De huishoudelijke apparaten in huis onderhouden. Hoe pak je dat aan? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De huishoudelijke apparaten in huis onderhouden. Hoe pak je dat aan?

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne keukens van homify Modern
Loading admin actions …

Dat je in huis met regelmaat schoon moet maken, weten we allemaal. En dat ook het schoonmaken van bepaalde huishoudelijke apparaten daarbij hoort, is ook geen geheim. Het draagt bij aan de levensduur van de apparaten en is in de meeste gevallen ook uit hygiënisch oogpunt zeer aan te raden. Zo bewaar je in de koelkast toch een groot deel van je etenswaren en is het wel de bedoeling dat je vaat in de vaatwasser ook echt schoon wordt. De belangrijkste huishoudelijke apparaten in huis die onderhoud vereisen zijn de wasmachine, de vaatwasser, de koelkast, de oven, het koffiezetapparaat en de magnetron. Het valt meteen op dat de meeste apparaten zich in de keuken bevinden, waar hygiëne uiteraard van groot belang is. Maar hoe pak je dat onderhoud nou het beste aan?

In dit Ideabook gaan we deze vraag voor je beantwoorden. We vertellen je waarom het zo belangrijk is dat je de huishoudelijke apparatuur onderhoudt. Daarnaast wijden we aan elk apparaat een aparte alinea waarin we tips met je doornemen en uitleggen hoe je het apparaat het beste schoon kunt maken. Lees snel verder en ga vandaag nog met de tips aan de slag. Voor je het weet zijn al jouw apparaten in huis weer blinkend schoon.

Waarom is het zo belangrijk om je huishoudelijke apparaten te onderhouden?

Heerlijke keuken met mooi eiland Moderne keukens van Kabaz Modern
Kabaz

Heerlijke keuken met mooi eiland

Kabaz

De belangrijkste reden om je huishoudelijke apparatuur met regelmaat te onderhouden hebben we hierboven al even genoemd. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de apparaten langer meegaan. En aangezien de meeste best wat kosten, is dat zeker geen overbodige luxe. Daarnaast bevinden de meeste huishoudelijke apparaten die we in dit Ideabook bespreken zich in de keuken, waardoor hygiëne ook een belangrijke rol speelt. Van slechts hygiëne in de buurt van etenswaren kun je erg ziek worden, en dat is iets wat je het beste maar kunt voorkomen. Voor het schoonmaken van je huishoudelijke apparatuur heb je vaak niet meer nodig dan natuurlijke producten zoals schoonmaakazijn en zuiveringszout. Deze zijn milieuvriendelijk en ook nog eens heel erg betaalbaar.

Het schoonmaken van de wasmachine

De wasmachine is een van de meest gebruikte apparaten in huis. Bij de meeste staat in de gebruiksaanwijzing aangegeven hoe je het apparaat dient te onderhouden. Je hoeft voor het schoonmaken van de wasmachine geen speciale producten in huis te halen. Het belangrijkste is om de filter schoon te houden, de randen regelmatig met een doek droog te maken en eventuele donkere plekken langs de rand af te nemen met een spons met water en schoonmaakazijn. Vergeet niet om elke keer na het wassen de deur en de lade waar het wasmiddel in gaat open te houden, zodat deze beide goed kunnen drogen. De lade waar het wasmiddel in gaat kun je het beste ook met regelmaat even schoonmaken.

De vaatwasser schoonmaken

Eigentijdse bungalow Moderne keukens van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

Bij vaatwassers is het belangrijk om het filter te reinigen. Dit doe je met behulp van een tandenborstel en stromend water. De binnenwanden van de vaatwasser neem je regelmatig af met een doek met schoonmaakazijn en de dispensers maak je schoon als deze verstopt raken. Om te voorkomen dat je vaatwasser gaat stinken kun je een halve citroen in het bovenste rek plaatsen. Deze vervang je om de 2 à 3 wasbeurten. Houd altijd goed in de gaten of het filter nog goed schoon is, aangezien je vaatwasser ernstig kan beschadigen als dit niet zo is. Het zou zonde zijn als je een nieuwe vaatwasser aan moet schaffen, omdat je het filter niet vaak genoeg hebt schoongemaakt.

Het schoonmaken van de koelkast

Bij de koelkast is het belangrijk dat je de wanden, roosters en vakken in de deuropening van het apparaat regelmatig met water en schoonmaakazijn reinigt. Hiervoor kun je het beste alle etenswaren uit de koelkast halen, zodat je overal makkelijk bij kunt. Doe dus voordat je de wekelijkse boodschappen in huis haalt. Om slechte geurtjes in de koelkast te voorkomen kun je een stengel bleekselderij of een kopje met bakpoeder in de koelkast zetten. Vergeet ook de buitenkant van de koelkast niet schoon te maken. Het is uit hygiënisch oogpunt iets minder van belang, maar ziet er wel lekker fris uit. En het oog wil tenslotte ook wat.

De oven schoonmaken

Moderne keukens van homify Modern

De meeste ovenreinigers zijn nogal chemisch, waardoor ze irriterend zijn voor mensen en schadelijk voor het milieu. Deze reinigers zijn meestal wel effectief, maar toch is het beter om ze niet te gebruiken. Als je de oven na elk gebruik even snel schoonmaakt met een pasta van zuiveringszout en water wordt deze net zo schoon. Je moet er iets vaker voor aan de slag, maar je voorkomt dat er per ongeluk wat chemisch schoonmaakmiddel in je oven achterblijft waar je last van kunt krijgen. Daarnaast draag je hierdoor bij aan een schoner milieu.

Het schoonmaken van kleiner huishoudelijk apparatuur

I and Y residency Moderne keukens van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

I and Y residency

Diego Alonso designs

Om de magnetron in huis schoon te maken volstaat over het algemeen een microvezeldoek of water en schoonmaakazijn. Zet een container met water en schoonmaakazijn in magnetron, laat het apparaat gedurende minstens 2 minuten op maximale temperatuur draaien en droog het daarna af met een doek. Als de magenetron erg vies is kan het nuttig zijn om afwasmiddel of een ander schoonmaakmiddel te gebruiken. Hierna moet je de magnetron wel grondig reinigen met een natte doek, omdat achtergebleven schoonmaakmiddelen schadelijk kunnen zijn. De draaitafel kan met de hand of in de vaatwasser veilig worden schoongemaakt.

Andere kleine huishoudelijke apparaten, zoals een koffiezetapparaat, waterkoker en strijkijzer, hebben over het algemeen last van kalkaanslag. Dit komt omdat er continu water in wordt verwarmd. Het is het beste om stilstaand water te voorkomen. De waterreservoirs kun je na gebruik daarom het beste leeggooien. Voor het ontkalken van koffiezetapparaten en waterkokers kun je speciale producten gebruiken, maar ook hier kan schoonmaakazijn een goed alternatief zijn. Dit werk vooral goed als je de apparaten regelmatig ontkalkt en de kalk niet jarenlang laat aankoeken. Je kunt ook een theelepel citroenzuur oplosssen in een glas water en dit voor het ontkalken gebruiken.

Lees hier meer over onderhouden van je huishoudelijke apparatuur.

Wat is jouw tip om de huishoudelijke apparaten in huis goed schoon te houden? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!