Veranda landschappen | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Veranda landschappen

Daan Nijssen Daan Nijssen
Villa Mas Nou Spanje Mediterrane balkons, veranda's en terrassen van TenBrasWestinga ARCHITECTUUR / INTERIEUR en STEDENBOUW Mediterraan
Loading admin actions …

Veranda's zijn ideaal. Ze geven u het gevoel van buiten terwijl u toch veilig onder een afdak zit en bieden bovendien een perfect zicht op de voortuin. Omgekeerd is de veranda ook het eerste wat gasten en voorbijgangers van uw huis te zien krijgen. Het is daarom geen gek idee om bij het versieren van uw veranda groots uit te pakken. Op het grensgebied tussen binnen en buiten is de veranda bij uitstek geschikt om op te fleuren met planten en bloemen. Heeft u een voortuin? Zorg dan dat de veranda onderdeel van het tuinlandschap. Zet bloemen en tuinstoelen op de veranda en omgeef de veranda met struiken en bomen, zodat de veranda, en het huis zelf, opgaan in het landschap. Hieronder tien ideeën voor uw veranda.

Alles begint met het afdak

Terrasoverkapping Ravenna Klassieke balkons, veranda's en terrassen van homify Klassiek
homify

Terrasoverkapping Ravenna

homify

Elke veranda begint met een afdak; een simpele aanbouw die een groot verschil kan maken. Een afdak geeft u de mogelijkheid om in de buitenlucht te zitten, terwijl u toch beschut bent tegen de regen of de felle zon, en zorgt ervoor dat een deel van de tuin bij het huis betrokken wordt, of een deel van het huis bij de tuin. Het is niet overdreven om te stellen dat een veranda een kamer op zich is. Op deze foto ziet u een traditioneel Hollands afdak, ondersteund door drie pilaren en overkapt door een doorzichtige kunststof plaat. U kunt er tafels, stoelen of plantenbakken onder zetten, of de ruimte juist leeg laten. Het is een goed begin en de mogelijkheden tot uitbreiding zijn eindeloos.

Houten veranda met bakstenen platform

Oak Porch/ Eikenhouten Veranda Landelijke balkons, veranda's en terrassen van Blok Meubel Landelijk
Blok Meubel

Oak Porch/ Eikenhouten Veranda

Blok Meubel

Op deze foto ziet u wederom een traditioneel Hollandse veranda. Dit exemplaar is uitgevoerd in hout: houten pilaren, houten bogen, een houten afdak. Het meubilair is ook van hout en matcht dus goed met het afdak. Bij klassieke veranda's denkt men vaak aan houten veranda's en dat is niet onterecht. Houten veranda's zijn ware evergreens. Het afdak staan op een bakstenen verhoging, een platform. Het is de aanwezigheid van een platform dat een veranda onderscheidt van een afdak. Veranda's zijn traditioneel gezien hoger gelegen dan de bodem van de tuin.

Aandacht voor de voortuin

Overdekt terras - modern landhuis te Vinkeveen Moderne balkons, veranda's en terrassen van Building Design Architectuur Modern
Building Design Architectuur

Overdekt terras – modern landhuis te Vinkeveen

Building Design Architectuur

Wie een veranda heeft, heeft meestal ook een mooie voortuin om op uit te kijken. Zorg er daarom voor dat de voortuin en de veranda goed in elkaar overgaan. Op deze foto ziet u dat het stenen platform van de veranda en de grindbodem van de tuin goed in elkaar overgaan. De rechthoekige struiken matchen que vorm en omvang met de banken en de tafel en de jonge, dunne berken passen goed bij de pilaren.

De tropische veranda

De veranda vindt haar oorsprong in de tropen. Wist u bijvoorbeeld dat het woord veranda van het Bengaalse 'barandah' komt, wat pilarengalerij betekent? In een tropisch landschap worden de pilaren en het afdak vaak al snel overwoekerd door klim- en slingerplanten; een effect dat u kunt nabootsen door de juiste planten aan te planten in uw tuin. Op een echte tropische veranda mag een hangmat natuurlijk niet ontbreken. Deze kunt u eenvoudig bevestigen tussen twee pilaren of tussen een pilaar en een haak aan de muur van het huis. Hoe meer pilaren u heeft, hoe meer ruimte er is voor hangmatten.

