Schone keuken? Dit zijn de meest hygiënische materialen voor het aanrecht | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Schone keuken? Dit zijn de meest hygiënische materialen voor het aanrecht

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
uitbreiding woonhuis Amersfoort Moderne keukens van TIEN+ architecten Modern
Loading admin actions …

De keuze voor het juiste keukenblad is geen makkelijke opgave, maar wel een belangrijke. Het aanrecht is een extreem beeldbepalend element in de keuken doordat het, evenals de keukenkastjes, veel ruimte inneemt. De kwaliteit is bovendien sterk bepalend voor de kwaliteit van de gehele keuken, en daarmee ook de waarde van het huis. Afhankelijk van het budget, de smaak en het gebruik, moeten er meerdere kenmerken van de verschillende materialen in acht genomen worden. Graniet en roestvrijstaal zijn waarschijnlijk de meest praktische materialen voor de keuken. Maar ook met een klein budget kan een leuk ogend laminaat ook heel goed werken.

Voor een vlotte renovatie van de keuken is vaak het vervangen van het werkblad al een handige zet. Toch kan niet elke wissel in materiaal goed uitpakken. Wanneer een houten werkblad bijvoorbeeld wordt vervangen door natuursteen, moet er wel worden gecontroleerd of het geraamte sterk genoeg hiervoor is. Advies van een vakman kan dus nooit kwaad! Het is dus geen overbodige luxe om je te verdiepen in de meerdere opties.

Gepolijst granieten aanrechtblad

Hard, duurzaam en bovendien elegant, dat is graniet. Daarom is het ook een kostbare keuze. Het vergt buitenaardse krachten om het materiaal kapot te krijgen. Van alle natuursteen is graniet het minst poreus. Het is dusdanig bestendig tegen krassen, dat je er in principe zelfs met een mes op kunt snijden (ook al wordt dit natuurlijk nooit aanbevolen). Hete pannen plaats je zonder problemen op het aanrecht: hartstikke handig dus als je veel kookt en graag snel en gemakkelijk wilt manoeuvreren met je pannen.

Betonnen aanrechtblad

‘‘Groot resultaat met een bescheiden budget’’ Industriële keukens van meesderwerk Industrieel
meesderwerk

‘‘Groot resultaat met een bescheiden budget’’

meesderwerk

Het plaatsen van beton is geen gemakkelijke opgave, doordat het speciaal gegoten moet worden. Echter, dat levert ook voordelen op. Zo kan er bijvoorbeeld naar smaak een bepaalde vorm worden gegeven aan een spoelbak. Betonnen aanrechtbladen zijn verder hittebestendig en slijtvast, en door de gladheid van het materiaal, ook hygiënisch en gemakkelijk schoon te houden.

Heeft deze ‘upcoming’ nieuwkomer dan nog nadelen? Ja. Beton is natuurlijk een zwaar materiaal, waardoor het eventueel de onderliggende keukenkastjes kan beschadigen. Het is relatief poreus, en daardoor gevoeliger voor vlekken, zuren en kleine beschdigingen. Het moet geregeld worden bijgewerkt met een nieuwe laag, dus in het onderhoud is het geen gemakkelijke keuze.

Gepolijst granieten aanrechtblad

Zelfs de zuren die in sommige sauspotjes zitten, zijn al geen ‘match’ voor graniet. Wel is het van belang dat dit materiaal eenmaal per jaar opnieuw behandeld wordt met een dichtingsmiddel. Verder is graniet in meerdere uitvoeringen te krijgen, van effen tot met een doortrokken lijn.


Let op: Helaas zijn er enkele marmersoorten in omloop onder de naam ‘graniet’, waar zelfs de verkopers niets van weten. Let hier dus goed op! Je kan het testen door een schijfje citroen enkele minuten op het aanrecht te plaatsen: op graniet moet dit geen sporen achterlaten.

Laminaten aanrechtblad

Betaalbaar, gemakkelijk in het onderhoud en in allerlei verschijningsvormen te kiezen, dat is laminaat. Laminaat is dan ook het meest gebruikte middel om aanrechtbladen te vervaardigen. Net als bij vloeren van laminaat, zijn de aanrechtbladen gebouwd uit meerdere lagen. De toplaag ligt op een hardboard of vezelplaat, en er zijn allerlei motieven en kleuren te krijgen. Het is dus een goedkoop materiaal wanneer je iedere paar jaar een andere uitstraling aan je keuken wilt geven. Zo kun je precies de kleur kiezen die past bij de gewenste sfeer: lichte kleuren voor een ruimtelijk en ontspannen effect, donkere kleuren voor een stoere keuken. Ook zijn ze zowel mat als glanzend verkrijgbaar. Verder is laminaat waterdicht en derhalve bestand tegen vlekken.

