Hoe pak je slakken in je tuin succesvol aan? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe pak je slakken in je tuin succesvol aan?

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne tuinen van BEGRÜNDER Modern
Loading admin actions …

Je tuin is, als het goed is, een lust voor het oog. En dat wil je uiteraard graag zo houden. Sommige dieren zijn meer dan welkom in de tuin, anderen een stuk minder. Slakken zijn daar een goed voorbeeld van. Deze slijmerige weekdieren kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. In dit Ideabook lees je hoe je je bloemen, planten en moestuin kan beschermen tegen slakken. Dat kan op verschillende manieren, zachtaardig en wat minder zachtaardig.

Waarom zijn slakken slecht voor je planten?

Familietuin met kookeiland Moderne tuinen van House of Green Modern
House of Green

Familietuin met kookeiland

House of Green

Slakken houden van al het lekkers dat in de tuin staat. Vooral een moestuin met sla en andijvie is zeer aantrekkelijk. Daarnaast houden slakken van een natte tuin. Dit zijn de ideale omstandigheden voor deze dieren. Daarbij moet gezegd worden dat vooral naaktslakken gulzige eters zijn en voor de meeste schade zorgen. Als je niet oppast is de moestuin waar je de hele lente op gezwoegd hebt in een mum van tijd kaalgevreten. Het is dus zaak de nodige maatregelen te nemen. Slakken zijn vooral lastig in het voor- en najaar. In de zomer is er minder schade, zeker als aan de droge kant is. De meeste slakken zijn vooral 's nachts actief.

Introduceer natuurlijke vijanden

Kleurrijke achtertuin Landelijke tuinen van Carla Wilhelm Landelijk
Carla Wilhelm

Kleurrijke achtertuin

Carla Wilhelm

Er zijn verschillende manieren om van slakken af te komen. Een hele mooie manier is om de natuur haar gang te laten gaan. Door natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin te lokken en deze het vuile werk te laten opknappen, ben je van de slakken af en voel je je wellicht iets minder schuldig dan na het strooien van gif. Maar wie zijn dan de natuurlijke vijanden van de slak. Onder anderen vogels zijn in sommige gevallen dol op slakken. Lijsters houden in het bijzonder van huisjesslakken. Merels en ook eksters vinden een naaktslak op z’n tijd wel lekker. Daarnaast zijn egels, spitsmuizen en kikkers en padden dol op slakken. Het is dus zaak je tuin aantrekkelijk te maken voor deze ‘roofdieren’. Er zijn dan vast en zeker een stuk minder slakken in je tuin.

Leg grind neer

Slakken kruipen niet graag door droge, scherpe voorwerpen. Wil je bepaalde planten beschermen kun je er een randje grind, gemalen schelpen of ander scherp materiaal omheen leggen. Het is natuurlijk geen doen om om elk plantje een rand grind te leggen, maar je kunt ook groter denken. Als er een grindrand om de hele tuin ligt zullen slakken minder snel je tuin betreden.

​Zet vallen neer

Naast sla en andere planten uit je tuin zijn slakken nog dol op een aantal andere dingen. Dat kan je prima uitbuiten en ze er mee in de val lokken. Een bekende val is de bierval. Slakken zijn dol op bier en zodra ze kunnen, kruipen ze erin. Vervolgens lukt het ze door datzelfde bier niet meer uit de val te klimmen waarna ze verdrinken. Een andere natuurlijke val is een halve (lege) meloen of halve citrusvruchten, zoals uitgeperste sinaasappels. Daar kruipen ze ook massaal in. Hiervan gaan ze alleen niet dood dus moet je daar nog iets op verzinnen.

Barrières

De toepassing van koper voor bestrijding van slakken in tuinen is misschien wel de grootste en simpelste ontdekking van de laatste jaren. Slakken kunnen biologisch niet tegen de eigenschappen van koper. Bij aanraking voelt de slak een lichte stroomprikkel en maakt dat hij weg komt. Het is wel een kostbare operatie al je planten met koper te beschermen. 

Je kan ook planten neerzetten waar slakken niet van houden, zoals salie, tomatenplant, tijm, hysop en Oost-Indische kers. Ook kan het helpen koffieprut te vermengen met de aarde waar de planten staan.

Andere speciale producten

Een niet zo bekende, maar waarschijnlijk wel een van de meest effectieve manieren om naaktslakken te bestrijden zijn aaltjes. Dit is een simpele en natuurvriendelijke manier om van je naaktslakken af te komen. De aaltjes koop je in een kleisubstantie. Deze kleisubstantie meng je met water en giet je over de aarde in je tuin. De aaltjes gaan vervolgens zelf op zoek naar de naaktslakken en nestelen zich in de slak. De naaktslak eet niet meer en gaat binnen één week dood.

Heb jij last van slakken en hoe pak je ze aan? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!