Less is more

Het basisidee van de veranda – een afdak, pilaren en een platform – is bijzonder eenvoudig en universeel toepasbaar. Men zegt wel eens dat men aan een perfect ontwerp niets meer moet veranderen. In dat geval geldt het adagium 'less is more'. Een goed voorbeeld is deze Mediterrane veranda. De pilaren, het afdak en het platform zijn allemaal vervaardigd van egaal gekleurd hout en hebben allemaal een perfect rechte balkvorm. Het simpele ontwerp van de veranda zorgt ervoor dat de aandacht nog meer komt te liggen op het prachtige landschap

Een veranda rondom

Terug naar de tropen. Een veranda is pas compleet wanneer deze rond het hele huis loopt. Heeft u een bungalow (een woning in Bengaalse stijl)? Dan mag een complete veranda niet ontbreken! Uw huis krijgt er zo een heleboel vierkante meters bij. Wist u dat men in de tropen overdag de meeste tijd op de veranda doorbrengt en de ruimte binnen de muren slechts dient om te slapen, te wassen en te koken? Wanneer de veranda rond het hele huis loopt kunt u de dakranden laten steunen op de pilaren, terwijl de muren van het huis nog extra ondersteuning bieden. Zo wordt de veranda een integraal onderdeel van het huis.

De geïntegreerde veranda

Terrace by night Moderne balkons, veranda's en terrassen van House of Green Modern
House of Green

Terrace by night

House of Green

De veranda's die we tot nu toe behandeld hebben – wellicht op de laatste na – waren allemaal 'aanbouw'-veranda's. Deze veranda's nemen ruimte in buiten de muren van het huis en voelen daarom ook meer als 'buiten' dan als 'binnen'. Een ander soort veranda is de geïntegreerde veranda, een veranda die architectonisch gezien binnen de muren van het huis valt. Als een soort nis worden deze veranda's uitgehouwen in de muren van het huis. Hoewel ook deze veranda's in direct contact staan met de buitenlucht, geeft het feit dat ze aan drie kanten omgeven zijn door muren en overdekt worden door het dak of een bovenverdieping een meer huiselijk gevoel.

De blokhut-veranda

Blokhutten Scandinavische balkons, veranda's en terrassen van NuBuiten.nl Scandinavisch
NuBuiten.nl

Blokhutten

NuBuiten.nl

Een goed voorbeeld van een geïntegreerde veranda is de blokhut-veranda. Blokhutten zijn bij uitstek geschikt voor buitenrecreatie, dus het is geen gek idee om een aanzienlijk deel van uw blokhut 'open' te houden. In de blokhut op deze foto beslaat de veranda zelfs de helft van de blokhut. Uiteraard kunt u zelf bepalen welke verhouding u het prettigst vindt.

De zuilengalerij

Hier weer een voorbeeld van een aanbouw-veranda. Dit stenen exemplaar is redelijk eenvoudig in ontwerp, met balkvormige pilaren en afdak. Wederom een voorbeeld van 'less is more'. De witte en lichtgrijze kleuren bieden een rustgevende achtergrond waartegen het kleurrijke landschap met struiken, heggen en bomen goed uit de verf komt. De dicht bij elkaar staande pilaren geven bovendien het gevoel van een zuilengalerij en laten een neoklassieke indruk achter.

De moderne veranda

Overdekt terras met Livium shares Moderne balkons, veranda's en terrassen van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Overdekt terras met Livium shares

Lab32 architecten

Natuurlijk gaan ook veranda's met hun tijd mee. Een simpel maar geniaal idee als de veranda is immers universeel en van alle tijden. Deze minimalistische veranda, met metalen pilaren en een afdak van kunststof, zonder opsmuk maar egaal wit geverfd, is rustgevend en zorgt ervoor dat de aandacht op het kleurrijke landschap komt de liggen. De toepasselijke Rietveld-esque witte stoelen maken deze moderne veranda compleet.

Welke soort veranda past het beste bij uw huis en tuin? Laat een reactie achter met uw inspiratie.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!