Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Vind de juiste bureaustoel en wees rugklachten voor

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Bij patiënten met rugklachten blijkt dat 85% van de gevallen is terug te voeren op een slechte werkhouding. Het is dus van belang een goede houding aan te nemen tijdens je werk. Een groot deel van de klachten is te danken aan het soort stoel dat op de werkplek wordt gebruikt. Maar ook op een goede stoel kun je een slechte zithouding hebben. Naast het type stoel zijn de instelling van je stoel en je houding belangrijk.

Dus of je nou op een volledig uitgeruste bureaustoel in je kantoor zit of op een simpele stoel aan de eettafel: er zijn altijd aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan de zithoogte, de aan- of afwezigheid van armleuningen en een hoofdsteun en het materiaal van de zitting. En, niet onbelangrijk, je wilt natuurlijk ook een beetje een mooie stoel. Neem deze tips mee en kijk welke stoel het beste bij jou en je huis past.

Je werkplek

 Studeerkamer/kantoor door Plastudio
Plastudio

Mansarda

Plastudio

Beslis waar je gaat werken: een apart kantoor, de eettafel of een bureautje in de woonkamer. Aan de hand van die werkplek kun je bepalen wat je nodig hebt en waar je ruimte voor hebt. In een kantoor heb je in ieder geval alle ruimte voor een super-de-luxe, ergonomische bureaustoel en kun je dus een stoel kiezen die aan al je eisen voldoet, zonder rekening te moeten houden met de ruimte.

Wanneer je een bureautje in moet passen in de woonkamer of de slaapkamer heb je vanzelfsprekend wat minder ruimte en zul je misschien moeten gaan voor een iets bescheidener bureaustoel. Waarschijnlijk zul je het uiterlijk ook iets meer gewicht geven, want de stoel staat meer in het zicht dan in je kantoor. De ergonomische bureaustoel valt in de bureaukamer uit de toon. Helemaal geen ruimte voor een aparte werkplek en aangewezen op de eettafel? Dan zul je waarschijnlijk wat moeten inleveren op comfort. Zorg wel voor goede stoelen bij de eettafel, want goedkope houten stoeltjes zijn funest voor je rug. Lees alsnog de tips door voor het instellen van je bureaustoel. Het is voor jou van belang dat je eetkamerstoelen vindt die al voldoen aan enkele eisen met betrekking tot de hoogte, de rugleuning en eventueel armleuningen.

De juiste hoogte

 Studeerkamer/kantoor door Korbo
Korbo

Inspiration

Korbo

De juiste hoogte van je stoel is heel belangrijk. Je krijgt heel gemakkelijk last van rugklachten wanneer je stoel niet de juiste hoogte heeft. Wanneer je op de stoel zit moeten je bovenbenen ongeveer horizontaal zijn. Het is in ieder geval van groot belang dat je knieën zicht niet hoger bevinden dan je heupen. Dan is je stoel zeker te laag. Daarnaast is het belangrijk dat je stoel je hele bovenbenen ondersteunt. De stelregel is dat er ongeveer een vuistbreedte ruimte moet zijn tussen de voorzijde van de stoel en je knieën.

Ook de hoogte van je computerscherm is belangrijk. Als je je scherm te hoog of te laag plaatst kun je alsnog last krijgen van je nek en rug. Zorg ervoor dat de bovenste rand van je scherm (de omlijsting van het scherm niet meegerekend) zich niet hoger bevindt dan op ooghoogte. Omhoog kijken is slecht voor je nekwervels. Bovendien moet het scherm recht voor je staan en niet in een hoek van je bureau, hoe handig dat soms ook lijkt te zijn, omdat je je bureau dan vrij hebt voor spullen als een agenda en documenten. Lees je veel van papier? Denk dan eens na over de aanschaf van een documenthouder of een boekenstandaard. Wanneer je constant naar je bureau moet kijken krijg je ook al snel last van je nek.

Extra tip: installeer een app die bijhoudt hoe lang je naar je scherm kijkt. Je kunt automatische pauzes instellen, waardoor je niet te lang in dezelfde houding zit en nek- en rugpijn voorkomt.

De rugleuning

De rugleuningen van bureaustoelen hebben een bepaalde vorm en dat is niet voor niets. De bolling onderaan de rugleuning, de lumbaalsteun, moet in de rugholte vallen om een goede zithouding te bevorderen. Als je je bureaustoel instelt merk je als het goed is meteen een verbetering wanneer de steun in je rugholte valt.

