Geniet van de ontspanning en luxe van een sauna in de tuin | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Geniet van de ontspanning en luxe van een sauna in de tuin

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Diverse voorbeeld projecten Mediterrane spa's van Coast Spas Benelux Mediterraan
Loading admin actions …

De sauna. Een plek om even helemaal weg te zakken in een diepe ontspanning terwijl je geniet van de warmte. Tijdens een saunabezoek kun je alles even helemaal loslaten terwijl je een grondige reiniging ondergaat. Na zo'n saunagang slaap je dan ook heerlijker dan ooit. Hoe heerlijk zou het zijn om zo'n sauna gewoon in je eigen tuin te hebben? Dat je voor het slapengaan nog even buiten in de warme bubbelende hot tub of whirlpool zit en naar de sterren kijkt? Dat is pas luxe en overvloed. Tegenwoordig kan dit ook vrij eenvoudig. Er is een groot aanbod aan sauna's in alle prijsklassen en maten. Van zelfbouwpakket tot aanbouw aan huis of verbouwde schuur. Nieuw zijn ook de verlaagde jacuzzi of hot tub in een verlaagde vlonderdek in de tuin en de zelfbouw sauna in de vorm van een liggend groot wijnvat – de zogenaamde barrel sauna. Maar wat zijn nu de mogelijkheden, waar moet je rekening mee houden en aan voor kosten moet je denken? In dit artikel vind je hiervan een helder en beknopt overzicht.

Waarom in de tuin en niet in de kelder?

Waterstijl zwembad - B-exclusief Ahoy 2014 -1 van Waterstijl Luxe Zwembaden
Waterstijl Luxe Zwembaden

Waterstijl zwembad – B-exclusief Ahoy 2014 -1

Waterstijl Luxe Zwembaden

Vaak wordt de sauna of spa binnenshuis geplaatst in een overtollige kledingkast of kelder.Tegenwoordig zien we echter steeds vaker dat voor de tuin gekozen wordt als locatie. En ook al moet je daar een aantal extra zaken voor aanleggen, toch is dit een logischer plek voor een sauna. Allereerst vanwege het uitzicht. Veel sauna's hebben tegenwoordig grote glaspartijen die een prachtig uitzicht bieden op de omliggende natuur. Zo geniet je niet alleen van de warmte maar ook de prachtige aanblik van je tuin en het eventuele uitzicht. Daarmee kom je pas echt tot rust. Daarnaast is ook de saunatraditie gericht op buiten en de natuur. Deze is ooit begonnen als een soort zweethut in het bos met hete stenen ingegraven in de aarde. Na de zweethut koelden de saunagangers af in de omliggende natuur. Een saunagang is ook gericht op de overgang tussen heet en koud en reiniging. Commerciële sauna's hebben dan ook altijd een grote tuin waarin zwembad, whirlpools of hot tub zijn geplaatst. Afkoelen na een saunagang doe je dus ook buiten. En wat is er nu heerlijker dan genieten van een warme hot tub in het maanlicht met uitzicht op de prachtige tuin?

Waar te plaatsen?

Voor een sauna is uiteraard wat ruimte nodig en ook een stroompunt en eventueel ook een aansluiting op warm of koud water. De benodigde ruimte is uiteraard afhankelijk van de wensen en het budget. Er bestaan echter al sauna's in het formaat van een grote kledingkast of groot liggend wijnvat dus veel ruimte is er ook weer niet nodig. Veel sauna's worden direct aan huis aangebouwd omdat stroom en water daar eenvoudiger beschikbaar is. Dat kan zelfs in de tuinkast of tuinschuur. Ben je niet zo'n sauna-fan dan kun je ook een verlaagde hot tub of whirlpool in een hoek van de tuin plaatsen.

Welke materialen?

Meestal wordt een saunacabine volledig in hout gebouwd. Maar bij professionele sauna's kom je ook veel steenachtig materiaal tegen. Dit vereenvoudigt de hygiëne. Maar het is wel belangrijk dat deze steenachtige oppervlaktes niet te warm worden want dan voelt het onprettig aan. Het hout voor de cabine moet bij hoge temperaturen zowel bestand zijn tegen extreme droogte als tegen de vochtige omstandigheden bij stoomsaunabaden. Bovendien dient het materiaal onder alle omstandigheden prettig aan te voelen. Wanneer je de sauna zelf wilt aanleggen dan zijn er kant-en-klare houten saunalatten te koop en waarmee je in combinatie met isolatiemateriaal, aluminiumfolie, -tape, en saunaclips op vrij eenvoudige wijze een eigen sauna bouwt.

