Rauw en trendy | bakstenen muren in je huis

Samir Omri Samir Omri
Baumstammküche, werkhaus werkhaus
Loading admin actions …

Moderne huizen, industriële lofts en trendy hotels. Ze hebben tegenwoordig allemaal één ding met elkaar gemeen: een interieur met bakstenen muren. Waar bakstenen muren vroeger vooral als praktisch werden gezien, of maar simpelweg als deel van het huis dienden, zijn ze tegenwoordig een design statement op zich. En het leuke is, je kunt er eindeloos mee combineren! Kies voor donkere, onbewerkte bakstenen en creëer een rauw, warm interieur of ga voor de moderne minimalistische look en verf ze wit. Voor welke stijl en kamer je ook kiest, een interieur met bakstenen muren geeft karakter en is bovenal harstikke tijdloos.

Fris en subtiel

Loft parisien, Meero Meero Industriële woonkamers

Werken met bakstenen betekent niet per definitie dat een ruimte volledig aan de bakstenen muren moet. Vooral als je nog niet zeker weet of en hoe je bakstenen muren in je interieur wilt integreren. Kies dan voor de gouden middenweg met dit subtiele design. Hiermee laat je zien dat je ook met enkele stroken baksteen kunt werken en er tegelijkertijd hetzelfde stoere resultaat mee behaald. De lichte kleur baksteen zorgt dat de kamer ruimtelijk blijft en is daarnaast volledig in harmonie met de rest van het interieur.

Minimalistisch wit

Een andere manier om te werken met bakstenen muren is door ze te verven. Op deze manier behoud je de uitstraling van een ruimte met bakstenen, maar haal je onbewerkte rauwe randje er vanaf. Ideaal voor als je de bakstenen 'look' ziet zitten, maar je een volledig onbewerkte muur simpelweg te intens vindt. Kies je er voor om de muur wit te schilderen? Dan creëer je een moderne, minimalistische uitstraling die bijna in elk interieur toegepast kan worden.

Een natuurlijke flirt

Ook een slaapkamer is een perfecte plek om te werken met bakstenen muren. Deze kamer is een op en top flirt met alle natuurlijke materialen waarmee je in een ruimte kunt werken. Betonnen muren, wandbekleding met gelakt hout, een deels met klimop begroeid hekwerk en daarachter lichte bakstenen. Ook hier geldt weer dat werken met bakstenen heel subtiel kan! Wil je meer inspiratie over hoe je jouw slaapkamer met behulp van natuurlijke materialen industriëler kunt maken? Kijk dan hier.

Industriële slaapkamer

Een uitgelezen voorbeeld van hoe een volledige bakstenen muur kan bijdragen aan een industriële uitstraling van je (slaap)kamer. Dit design komt van het Kazachstaanse Lenz Architects en zou met een beetje fantasie maarzo een New Yorkse studio van een creatieveling of hipster kunnen zijn. Industrieel op alle fronten: donkere bakstenen muren, een onafgewerkt plafond, metalen frames aan de muur en een pikzwart bed om de puntjes op de i te zetten. Het gebruik van donkere bakstenen kan een kamer kleiner maken, maar bij voldoende natuurlijk lichtinval als op deze foto is de kleur een uitstekende keuze.

Lief en landelijk

Brick Tile Series Tileflair Landelijke muren & vloeren
Tileflair

Brick Tile Series

Tileflair

Een hele andere manier van werken met bakstenen muren is met geglazuurde tegels. Toegegeven, in plaats van een rauwe en stoere uitstraling ga je hiermee eerder richting liefelijk en veilig, maar toch creëer je op een zekere manier dezelfde speelsheid als met onbewerkte bakstenen. Daarbij zijn geglazuurde stenen in een keuken ook nog eens heel praktisch met het oog op de schoonmaak. Heeft de landelijke look je interesse gewekt? Kijk dan hier voor inspiratie voor landelijke woonkamers.

Modern met bakstenen

Deze keuken laat zien dat bakstenen zelfs bij een supermodern interieur passen. Het enorme aluminium kookeiland is de absolute eyecatcher van de keuken en wordt perfect ondersteund door de houten vloer en het gebruik van bakstenen muren. Door het gebruik van floor to ceiling ramen en deuren blijft de keuken licht en ruimtelijk, ondanks het gebruik van veel baksteen.

Op grote schaal

Is het een wijnkelder? Een kasteelruimte? Nee, je ziet hier een eetkamer van een moderne villa. En like it or not, deze eetkamer heeft het bakstenen design tot in detail doorgevoerd. Deze ruimte heeft als voordeel dat ze niet statisch is: de bogen en de welving in de plafonds zorgen er voor dat het ruimtelijk blijft. Ondanks dat ze volledig gehuld is in baksteen. Voeg daar de juiste sfeerverlichting aan toe en een sprookjesachtige setting is daar. 

De keukenfabriek

Een keuken als deze is niet bepaald voor de hand liggend. Al is het alleen al om de enorme oppervlakte. Toch wil ik hem graag met jullie delen. Om de natuurlijke elementen zoals de boomstam die als verlengde van het aanrechtblad dient en om de industriële uitstraling van het geheel. Maar het leukste, en hetgeen waar het in dit ideabook allemaal om draait, zijn de bakstenen muren. Waar een bakstenen muur van nature al die rauwe uitstraling geeft, gaat het hier nog een stukje verder. De bakstenen zitten hier voor het grootste deel nog verstopt onder laag van beton, waardoor ze slechts deels zichtbaar zijn. Een combinatie die een hele nieuwe draai geeft aan het werken met bakstenen muren.

Nederlandse loft

Vintage meubels in een open woonverdieping homify Industriële woonkamers
homify

Vintage meubels in een open woonverdieping

homify

Dit ontwerp komt van het Utrechtse StrandNL Architectuur en Interieur waarbij een oude sportschool is omgetoverd tot hippe gezinsloft. Hier is gekozen om één muur volledig in baksteen te houden. Dit geeft het, in combinatie met de donkergrijze staalwerk en de kozijnen een funky uitstraling. Daarnaast is het een mooi voorbeeld dat ook bij een redelijk neutrall interieur een bakstenen muur prima staat.

Van textielfabriek tot loft

Loft in oude textielfabriek Archivice Architektenburo Industriële woonkamers Eigendom,Gebouw,Armatuur,Hout,Verlichting,Raam,Interieur ontwerp,architectuur,Vloer,muur
Archivice Architektenburo

Loft in oude textielfabriek

Archivice Architektenburo

Nog zo'n leuk project van Nederlandse hand. Architectenbureau Archivice uit Amersfoort tovert hier een ruimte uit een oude textielfabriek om tot een hippe loft. Hierbij hebben ze de originele elementen fantastisch weten te behouden: de oude luiken in ere hersteld, het hoge plafond met beton balken en de hoge ramen. Stuk voor stuk dragen ze bij aan karakteristieke uitstraling van de loft. De keuze om de bakstenen muur wit te verven zorgt ervoor dat de ramen en luiken opperbest tot hun recht komen en geven de loft een frisse en ruimtelijke uitstraling.

Welk van bovenstaande inspiratiefoto's past het beste bij jouw? Laat een reactie achter je mening en tips.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!