Ingrijpende renovatie van een vervallen pand!

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Een droomwoning kan vele gedaantes aannemen. Soms kiezen we ervoor om onze oude woning te verlaten en een nieuwbouwwoning te betrekken, al dan niet zelf ontworpen. In andere gevallen vinden we een huis dat direct onze harten steelt. Een woning met een verhaal, met geschiedenis. Zo'n woning gaan we hieronder zien. Samen met de professionals van STUCCOLUSTRO, kozen de bewoners van deze woning voor een grondige renovatie.

Aanzicht voor aanvang van de renovatie

In 2003 werd het pand aangekocht door zijn huidige bewoners. Het monumentale gebouw deed voorheen dienst als lokale pub, als we goed kijken zien we het oude lichtbord boven de deur nog hangen. De letters op het bord zijn onder invloed van het klimaat, de tijd en een gebrek aan onderhoud inmiddels versleten. Hoewel het gebouw er zwaar verouderd uitzag, met zijn grijze gevel en met mos bedekte dak, bevond de basisstructuur zich nog in goede staat. 

Slijtage

Het typische vakwerkhuis werd in 1804 gebouwd en kent een houten constructie. In de loop der jaren zijn er veel slijtageplekken ontstaan, zoals we hier op de foto kunnen zien. Het was vrijwel onmogelijk om al deze plekken los van elkaar te repareren en daarom koos men voor het geheel strippen van de gevel. Vakspecialisten werden ingeschakeld voor de wederopbouw van de gevel, waarbij men zoveel mogelijk geprobeerd heeft om de oorspronkelijk charme van het gebouw te behouden.

Voor: De achtergevel

Ook op de achtergevel heeft de tijd zijn sporen achtergelaten. Werd dat bij de voorgevel vooral duidelijk bij het aanschouwen van het vakwerk, bij de achtergevel is het vooral het metselwerk dat zich in slechte staat lijkt te bevinden. Deze zijde van het gebouw is bovendien nagenoeg gesloten, met uitzondering van een smalle deur in het midden. Het doet ons vermoeden dat de ruimtes hierachter benauwd en donker aan moeten voelen. 

Situatie na verbouwing

Met uitzondering van het dak en de elektra werd alles onder handen genomen door de professionals van STUCCOLUSTRO. Daarbij werd gebruik gemaakt van uitsluitend ecologische materialen, zoals klei, hout en kalksteen. De vakken van de nieuwe gevel zijn uitgevoerd in een frisse, heldere kleur en contrasteren op fraaie wijze met het donkere houtwerk. De vensters kennen dezelfde positie als voorheen. Bovenin werd een extra raam toegevoegd. De vormen en contouren van het gebouw werden behouden, zo loopt het dak aan de rechterkant ook in de nieuwe situatie door. Het vernieuwen van de gevel, inclusief de wanden, zorgde ervoor dat de woning nu een stuk beter geïsoleerd is. De woning wordt verwarmd door een milieuvriendelijke houtkachel die geplaatst is in een apart bijgebouw. Voor het gebouw werd een tuin gerealiseerd en een oprijlaan. 

Beplanting

Een vakwerkhuis straalt een bepaalde idylle en schoonheid uit die we in Nederland niet gewend zijn. Nog groter wordt deze idylle wanneer de omgeving ook goed verzorgd is. Om die reden werd er een groenstrook naast de woning gepland, hier zorgen onder andere hortensia voor een bonte verschijning. 

Rustieke charme

Bij binnenkomst krijgt men al snel een idee van de sfeer die beoogd werd. lage plafonds, rustieke meubels en het gebruik van natuurlijke materialen bepalen de uitstraling en het karakter van de woning. De vloer van de gang bestaat uit grote, oude tegels, afkomstig uit een oude boerderij.

Eethoek

Om er voor te zorgen dat de vertrekken niet al te benauwd zouden ogen werd er gekozen voor een licht kleurenschema. De vloer en het meubilair bestaat uit licht hout en de wanden zijn afgewerkt in een heldere, witte kleur. De vensters aan beide zijden zorgen ervoor dat er genoeg daglicht in de eetkamer valt. 

Terras met tuin

Direct achter het huis bevindt zich een verhard terras die overloopt in een ruime tuin. Ook hier werd gekozen voor natuurlijke materialen, zodat het rurale karakter van het pand niet in het geding zou komen. Wanneer u nog geen genoeg van dit bijzondere gebouw heeft gekregen, neem dan ook eens een kijkje op het homify-profiel van STUCCOLUSTRO.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!