Wanneer je het met een minder ergonomische bureaustoel moet doen zorg er dan altijd voor dat je goed rechtop zit en niet gaat hangen. Eetkamerstoelen hebben vaak rugleuningen die niet geschikt zijn voor een actieve werkhouding. Vergeet dan de rugleuning en ga rechtop op je stoel zitten. Wanneer je op zo'n soort stoel dagelijks zit te werken is het aanbevolen je core extra goed te trainen, bijvoorbeeld met behulp van yoga-oefeningen. Met goed getrainde rug- en buikspieren zul je minder snel last van je rug krijgen. Vooral als je lang bent krijg je sneller last van je rug. Er zijn ook rugkussens verkrijgbaar die je kunt gebruiken om een minder ergonomische stoel wat comfortabeler te maken. Het zijn meestal universele kussens die je bij elke stoel kunt gebruiken.

Armleuningen en hoofdsteun

Armleuningen zijn vooral nuttig voor het ondersteunen van je armen bij het schrijven of typen. Verstel de armleuningen zo dat je armen erop kunnen rusten tijdens het werken. De goede hoogte meet je door je hand op je sleutelbeen te leggen en de leuning op ellebooghoogte in te stellen. Als je leuningen ook horizontaal verstelbaar zijn kun je daarbij uitgaan van je gevoel. Zorg ervoor dat de leuningen je ellebogen ondersteunen wanneer je je werkhouding aanneemt. Je bureau moet overigens op dezelfde hoogte als de armleuningen worden afgesteld. Als je bureau niet verstelbaar is kan het zijn dat je de hoogte van je stoel en armleuningen dus moet aanpassen op je bureau om een comfortabele zithouding te vinden.

Sommige stoelen hebben zelfs een hoofdsteun. Die stel je zo in dat je nek goed wordt ondersteund. Je moet wel rechtop blijven zitten, het is niet de bedoeling dat je hoofd achteroverleunt. Je zult snel merken wanneer de hoofdsteun goed zit, aangezien een verkeerd ingestelde hoofdsteun heel vervelend zit.

Harde of zachte zitting

 Toffe rode bureaustoel. Vintage stoel met retro design :  Studeerkamer/kantoor door Flat sheep
Flat sheep

Toffe rode bureaustoel. Vintage stoel met retro design

Flat sheep

Wanneer je de keus hebt uit een harde of zachte zitting zul je automatisch kiezen voor de zachte, aangezien dat naar je idee lekkerder zit. Dit is niet per se waar. Wanneer je een hele dag op een stoel zit blijkt de harde zitting nog al eens lekkerder te zitten dan de zachte. Een te zachte zitting geeft vaak geen steun. Je zakt er simpelweg verder in op de plekken waar je meer druk geeft. Een harde zitting is niet per se een zitting zonder stof of kussen, maar wel een wat hardere zitting die weinig meegeeft als je gaat zitten. Zo'n zitting ondersteunt je rug meestal beter, mits het om een goede stoel gaat: een harde zitting is natuurlijk niet per definitie beter dan een zachte. Een echt harde stoel kun je eventueel comfortabeler maken met behulp van een plat kussen, een deken of een speciaal ergonomisch zitkussen.

Design

Hoodini - from the CHAIR WEAR Collection:  Studeerkamer/kantoor door Bernotat&Co
Bernotat&Co

Hoodini – from the CHAIR WEAR Collection

Bernotat&Co

Ten slotte is het natuurlijk ook belangrijk hoe de stoel eruit ziet. Vaak laten we design voor comfort gaan, maar bij een bureaustoel is het comfort toch echt het belangrijkste element. Je gaat er spijt van krijgen wanneer je een bureaustoel alleen aanschaft omdat hij mooi is. Tegenwoordig worden er wel steeds meer bureaustoelen gemaakt die mooi én functioneel zijn, dus keuze te over!

Naast het design van de bureaustoel zelf kun je je werkplek natuurlijk ook nog wat aankleden met meubels en accessoires. Wat denken jullie van deze geweldige 'stoelcapuchon' van Bernotat&Co? Alleen al om de naam zou je hem kopen: Hoodini. De capuchon behoort tot een serie met Chair Wear, waaronder ook een stoeljas met zakken. De capuchon dient als privacymiddel, maar wanneer je hem terug klapt kun je hem goed gebruiken om snel spullen van de eettafel op te bergen.

Heb jij de perfecte bureaustoel gevonden met behulp van deze tips? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!