Een duurzaam huis bouwen? Lees hier alles wat je moet weten | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een duurzaam huis bouwen? Lees hier alles wat je moet weten

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Housen and Terraces in Amsterdam van Boom in Huis / Baum im Haus / Trees in the Home Klassiek
Loading admin actions …

Duurzaam bouwen is een manier van bouwen die goed is voor mens en milieu. Misschien denk je bij het woord duurzaam gelijk staat aan geitenwollen sokken of een toverfamilie, maar ook een duurzaam huis kan er fabtastisch uit zien! Met muren van leem, zonnepanelen, een warmtepomp en een groen dak bijvoorbeeld. Duurzaam bouwen wordt steeds populairder en is helemaal van deze tijd. Een huis volgens een duurzame bouwtechniek zonder in te boeten op comfort, gemak en prettig wonen. Dat de mogelijkheden groot zijn om je leefomgeving te verduurzamen zie je in dit Ideabook.

​Zongericht bouwen

De zon geeft warmte. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Plaats zo veel mogelijk ramen aan de zuidkant van je huis. Zo wordt je woning niet alleen licht, maar bespaar je ook op de energierekening. Op een zonnige dag hoeven de bewoners van het huis op de foto de kachel niet aan te zetten! Om te voorkomen dat alle warmte via de ramen weer weg gaat, kun je driedubbel glas gebruiken. Driedubbel isolatieglas isoleert beter dan een dubbel glas. Let er wel op dat de samenstellende delen wel van gelijke kwaliteit zijn.

Wek zelf energie op

Wanneer is een huis duurzaam? Bij een bouwen van een duurzaam huis houd je met een aantal dingen rekening. Zo spring je verantwoord om met water, energie en grondstoffen, maar ook met de open ruimte. Maak bewuste keuzen en koop bijvoorbeeld alleen spullen die je echt nodig hebt. En waarom geen tweedehands spullen? Die hebben vaak een verhaal en geven een bijzonder karakter aan je huis en aan je inrichting. Energie kun je prima zelf opwekken. Met zonnepanelen op je dak is het mogelijk om 3000 kilowattuur op jaarbasis te genereren. Een gemiddeld gezin gebruikt zo’n 4500 kilowattuur. Helaas zijn de subsidies op de zonnepanelen afgeschaft maar zonnepanelen zijn nog steeds de moeite waard! Je gebruikt in ieder geval schone energie en bespaart behoorlijk wat op de energierekening.

Waterpomp

De aarde is warm. Waarom zou je deze warmte niet gebruiken om het water uit je kraan en de vloerverwarming op te warmen. Met een warmtepomp zorg je op een milieuvriendelijke manier voor de opwarming van water. Hoe werkt een waterpomp? Koude vloeistof wordt door de aarde opgewarmd tot 7 tot 10 graden. De warmtepomp drukt het water vervolgens samen tot een temperatuur van ongeveer 55 graden. Het warme water gaat naar bijvoorbeeld het systeem van de vloerverwarming en keert weer terug naar de pomp als het water is afgekoeld. Vraag om meer informatie over deze manier van opwarmen aan een van onze professionals.

Een groen dak

Bedek het dak van je huis met planten. Zo wordt je dak interessant voor de bloemen en de bijen en een groen dak heeft nog meer voordelen. Een begroeid dak houdt het water langer vast dan een dak van dakpannen of een andere dakbedekking. Is je dak begroeid dan duurt het gemiddeld vier uur voordat het water na een fikse regenbui van het dak is. Zou je een groen dak in de stad hebben dan voorkomt dit veel wateroverlast in de straten. Ook heeft een dak een isolerende werking.

​Boom in huis

Groen in je huis is eigenlijk net zo belangrijk als mooi meubilair. Je wordt er vrolijk van en planten verhogen het zuurstofgehalte en zuiverende lucht. Vooral dat laatste is belangrijk want veel huizen krijgen tegenwoordig op een kunstmatige manier lucht binnen. Een plant is eigenlijk het goedkoopste en beste luchtverversingssysteem dat er is. Planten kunnen wat ons betreft niet groot genoeg zijn! Dus waarom geen boom in je huis? Misschien denk je dat je daar geen ruimte voor hebt. Maar zoals je op de foto ziet vult een boom vooral de verloren ruimte in de hoogte. De pot op de vloer en de stam van de boom nemen niet zo veel ruimte in beslag. Een boom is in elke ruimte een prachtige eyecatcher en vorm een rustpunt in de ruimte.

​Opvang van regenwater

Zicht vanuit de slaapkamer naar de badkamer Minimalistische badkamers van Lab32 architecten Minimalistisch
Lab32 architecten

Zicht vanuit de slaapkamer naar de badkamer

Lab32 architecten

We wonen in een nat landje. Gemiddeld valt er zo’n 690 tot 900 mm aan regenwater per jaar uit de lucht. Waarom zouden we dat niet benutten? Hemelwater is van nature zacht en schoon en heeft een aantal interessante voordelen. Het is milieuvriendelijk en gratis tegelijk. Je kan het water opvangen in een regenton om de planten in je tuin en huis mee water te geven. Of je gebruikt het water om de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan van hemelwater te voorzien. Het water wordt gefilterd, opgeslagen in een tank in de grond en gaat via een pomp naar de gebruikspunten. Hiermee kun je op jaarbasis tot 50% van het totale waterverbruik besparen!

Duurzame muren

Zorg bij een duurzaam huis voor muren met een goede isolerende werking. Een muur van riet heeft veel voordelen. Riet zorgt voor koelte in de zomer en warmte in de winter. Voor extra isoltatie plaats je onder het riet balen van stro. Is het riet toe aan vervanging, dan kan het materiaal gebruikt worden als brandstof of meststof. Dat riet ook een heel moderne uitstraling kan hebben zie je op de foto. 

Windenergie

Klassieke huizen van FASA AG Klassiek

Energie kun je zelf opwekken door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Ook is het mogelijk om zelf windenergie te produceren. Het probleem is alleen dat windmolens en bebouwde omgeving vaak niet mooi zijn. De laatste jaren zijn er wel veel kleinere windmolens ontwikkeld die beter toepasbaar zijn in een dichtbevolkt gebied.  

Tot zover dit Ideabook. Wil je mee lezen over duurzame woningen? Kijk verder dit Ideabook!

Op manier wek jij energie op in je leefomgeving? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!