Stoelen die geschiedenis schreven

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Stoelen die geschiedenis schreven

Sanne Sanne
  door Salvioni Spa
Loading admin actions …

Stoelen zijn een belangrijk onderdeel van ons huis sinds men stoelen kon betalen in plaats van krukken. In bijna iedere ruimte vinden we wel een stoel en dus zijn ze te vinden in alle soorten en maten. Koningen en koninginnen zaten op stoelen of tronen die speciaal voor hen werden gemaakt en die nog steeds te vinden zijn in hun paleizen of in koninklijke musea. Maar de meest memorabele stoelen zijn toch wel de stoelen die zijn gemaakt voor de gewone mens en die de tand des tijds hebben doorstaan en na jaren nog steeds in menig woonkamer te vinden zijn. Deze stoelen schreven geschiedenis. Tot slot, kers op de taart, laten we nog een stoel zien die eigenlijk niet in dit rijtje thuishoort, maar toch ook niet ongenoemd kon blijven!

De Fritz Hansen Vlinderstoel van Arne Jacobsen

Arne Jacobsen (1902-1971) ontwierp in de jaren vijftig voor het merk Fritz Hansen de Fritz Hansen Vlinderstoel. De stoel heette eigenlijk de Serie 7, Model 3107, maar al snel ontstond de bijnaam Vlinderstoel. De stoel is vooral vernieuwend doordat Jacobsen een nieuwe techniek ontdekte om hout in drie dimensies te buigen. Het originele ontwerp was van naturel fineer. Later kwamen er meer verschillende varianten. De stoel is leverbaar in tien verschillende soorten houtfineer. Daarnaast is de stoel natuurlijk in vele kleuren te verkrijgen en zijn er verschillende zithoogtes mogelijk. Ook kun je de stoel laten bekleden met stof, leer of canvas voor een comfortabelere zit en een chique of juist stoere uitstraling. De basic maar toch verfijnde stoel wordt ook nagemaakt door allerlei (goedkopere) meubelmakers, dus ook keuze te over met een minder groot budget.

Vitra Plastic Chairs van Charles Eames

Charles Eames (1907-1978) is alleen al van naam zeer bekend in de interieurwereld, je hebt vast wel eens van hem gehoord. De Plastic Chair wordt ook vaak de Eames Chair genoemd. Hij ontwierp vaak samen met zijn vrouw Ray Eames. In de jaren vijftig organiseerde het MoMa (Museum of Modern Art) in New York een designwedstrijd, waarvoor Eames samen met Zenith Plastics deze stoel ontwikkelde. Tegenwoordig wordt er in plaats van plastic polypropyleen kunststof gebruikt, dat de stoel wat aangenamer maakt qua zitting. De organische zitting is zeer comfortabel. De stoel is verkrijgbaar met verschillende onderstellen en met of zonder armleuningen. Ook bestaat er een schommelstoel-variant.

Tegenwoordig wordt de stoel op grote schaal nagemaakt, het originele model van Vitra is namelijk aan de prijs. De stoel kan worden gebruikt als eetkamerstoel, maar ook in de woonkamer, in de slaapkamer of op kantoor. Hij is verkrijgbaar in alle denkbare kleuren, maar vooral erg populair in wit en grijs. De stoel past goed in een Scandinavische inrichting, zowel qua vorm als qua kleur.

De Thonetstoel van Michael Thonet

Michael Thonet (1796-1871) was een Duits-Oostenrijkse meubelmaker. In 1859 maakte hij de zogenaamde Thonetstoel model nr. 14 en daarmee kan hij worden beschouwd als pionier van het industriële meubeldesign. Meer dan 50 miljoen van deze stoelen werden geproduceerd; ongekend in die tijd. De stoel was vooral zo vernieuwend omdat de eenvoudigste versie bestond uit slechts zes houten stukken, zes schroeven en twee moeren. De kostprijs van de stoel was laag en hij woog weinig. Een beetje het IKEA-principe van nu, maar in die tijd een compleet nieuw idee. In 1869 liep het laatste patent op de stoel af en werd de stoel gekopieerd door vele andere meubelmakers.

Ook nu wordt de stoel nog geproduceerd en is hij te vinden in menig bruin café. Maar ook voor in huis is het een leuke eetkamerstoel, waarmee je een statement maakt. De stoel past in een klassieke inrichting, maar is ook goed te combineren met een moderne stijl.

De Barcelona-stoel van Mies van der Rohe

 Woonkamer door homify
homify

Perspectief van het nieuwe- naar het oude volume

homify

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) was een Duits-Amerikaanse architect en meubelontwerper, die vooral bekend is van zijn perfect uitgedachte minimalistische stijl, zowel wat betreft vorm en als wat betreft het gebruik van materialen. Van hem is ook de uitspraak 'Less is more'. Over de quotes van Van der Rohe schreven we al eerder een artikel – hij had namelijk nog veel interessante ideeën!

De Barcelona-stoel is geïnspireerd op een antieke vouwstoel en is gemaakt voor het Duitse paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929, vandaar ook zijn naam. De stoel werd erg populair en vele ontwerpers hebben het model gekopieerd.

De Tulip Chair van Eero Saarinen

De Fins-Amerikaanse Eero Saarinen (1910-1961) was de zoon van architect Eliel Saarinen, dus hij kreeg het vak met de paplepel ingegoten. Van het een kwam het ander; naast architectuur hield Saarinen zich ook bezig met het ontwerpen van meubels. Tijdens zijn studie leerde hij Charles Eames kennen, die we verderop in dit artikel nog tegenkomen. Samen ontwierpen ze de beroemde Organic Chair. Met de door Saarinen ontworpen Tulip Chair won hij verschillende prijzen: de Museum of Modern Art Award (1969), de Federal Award for Industrial Design (1969) en de Design Center Stuttgart Award (1962).

Het bekende model heeft een ronde witte voet die geleidelijk overgaat in de zitting. De stoel lijkt daardoor uit een geheel te bestaan. Het zitgedeelte is comfortabel gemaakt met een kussen, dat in alle mogelijke kleuren komt. De stoel is gemaakt van aluminium en glasvezel. Leuk weetje: de stoel kwam voor in de serie Star Trek en werd daardoor bekend bij het grote publiek.

De Kartell Masters stoel van Philippe Starck

Deze stoel hoort eigenlijk niet thuis in het rijtje designklassiekers, maar we konden het toch ook niet laten hem te noemen: de Kartell Masters stoel van ontwerper Philippe Starck (1949), een Franse binnenhuisarchitect en meubelontwerper. De naam zegt het al: een stoel waarin designs van de 'meesters' zijn verwerkt. Philippe Starck voegde de modellen van drie andere ontwerpers samen tot één nieuwe designstoel.

Volg de lijnen van de rugleuning en ontdek de silhouetten van drie hierboven beschreven modellen: de Butterfly Chair (Serie 7) van Arne Jacobsen, de Tulip Chair van Eero Saarinen en de Vitra Plastic Chair van Charles Eames. Door designklassiekers ter inspiratie te gebruiken ontstaat een nieuw model, waarin de oude stoelen zeker te herkennen zijn, maar dat ook helemaal nieuw is door de keuze voor kleur, materiaal en afwerking.

Heb jij een van deze designklassiekers in huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!