Laminaten aanrechtblad

Wel is het belangrijk dat het laminaat iets over de zijkanten van de aanrechten loopt zodat er geen kans is op vochtindringing. Wanneer dit niet zorgvuldig gebeurt, kan het op den duur gaan ‘bobbelen’. Laminaat gaat ongeveer tien jaar mee, maar is door zijn onnatuurlijke samenstelling helaas allesbehalve een duurzaam materiaal. Ook is het aanzienlijk minder bestand tegen snijden of reinigingsmiddelen met schuurpoeder. Hittebestendig zijn ze ook niet, dus hete pannen zullen altijd op een onderzetter moeten worden geplaatst. In tegenstelling tot bijvoorbeeld massief hout kan laminaat bovendien niet gerepareerd worden. Verder is het belangrijk dat vloeistoffen opgeveegd worden, er geen zware dingen op vallen, en alle randen goed worden afgekit tegen eventuele vochtschade.

Massief houten aanrechtblad

Aanbouw en renovatie van 2-onder-1-kapper met ruime woonkeuken met kookeiland, gietvloer en luxe aluminium vouwschuifpui: modern  door Joep van Os Architectenbureau, Modern
Joep van Os Architectenbureau

Aanbouw en renovatie van 2-onder-1-kapper met ruime woonkeuken met kookeiland, gietvloer en luxe aluminium vouwschuifpui

Joep van Os Architectenbureau

Voor de ultieme natuurlijke, warme en gezellige keuken is het massieve houten aanrecht natuurlijk het meest sfeervol. Door deze sfeervolle uitstraling is hout uitermate geschikt voor woonkeukens waarin de keuken dus ook als eetruimte wordt gebruikt. Hout is beschikbaar in uitvoeringen zoals notelaar, mahonie, eik, esdoorn, beuk, es en kerselaar. Massief houten werkbladen zijn slijtvast, sterker nog: ze worden net als een leren tas met de jaren vaak zelfs alleen maar mooier, mits goed verzorgd. 

Wil je lezen hoe je van je keuken een gezellige plek maakt voor het hele gezin? Lees het hier

Massief houten aanrechtblad

Klassieke Keukens Klassieke keukens van Designed By David Klassiek
Designed By David

Klassieke Keukens

Designed By David

Wanneer er beschadigingen optreden op een houten keukenblad, kunnen deze gerepareerd worden, zodat je er nog jarenlang mee vooruit kunt. Verder heeft hout over het algemeen een scherpere prijskwaliteitverhouding dan bijvoorbeeld natuursteen. Een nadeel aan houten aanrechtbladen is dat ze over het algemeen meer onderhoud vragen dan andere typen. Hout beschadigt namelijk gemakkelijk tijdens het snijden, waardoor er bacteriële ophopingen in het materiaal kunnen gaan schuilen. Qua hygiëne worden ze daarom ook niet veel gebruikt in horecakeukens. Ook zijn ze niet bestand tegen hete pannen.

Marmeren aanrechtblad

Het mooie meisje van de aanrechtbladen: marmer. Vroeger was marmer alleen te vinden in exorbitante huizen van welvarende gezinnen, maar dankzij de technische vooruitgang is het tegenwoordig gemakkelijker te bewerken. Daardoor is het ook qua prijs een stuk toegankelijker geworden. Voor een decadente, onalledaagse look valt men dikwijls voor de bijl voor dit materiaal. De rijke kleurpatronen en het glimmende oppervlak zijn nog steeds zeer gewild. Een keuken die enigszins ‘saai’ aandoet kan met marmer een weelderige uitstraling krijgen. Vaak wordt ervoor gekozen om de kleur van het marmeren aanrechtblad te laten afsteken met de kleur van de keukenkastjes of de tegels, waarbij zwart-wit uiteraard de meest klassieke combo vormt.

Marmeren aanrechtblad

Een onprettige bijkomstigheid is echter dat marmer, zoals we eerder al aangaven, gevoeliger is voor de zuren die in bepaalde sauzen, fruiten en dranken aanwezig zitten. Het is namelijk vele malen zachter, en daardoor poreuzer, dan graniet. Een vlek die in het oppervlak getrokken is kan hierdoor vrijwel niet meer verwijderd worden. Dit zal echter niet zeer opvallen wanneer het oppervlak niet al te glad wordt geslepen. Het onderhoud van deze aanrechtbladen is minder gemakkelijk, doordat het geregeld zal moeten worden behandeld met middelen die dergelijke verkleuringen tegengaan. Echter, voor de bakkers onder ons: marmer is daarentegen wel het ideale materiaal voor het bereiden van deeg.

