Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Klein, kleiner, kleinst: hoe richt ik mijn microloft in?

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Bij een gebrek aan huurhuizen, waar we momenteel in de grote steden mee te maken hebben, moet je creatief en spaarzaam met ruimte omgaan. Dat vergt tijd en in sommige gevallen ook geld, maar uiteindelijk kun je dan nog heel veel van je kleine ruimte maken. Je bespaart wel op huurkosten wanneer je een kleiner oppervlak huurt, dus dan blijft er misschien wat meer over om te investeren in passende meubels.

Bij het inrichten van je microloft of miniapartement kun je natuurlijk gebruik maken van tips voor het inrichten van een kleine ruimte, zoals je die bijvoorbeeld leest in dit Ideabook. Maar naast deze gangbare ideeën over kleur en opbergruimte is vooral een slimme inrichting van belang bij het decoreren van je microloft. Door in één meubel meerdere functies te vangen en door van alle hoekjes gebruik te maken win je ruimte en blijkt je woning groot genoeg voor alles wat je nodig hebt! Neem deze praktische tips door en ontwerp de perfecte inrichting voor je minihuis.

Je bed op een zolder

Maak een kleine zolder voor je bed. Op die manier heb je een goede afscheiding. Als je de meeste woonfuncties in één ruimte combineert is het fijn om op de een of andere manier een afscheiding te creëren. Helemaal wanneer je je woonruimte deelt met een huisgenoot is het belangrijk om verschillende 'ruimtes' te maken. Als je plafond vrij hoog is kun je veel ruimte besparen door een extra, lage woonlaag te creëren.

Een hoge zolder is geschikt voor je bed, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld nog plaatsmaken voor een kleine boekenkast, dan heb je meteen een fijne leeshoek. Plaats leeslampjes met sfeervol licht en je hebt een heerlijke relaxplek. Onder het bed kun je ruimte maken voor je kleding en schoenen of voor een thuiswerkplek met een bureau.

Maak gebruik van multifunctionele units

 Woonkamer door Till Könneker
Till Könneker

Urban Cube

Till Könneker

Probeer meerdere functies in één meubelstuk te combineren. Denk aan zitten/opbergen, slapen/opbergen et cetera. Vooral een tekort aan opbergruimte kun je gemakkelijk creatief oplossen.

Op bovenstaande foto zie je een voorbeeld van een multifunctionele unit die vele functies combineert, ontworpen door Living Cube Furniture. Elke unit bestaat uit meerdere losse onderdelen, die kunnen worden gecombineerd tot een ideale, persoonlijke samenstelling. Deze unit bevat ruimte voor een flatscreen, planken voor boeken, platen en kleding, een uitklapbare werkplek, een kapstok, een schoenenrek, een minibar, laden, een plek voor een skateboard of zelfs een fiets. Daarnaast is de bovenkant geschikt als bed en kan de binnenkant worden gebruikt als werkruimte, inloopkast of extra opbergruimte. Op deze manier heb je slechts een paar vierkante meter nodig voor ontelbaar veel functies en bakken opbergruimte. Het modulaire systeem kan naar wens worden ingedeeld. Je kunt een dergelijke unit ook elders laten maken of zelf ontwerpen natuurlijk.

Praktische opbergruimte

Denk voordat je meubels gaat kopen goed na over opbergruimte. Ga na hoeveel opbergruimte je nodig hebt en wat soort opbergruimte dat moet zijn: moet je veel boeken kwijt, stapels borden of juist vele paren schoenen? Probeer alle loze ruimte op te vullen met opbergruimte. Denk aan alle ongebruikte plekken, bijvoorbeeld de ruimte onder je bed, onder je bank, onder de trap, de hoeken van je keuken, ruimte boven deuren.

Probeer niet allerlei losse plankjes te plaatsen waar het maar kan. Je huis lijkt dan al snel vol. Juist door grotere opbergmogelijkheden te maken lijkt je huis ruimer. Neem ook liever gesloten kasten dan open kasten, of kies in ieder geval deels voor gesloten kasten. In een kleine ruimte moet je altijd goed zoeken naar een balans tussen het benutten van alle ruimte en het ruimtelijk houden van je woning.

Op de foto zien we een fantastische oplossing voor de combinatie van bed en opbergruimte. Onder een gemiddeld bed kun je niet zo veel kwijt. Door een rij hogere kasten te plaatsen creëer je een goede ondergrond voor een matras én heb je veel opbergruimte. De onderste lade is geen gewone lade, maar functioneert als trapje om in bed te kunnen stappen. De kastenrij loopt daarna verder in een hoge kastenwand, waar je je kleding kwijt kunt. Door de kasten door te laten lopen blijft het geheel rustig en is je bed enigszins afgescheiden van de rest van de kamer. In dit Ideabook vind je nog meer opberginspiratie.

Denk verticaal

Zoals we net al zagen is het handig om goed gebruik te maken van de ruimte. En dan bedoelen we niet alleen het grondoppervlak, maar ook de muren, het verticale oppervlak. Plaats hoge kasten om de hoogte van je woning te benadrukken én om extra opbergruimte te creëren. Door alle kasten in één kleur en materiaal te houden geef je je appartement een rustige uitstraling.

Gebruik zelfs het plafond

Naast de vloeren en de muren kun je zelfs het plafond benutten! Door een rails aan de muur te bevestigen kun je een kast, bed of een bureau van boven naar beneden schuiven. Zo berg je het op als je het niet nodig hebt en haal je het naar beneden als je het wel nodig hebt. Ideaal.

Zorg voor ruimtelijkheid: het loftgevoel

  door Specht Architects
Specht Architects

Manhattan Micro-Loft

Specht Architects

De overige tips gingen vooral over een praktische inrichting, maar uiteindelijk is het ook erg belangrijk om een fijn gevoel in je woning te hebben. Probeer dus op een slimme manier ruimte te creëren, zodat je huis niet te vol wordt en er dus ruimte, lucht over blijft. Op die manier creëer je een loftgevoel. Weinig meters, maar met alles erop en eraan. Zo kun je prima toe met de beperkte ruimte van een microloft!

Dit doe je door niet te veel meubels te plaatsen. Beperk je tot het minimum, houd er een minimalistische stijl op na: geen extra stoelen en kastjes, alleen het hoognodige en niet te veel verschillende kleuren en materialen. Werk in de hoogte, creëer enkele afscheidingen, zodat je verschillende 'ruimtes' krijgt.

Hoe heb jij je kleine ruimte optimaal benut? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!