Welke maat?

De maat van een eigen sauna varieert van een kleine whirlpool, stoomcabine of kledingkastformaat sauna tot aan een grote luxueuze spa in huis met zwembad, whirlpool, relax- loungeruimte in de tuin en sauna of stoomcabine. Bekijk dus eerst hoeveel ruimte je hebt en waar je de sauna zou willen plaatsen in de tuin en met welke onderdelen je de spa zou willen inrichten. Het is ook mogelijk om de tuinschuur om te bouwen of om een tuinhuis of blokhut te plaatsen in de tuin en deze in te richten als sauna. Wanneer je besluit om de sauna zelf te bouwen dan gelden er bepaalde maten en specificaties voor de wanden en inrichting. Op internet vind je hiervoor alle benodigde informatie. Of laat je inspireren door dit artikel tot het bouwen van je eigen spa!

Welke soort sauna?

modern  door homify, Modern

Voor de inrichting van de sauna is er een groot aantal elemeneten waar je uit kunt kiezen. Denk daarbij aan stoomcabines, hamam, infraroodcabines, reguliere Finse sauna's, zoutwaterbaden, dompelbaden, zwembad, whirlpool, zonnebank, relaxruimtes en soms ook ijscabines en kruidenbaden. Wanneer je een regelmatige sauna-ganger bent dan weet je van welke onderdelen jij het meest geniet. Misschien vind je het bubbelbad veel fijner dan de hete sauna of heb je liever een hammam omdat het hierin veel minder heet is en je op heerlijke verwarmde stenen ligt wat een diep ontspannend gevoel geeft in je hele lichaam. Ben je nog niet eerder in de sauna geweest dan is het wellicht een goed idee om een keer een sauna-bezoek in te plannen en te bekijken welk onderdeel jouw voorkeur heeft. 

Extra's

Naast de sauna zelf kun je er diverse extra dingen omheen bouwen in de tuin. Denk dus na waar je de sauna voor wilt gebruiken en welke andere elementen je zou willen toevoegen. Wil je er bijvoorbeeld na afloop kunnen relaxen en gezellig met het gezin eten? Bouw dan zoals op de foto hierboven een mooie overkapte relaxruimte met heerlijke luie ligstoelen, loungehoek of een gezellige eethoek waar buiten gegeten kan worden na het sauna-bezoek. Zo maak je er een complete beleving van in de tuin met saunabezoek, gezellig samenzijn en eten met het gezin.

De kosten

Een complete kant-en-klare sauna die je zo in de tuin plaatst vind je al vanaf zo'n 500 euro. Ook kun je kiezen om een DIY kit te kopen en hem zelf in elkaar te zetten. Wie zelf een sauna wil bouwen, kan daarvoor dan ook het best een bouwpakket aanschaffen waarin alle benodigdheden aanwezig zijn. Dit is vaak ook voordeliger dan wanneer je al het materiaal zelf verzamelt, aangezien alles in de juiste maat wordt aangeleverd. Ook de reguliere bouwmarkten verkopen tegenwoordig sauna's en infraroodcabines. Heb je weinig budget? Dan kun je ook een whirlpool van de bouwmarkt in een verlaagd houten vlonderdek plaatsen in de tuin of een tweedehands sauna aanschaffen.Het spreek voor zich dat de je met een sauna meer energie gaat verbruiken dan voorheen, hoe goed je hem ook isoleert met dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Toch is daar best slim mee om te gaan. Met zonnepanelen heb je niet alleen gratis elektriciteit maar het is ook een betere investering dan een spaarrekening. Daarnaast kun je kiezen voor een zonneboiler die gratis warm water geeft. In de tuin heb je uiteraard ook een elektriciteitsaansluiting nodig en eventueel warm en koud water. Denk ook na over eventueel een douche om je af te spoelen na de sauna indien de badkamer ver weg is.

Heb jij al een sauna in je tuin? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!