Keuken, The Netherlands

Baden Baden Interior

Bekijk je (keuken)kasten en planken, om te zien of je ergens een opvallende vlek op ziet, zoals een vet- of veegvlek, of een opvallende stofophoping die mensen op ooghoogte kunnen waarnemen. Duik met het doekje gericht op deze plek, in plaats van dat je alle kasten en planken individueel moet vegen. En last but not least: haal het doekje langs de W.C.-bril. Je huis kan nog zo perfect zijn, als het toilet een horror is, daalt je gastvrijheidsniveau naar erbarmelijke niveaus.

Schone spiegels

De spiegel is onbewust een belangrijke graadmeter voor het schoonheidslevel van de kamer. Mensen zijn ijdeler dan ze doorhebben, en werpen daarom geregeld een blik om hun uiterlijk te checken. Bevindt je gastentoilet zich niet in je badkamer, en hoef je geen ‘grand tour’ in je huis te geven? Fijn, dan kun je de badkamer en andere secundaire ruimten in ieder geval overslaan. Maar heb je de pech dat gasten inderdaad je slaap- of badkamer moeten betreden, reinig dan in ieder geval de spiegels. Dat hoeft heus niet met azijn, droge kranten en andere grootmoederstips, maar kan gewoon met wat ontvettend schoonmaakmiddel en een theedoek gebeuren binnen een minuut. 

Vieze vaat in de oven

Verbouw woonhuis Arnhem Moderne keukens van Dick van Aken Architectuur Modern
Dick van Aken Architectuur

Verbouw woonhuis Arnhem

Dick van Aken Architectuur

De keuken is een levendige ruimte waar meestal meerdere malen per dag (vuile) vaat langsgaat, en is bovendien een ruimte die voor de gasten vaak niet verborgen kan worden. Dat geldt al helemaal voor een open keuken. Het is onnodig om te vermelden dat vieze vaat allesbehalve charmant is, maar aangezien we in dit geval geen half uur de tijd hebben, behoort een afwassessie nou eenmaal niet tot de mogelijkheden. Mocht je een vaatwasser hebben, verberg dan snel de vieze pannen en vaat hierin. Maar ook een slimme truc: zet het in de oven of magnetron. Ideaal! Je keuken ziet er opgeruimd uit, en niemand hoeft te weten wat er achter die donkere raampjes schuilt.

Kleren onder een deken verbergen

Home Accessories van rigby & mac Eclectisch
rigby & mac

Home Accessories

rigby & mac

Als je in een studio woont waarbij je geen aparte slaapkamer hebt om je kleding in te verbergen, of als je gasten graag de slaapkamer willen zien, is er altijd nog het probleem van die berg met kleding. Hier geldt hetzelfde als bij de keuken: gebruik apparatuur! Mocht je beschikken over een droger: gooi de kleding tijdelijk eventjes hierin. Is er geen droger of wasmachine in de directe omgeving, of woon je met huisgenoten, volg dan de truc die men toepast bij het op korte termijn verbergen van rommel: stapelen. Door ervoor te zorgen dat de berg kleding zich in ieder geval zich op één hoop bevindt (dus niet op meerdere kleine hoopjes door de kamer heen is verspreid), centraliseer je de rommel, wat altijd nog minder dramatisch oogt. Gooi er een dekentje, vest, of ander groot stuk stof overheen, en het oogt al een stuk minder chaotisch.

Nog een handige tip als je je bed niet voor je bezoek kunt verbergen: leg je dekbed recht. Een (semi-)opgemaakt bed maakt een huis direct twee keer zo netjes.

Stapel post en tijdschriften bovenop elkaar

Een aparte lade, doos of plek in de kast is natuurlijk altijd beter om post en tijdschriften tijdelijk uit het zicht te houden. Maar ook hierbij is stapelen de beste optie wanneer er geen verdere mogelijkheden zijn om het te verbergen. Leg het op een hoopje, waarbij je de meest fraaie onderdelen (zoals een mooi tijdschrift) bovenop legt. Nota bene: in interieurtijdschriften worden magazines ook gebruikt om een huiskamer een levendig geheel te geven, dus ze zijn hartstikke stijl-verantwoord. 

Mocht je tussendoor ook even willen checken hoe je een eetkamer gezellig maakt voor je gasten, neem dan eens een kijkje in dit Ideabook. 

Verse bloemen en kaarsen

Er zijn maar weinig dingen die een huis sfeervoller maken dan bloemen en kaarsen. Ben je snel je boodschappen aan het doen voor je gasten? Vaak kun je hier vaak prima boeketjes bloemen halen voor een dito prijsje. Als je je gasten wenst te imponeren, neem behalve de guacomole en wijn dan ook een boeketje mee om ergens neer te zetten. Dat de bloemen het de volgende dag alweer begeven, hoeft niemand te weten.  

Dan nog een laatste tip om je huis volledig bezoek-proof te maken: steek de kaarsen aan voordat de gasten arriveren. Als het bovendien nog eens geurkaarsen zijn, zullen luchtjes van verborgen vieze vaat in de oven, natte kleding in de droger perfect worden gemaskeerd door vanille en rozen.

Heb jij nog een tip over hoe je een zo mooi mogelijke indruk met je huis kan geven in weinig tijd? Laat het weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!