Stoken zonder gas. Wat is het meest economische verwarmingssysteem?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Biojaq - Comércio e Distribuição de Recuperadores de Calor Lda Eclectische woonkamers
Loading admin actions …

De energiebelasting gaat omhoog en in de toekomst moeten alle huizen in Nederland zonder gas gestookt worden. Dat betekent dus dat we nu al moeten gaan uitkijken naar andere verwarmingssystemen voor in onze huizen. Zonnepanelen, aardewarmtesystemen en ga zo maar door. Het voordeel is dat je momenteel ook flinke subsidies kunt krijgen op deze nieuwe systemen. Lees even mee wat de kosten en voor- en nadelen zijn en welke systemen nu eigenlijk het meest economisch zijn.

Aardewarmtesystemen

Bij een aardewarmtesysteem wordt warmte uit de aarde omhoog gepompt en in huis verspreid. Dit systeem werkt net zoals de CV met verwarmingselementen en een boiler. Je kunt daarmee 80% van de benodigde warmte in huis uit de aarde halen en de overige 20% genereer je met zonnepanelen. De voordelen spreken voor zich: je betaalt alleen nog vastrecht, het systeem is onderhoudsvrij en je verdient het na een aantal jaren terug. Nadeel van dit systeem is dat de aanschafkosten vrij hoog zijn: zo'n 12.000 euro inclusief subsidie maar doordat je geen of weinig energiekosten meer betaald, verdien je dit over de jaren terug. De gemiddelde terugverdientijd is tien jaar en het systeem gaat minstens 25 jaar mee dus over 15 jaar stook je kostenvrij! Het aardewarmtesysteem wordt gecombineerd met vloerverwarming om de warmte zo effectief mogelijk te gebruiken in je huis.

Houtkachel

We beginnen met de bekende houtkachel waarmee je een heerlijke natuurlijke warmte in huis brengt en ook een zeer gezellige sfeer met zo'n knapperend warm haardvuur. Je kunt een houtkachel plaatsen in de reeds bestaande open haard of in elke willekeurige hoek van je woonkamer als stand-alone installatie. Er is een groot verschil in de warmteopbrengst van de houtkachel in vergelijking tot de conventionele open haard. Bovendien neemt het verbruik van brandhout aanzienlijk af: tot minder dan de helft. Zo bespaar je een flink deel op de gas-kosten van je energierekening. 

Houtkachel op pallets

Het is belangrijk om te vermelden dat wanneer je een houtkachel wilt kopen, je altijd rekening moeten houden met de afmeting van de ruimte die je wilt verwarmen om juiste systeem met de meest geschikte productie aan warmte voor deze ruimte te kiezen. Hout- of pelletkachels kun je combineren met een waterwarmtesystemen die het door de kachel verwarmde water naar alle ruimtes in je huis verspreiden. Voordeel van pellets is dat ze voordeliger zijn, ecologisch en niet spetteren of vonken afgeven.

Elektrische kachel

Elektrische kachels met warme lucht zijn natuurlijk al jarenlang bekend. Er wordt vaak gezegd dat ze teveel energie verbruiken en dat ze zeer schadelijk voor het milieu zijn. Maar tegenwoordig zijn er ook in deze kachels een enorme technologische ontwikkelingen en zijn er versies op de markt die veel milieuvriendelijker zijn en ook nog eens een laag energieverbruik kennen. Een van de voordelen van deze systemen is dat ze in de winter warmte geven en in de zomer koele lucht.

Vloerverwarming

Het is altijd een aanrader om je nieuwe verwarmingssysteem te combineren met vloerverwarming omdat dit een relatief goedkoop en zeer effectief (en ook comfortabel) verwarmingssysteem is voor je huis. Wanneer je toch al van plan was om de vloeren te vervangen, plaats dan ook direct vloerverwarming! En naast effectief gebruik van de warmte is ook de juiste isolatie belangrijk voor een zuinig verwarmingssysteem. Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Overweeg dan ook om direct nieuwe dak- of spouwmuur- of vloerisolatie. Wanneer je dit samen met de buren doet is dit ook nog eens een stuk voordeliger.

Zonnepanelen

De aardewarmtesystemen worden altijd gecombineerd met zonnepanelen om de overige capaciteit op te wekken die nodig is om je huis volledig energie-neutraal te maken. Let wel op dat je het meest geavanceerde systeem kiest want de ontwikkeling van zonnepanelen gaat snel en alleen de nieuwste modellen genereren een grote capaciteit. Ook is niet elk dak er geschikt voor dus check dit van te voren. Heb je onvoldoende budget? Er zijn tegenwoordig ook bedrijven waar je zonnepanelen kunt leasen en waarbij je na een aantal jaar eigenaar wordt.

Een heerlijk idee om geen energierekening meer te betalen!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!