Hoe lok je behulpzame dieren naar je tuin? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe lok je behulpzame dieren naar je tuin?

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne tuinen van Kirchner Garten & Teich GmbH Modern
Loading admin actions …

Het lokken van bepaalde dieren kan van grote waarde zijn voor de tuin. Dit omdat ze op verschillende manieren bijdragen aan de schoonheid ervan. In dit Ideabook bespreken we enkele tips om die dieren naar je tuin te lokken. Daarbij is het van belang om te bepalen welke dieren goed voor je tuin zijn en welke juist niet. Dit kan afhankelijk zijn van wat de regio waar je woont. Het hangt ook af van de grootte van de tuin, en of er nog huis- en andere dieren rondlopen. Sommige dieren, zoals regenwormen en bijen, verbeteren actief de tuin. Sommigen dieren, zoals vlinders, zijn vooral mooi om naar te kijken ze beschadigen verder ook niets. Dieren zoals lieveheersbeestjes, vleermuizen, spinnen en katten eten of verjagen schadelijke dieren. Maar niet al deze dieren wil je altijd in je buurt hebben, zeker niet als er ook kinderen zijn.

Welke dieren zijn welkom en welke moet je weren

Moderne tuinen van Terra Modern

Behulpzame dieren zijn bepaalde insecten zoals lieveheersbeestjes en bijen, insectenetende vogels, regenwormen (niet op alle plaatsen) en spinnen. Maar pas op met het creëren van bepaalde voorwaarden, zoals houtstapels. Deze zijn in het bijzonder populair bij de weinige soorten spinnen die gevaarlijk kunnen zijn. Verder zijn kikkers en hagedissen welkom. 

Dieren die de neiging hebben om tot last te zijn, zijn dieren die destructieve gewoontes hebben. Denk daarbij aan konijnen, herten, muizen, muggen, eekhoorns, vliegen, bladluizen, mollen, wasberen en spreeuwen. Het is echter altijd van belang een goed evenwicht te bewaren en respect te hebben voor alle levende wezens.

Neem planten die bijen aantrekken

Vurige border Landelijke tuinen van Carla Wilhelm Landelijk
Carla Wilhelm

Vurige border

Carla Wilhelm

Bijen helpen de tuin met groeien. Rond zoemende bijen fungeren als bestuivers en brengen leven in de tuin en maken dat bloemen en andere planten weelderig en overvloedig groeien. Je kunt bijen aantrekken met het planten van wilde bloemen, fruit, groenten en zonnebloemen. Laat de tuin een beetje wild zijn gang gaan en zorg voor water en onderdak voor de bijen. Bijen houden van bloemen met een enkel blad zoals rozen, dahlia’s en hyacinten. Daarbij doen de kleuren geel, wit, blauw en paars het erg goed. Ook is het aan te raden bloemen zo te planten dat ze niet allemaal tegelijkertijd bloeien. Dan hebben de bijen het grootste deel van het jaar wat te eten. Naast groenten en fruit als komkommer, pompoen, aardbeien en watermeloen houden bijen ook van kruiden als koriander, munt en tijm.

Plant een vlinderstruik

Vlinders zijn vooral een aangename visuele toevoeging voor de tuin. Allereerst is het natuurlijk van belang te weten welke vlinders er zoal in jouw buurt fladderen. Om ze vervolgens te lokken moet je de volgende dingen doen. Zo hebben vlinders voorkeuren voor bepaalde kleuren: rood, geel, oranje, roze en paars. Planten waar vlinders dol op zijn is de stachytarpheta jamaicensis, de vlinderstruik en de cosmos sulphureus. Plant bloemen strategisch. Vlinders komen af op planten die veel zonlicht ontvangen van halverwege de ochtend tot halverwege de middag. Vlinders eten liever niet in de schaduw. Probeer bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Vlinders zijn er zeer gevoelig voor. Zorg verder voor landingsplekken in de vorm van platte stenen. Daar kunnen vlinders uitrusten.

Laat planten groeien die vogels en lieveheersbeestjes lokken

Tropische tuin Tropische tuinen van Koert Gardening Tropisch
Koert Gardening

Tropische tuin

Koert Gardening

Vogels zijn een aanwinst voor iedere tuin. Naast dat ze bepaalde insecten eten zijn ze vooral ook heel fijn om naar te kijken. Er zijn een aantal hele simpele manieren om vogels naar je tuin te lokken. Een zeer bekende manier is natuurlijk het ophangen van een vogelhuisje. Doe dat wel op een plek waar deze veilig is voor bijvoorbeeld katten, dus op een plek waar de poes niet naar toe kan klimmen. Uiteraard komen vogels ook af op eten. Leg bijvoorbeeld zaden, pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels neer. Ook is het goed het voer op verschillende plaatsen neer te leggen. Zo hangen mezen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom ook voer op de grond en een voedertafel. Met de keuze voor een bepaald soort voer, kies je ook voor een bepaald soort vogel. Winterkoninkjes eten insecten en merels houden van rozijnen. Een pimpelmees hangt graag aan een vetbol en mussen en vinken eten zaden.

Wil je lieveheersbeestjes in je tuin, plant dan duizendblad. Daar zijn ze gek op. Lieveheersbeestjes eten bladluizen en zijn daarom uitstekend geschikt om bijvoorbeeld rozen of andere planten te beschermen tegen deze plaag.

Nodig hagedissen en kikkers uit in je tuin

Wellness tuin verbonden met het landschap Landelijke tuinen van Studio REDD exclusieve tuinen Landelijk
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellness tuin verbonden met het landschap

Studio REDD exclusieve tuinen

Kikkers eten insecten en hun larven, en houden daardoor de populatie op peil. Kikkers zijn daarnaast een hele goede graadmeter voor de gezondheid van je tuin. Zorg dus voor goede omstandigheden voor kikkers. Een natuurlijke omgeving met water in de vorm van een vijver of zelfs stromend water is perfect voor deze dieren. Hoe je het beste water kan integreren in je tuin, lees je hier.

Ook hagedissen doen zich tegoed aan een scala aan insecten en ze zijn leuk om te bekijken als ze zonnen in de tuin. Zorgen voor veel schuilplaatsen waar ze zich kunnen verstoppen in de vorm van grote stenen, of andere hoeken en gaten.

Zorg voor eten en schuilplaatsen voor de winter

Rustieke tuinen van Rocalla Rustiek & Brocante

Voor alle dieren geldt natuurlijk dat ze het in de winter iets zwaarder hebben dan in de zomer. Dus is het zaak in de koudere maanden extra goed voor de fauna in je tuin te zorgen. Want als de dieren het ook in de winter goed hebben bij je, komen ze in de lente en zomer zeker weer terug. Geef ze dus extra voer en zorg voor genoeg schuilplaatsen waar ze warm en veilig kunnen verblijven.

Heb je hulp nodig bij het aanleggen van een diervriendelijke tuin? Deze professionals helpen graag. Inspiratie opdoen voor je diervriendelijke tuin kan hier.

Hoe diervriendelijk is jouw tuin? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!