Reis mee en ontdek de bijzondere ingrediënten van het Hawaiiaanse interieur | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Reis mee en ontdek de bijzondere ingrediënten van het Hawaiiaanse interieur

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Tropische woonkamers van BR ARQUITECTOS Tropisch
Loading admin actions …

Vandaag reizen we naar Hawaii. Een bijzondere plek op aarde met villa's die zich kenmerkt door huizen met grote veranda's met uitzicht op prachtige tropische bloemen, palmen en planten in een zee van kleuren en de zee met ondergaande zon. De sfeer is er relaxed – hang loose – zoals de Hawaiianen dit zelf noemen. En niet alleen de eilanden zijn bijzonder vanwege hun prachtige ongerepte natuur maar ook de huizen, architectuur en inrichting zijn anders dan anders. De structuren zijn opener, natuurlijker en er wordt volop gebruik gemaakt van kleur. Vanwege het klimaat wordt er grotendeels buiten geleefd en gekookt in volledig ingerichte buitenkeukens. Kijk met ons mee en ontdek wat de unieke elementen zijn binnen de Hawaiaanse architectuur en inrichting. Proef de sfeer en laat je inspireren om deze prachtige eilanden misschien zelf een keer te bezoeken! 

Hout- en palmenthema

Wie er wel eens in Hawaii is geweest, weet dit als geen ander. De eilanden zijn prachtig, de sfeer is er heel fijn en zacht en de Hawaiiaanse huizen zijn zeer bijzonder qua bouw en vorm. De meeste huizen zijn van hout gebouwd in pagode-achtige vormen en vrijwel elk huis heeft een grote veranda met ligstoelen. In het beste geval heb je vanuit daar uitzicht op de weelderige tropische begroeiiing en kijk je vanuit de hoogte op de ondergaande zon in zee. De huizen hebben meestal een open structuur, met grote raampartij aan de voorzijde en aan de binnenzijde kennen de huizen een prachtige afwerking met hout. Ze lijken geïnspireerd door een boomhut thema en sommige huizen zijn ook werkelijk hoog in de bomen gebouwd en volledig open zonder ramen of deuren. De tuinen bevatten prachtige wilde tropische begroeiing in de vorm van palmen, acacia's, hibiscus, Pua Lea (rode bloesem) en Hawaiiaanse framboos. Hawaii is in bezit van een unieke flora en fauna, 89% ervan komt alleen op deze eilandengroep voor. Dit heeft te maken met de geïsoleerde ligging van Hawaii. Wil je zelf wat tropische begroeing in Hawaiiaanse stijl aan je eigen tuin toevoegen? Lees dan ook dit artikel.

Lichtbruine kleuraccenten passend binnen het hout-thema

Zowel huizen als interieurs zijn dus meestal van allerlei soorten hout gemaakt. Van balkenstructuren tot volledige afgewerkte plafonds met hout. Deze houtstructuren worden in het interieur veel gecombineerd met lichtbruine, beige en zandkleur tinten. Deze tinten vullen zowel licht als donker hout mooi aan en brengen de houtstructuren op een prachtige manier naar voren. Samen geeft dit een warme, natuurlijke, mooie sfeer in de huizen. Ook zorgt dit neutrale interieur voor rust en harmonie. Door de grote open raampartijen wordt de aandacht hierdoor ook naar buiten getrokken waarmee de prachtige overdadige groene jungle-omgeving een echte blikvanger wordt.

Transparante lichtdoorlatende gordijnen

Tropische tuin Tropische tuinen van Koert Gardening Tropisch
Koert Gardening

Tropische tuin

Koert Gardening

Om zoveel mogelijk licht binnen te laten hebben veel huizen in Hawaii geen raambekleding maar houten luiken of zonwering. Vaak is deze boven de veranda geplaatst in de vorm van een groot zonnescherm of houten dak. Wanneer er wel gordijnen gebruikt worden dan zijn dit vrijwel altijd witte transparante lichtdoorlatende gordijnen die wel het zonlicht doorlaten maar het huis van binnen tegelijkertijd ook beschermen tegen direct zonlicht en de warmte daarvan. Door de grote open raampartijen of schuifpuien en deze lichte transparante gordijnen of zonwering zijn de huizen van binnen gevuld met daglicht. De combinatie van het gebruik van natuurlijk materiaal (hout), de vaak rond en open structuren in combinatie met veel daglicht en integratie met buiten zorgen voor een optimaal leefklimaat voor de bewoners. Dit voel je ook wanneer je langere tijd in een zo'n vakantiehuis verblijft. Ook al is ons klimaat in Nederland minder geschikt voor open houten huizen met veranda's, toch zouden we ons kunnen laten inspireren door deze natuurlijke vorm van bouwen en inrichten en elementen als hout, grote raampartijen, veel daglicht, open structuren kunnen meenemen in de architectuur.

Grote sofa voor familie bijeenkomsten

Vanwege het warme klimaat speelt het dagelijks leven in Hawaii zich grotendeels buiten af. De sofa vinden we dus niet binnenshuis maar buiten op de grote veranda. Zowel de woonkamer als de keuken bevinden zich in Hawaii dus meestal buiten. En wat is er nu heerlijker dan in de zwoele avond terwijl de atmosfeer afkoelt even weg te zakken in die grote loungebank terwijl je geniet van het prachtige uitzicht op zee met ondergaande zon. Op de veranda staan naast de grote loungebank vaak ook heerlijke relaxstoelen en natuurlijk ontbreekt ook de hangmat niet. Een teken van ontspanning en relaxed leven. Dit is ook een kenmerk van hoe de Hawaiianen zijn en leven en ze vormen daarmee een inspirerend voorbeeld. 

Fruitige felle kleuren als accent

Op Hawaii wordt volop tropisch fruit verbouwd. Van ananas tot papaya's en mango's op grote plantages. En ook de tropische begroeiing kent allerlei prachtige felgekleurde bloemen en vogels. Deze mooie sprekende felle kleuren zien we ook weer terug als accenten in het tropische interieur. Details in felgeel, grasgroen, knalrood, oranje en azuurblauw in de vorm van accessoires en meubels. Ze geven een vrolijk en speels accent aan de veelal mooie neutrale houten interieurs.

Azuurblauw als maritiem detail

Wie aan Hawaii denkt, ziet waarschijnlijk als eerste de prachtige azuurblauwe oceaan voor zich. Dit is ook een van Hawaiis belangrijkste publiekstrekkers. Op Hawaii kun je met dolfijnen zwemmen, walvissen spotten en s-nachts in het donker met Manta-roggen snorkelen. Dit maritieme thema zien we ook terug in de Hawaiiaanse inrichting en huizen. De meeste huizen hebben een zwembad of buitenkeuken waar het thema blauw vaak in terugkomt. Maar ook in de interieurs zelf zien we combinaties van een licht, wit interieur met veel houtaccenten en azuurblauwe en diepdonkerblauwe accenten in de vorm van accessoires. Niet alleen in de vorm van kleur maar ook in accessoires zoals grote witte koralen en schelpen.

Ben jij al wel eens op Hawaii geweest?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!