RVS aanrechtblad

Waarschijnlijk de slimste keuze qua gebruik en onderhoud, is RVS. Het noeste roestvrijstaal is alsmaar populairder aan het worden, en bovendien betaalbaarder. Niet voor niets het in menig keuken in hotels en restaurants terug te vinden. Roestvrijstaal kan tot wel 40 jaar meegaan en is immens eenvoudig in het onderhoud. Het is hittebestendig, slijtvast en hygiënischer dan ieder ander materiaal dan ook.

Toch past de ‘look’ van RVS niet thuis in iedere keuken. Het hoort voornamelijk bij moderne of industriële keukens. Ook is het een nadeel dat roestvrijstaal vrijwel direct gepaard gaat met krassen, wat de perfectionisten onder ons dus niet zal verblijden. Gelukkig lopen die krassen in de loop van tijd in elkaar over, waardoor ze minder opvallen.

Glazen aanrechtblad

Een nieuwkomer in de wereld van de keukens is het glazen aanrechtblad. Het is dan ook nog geen materiaal wat we vaak tegenkomen, en kan hoog in de prijzen oplopen. Glazen werkbladen worden gemaakt van thermisch gehard glas wat tot hoge temperaturen wordt verhit, en vervolgens wordt afgekoeld. Daardoor breekt het aanzienlijk minder snel dan normaal glas. Glazen aanrechtbladen komen goed tot hun recht in een trendy designkeuken, en de onderkant kan in allerlei kleuren worden gespoten. Een mooi effect ontstaat wanneer er verlichting onder wordt aangebracht. 

Glazen aanrechtblad

Een voordeel is, dat glazen aanrechtbladen vaak tot wel 20 jaar mee kunnen gaan. Verder is het glas waterdicht, het is dus geen probleem wanneer er vocht op het aanrecht blijft liggen. Het is bovendien een hygiënisch materiaal en gemakkelijk schoon te houden. Nadelig aan glas is dat natuurlijk dat er al gauw krassen in ontstaan. Ook zijn de randen gevoelig voor beschadigingen, en kan er kleurverschil ontstaan door de UV-straling van de zon. Als er een oneffen structuur glas wordt gekozen, valt dit minder op.  Hete pannen kun je er ook beter niet op zetten. Ook zijn (vet)vlekken een stuk sneller zichtbaar op glas dan op andere materialen.

Betonnen aanrechtblad

transformatie naar een ingetogen luxe villa te Heiloo Landelijke keukens van Heleen Rombout interieurarchitect BNI Landelijk
Heleen Rombout interieurarchitect BNI

transformatie naar een ingetogen luxe villa te Heiloo

Heleen Rombout interieurarchitect BNI

Beton is volgens de experts het materiaal dat onze toekomst zal vormgeven. Beton wordt gemaakt van cement, met toevoegingen die het blad het exact gewenste uiterlijk geven. Ook kan er voor een duurzaam cement worden gekozen. Dit materiaal is dan ook steeds vaker in de hedendaagse modieuze keukens te bewonderen. Beton is stijlvol, strak, ruimtelijk modern en doorgaans duurzaam. Betonnen aanrechtbladen zijn relatief betaalbaar. Wanneer het goed wordt geïnstalleerd, kan het een leven lang meegaan. 

Gepolijst granieten aanrechtblad

Realisaties Landelijke keukens van Den Ouden Tegel Landelijk Tegels
Den Ouden Tegel

Realisaties

Den Ouden Tegel

Hard, duurzaam en bovendien elegant, dat is graniet. Daarom is het ook een kostbare keuze. Het vergt buitenaardse krachten om het materiaal kapot te krijgen. Van alle natuursteen is graniet het minst poreus. Het is dusdanig bestendig tegen krassen, dat je er in principe zelfs met een mes op kunt snijden (ook al wordt dit natuurlijk nooit aanbevolen). Hete pannen plaats je zonder problemen op het aanrecht: hartstikke handig dus als je veel kookt en graag snel en gemakkelijk wilt manoeuvreren met je pannen.

Wat vind jij het mooiste type aanrechtblad? Deel het met ons op homify. 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!