Zo maak je op een eenvoudige manier de mooiste bloemenborder! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo maak je op een eenvoudige manier de mooiste bloemenborder!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Wild modernist landscape garden van Catherine Thomas Landscape & Garden Design Ltd
Loading admin actions …

Bloemen. Wie houdt niet van ze? Je kan ze plukken, kweken voor de bijen. Verwerken in salades. Of genieten van de kleurenpracht vanaf je bank in de woonkamer of op het terras in je tuin. Een mooie bloemenborder leg je makkelijk zelf aan. Met planten op de juiste plek en in de juiste samenstelling geniet je het hele jaar van je favoriete kleuren, vormen en geuren. Misschien ben je weg van de traditionele borders met een opbouw van laag naar hoog. Of houd je juist van een moderne versie. Alles is mogelijk. Hoe je de mooiste bloemenborder maakt lees je in dit Ideabook.

De juiste locatie

Tuin aan de Oude Rijn Rustieke tuinen van Visser Tuinen Rustiek & Brocante
Visser Tuinen

Tuin aan de Oude Rijn

Visser Tuinen

Veel bloeiende planten hebben een plek in de zon nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Een echte zonaanbidder als zonnehoed zal niet echt tot bloei komen op een schaduwrijke plek! Kies een plek in de tuin die je vanuit je huis goed kunt zien. Zo geniet je ook van de bloemenpracht op dagen dat het weer te slecht is om in de tuin te zitten. Heb je een kleine tuin of geen ruimte meer over? Dan kun je ook prima een bloementuin aanleggen in losse plantenbakken! En tenslotte nog een belangrijke tip! Onderzoek voordat je aan de slag gaat hoe het met de bodem in je tuin is gesteld. Misschien heb je heel kalkrijke grond of is de grond juist erg zuur. Je kunt de grond verbeteren met compost of organische mest.

Mooie bloemen

Surrey contemporary country garden Moderne tuinen van Arthur Road Landscapes Modern
Arthur Road Landscapes

Surrey contemporary country garden

Arthur Road Landscapes

Met een goed beplantingssplan geniet je het hele buitenseizoen van bloemen in je tuin. Kies voor verschillende bloeitijden zodat je van april tot ver in het najaar kleur in je border hebt. Zorg ook voor afwisseling in de vorm van de bloemen. Grote schermbloemen combineren prachtige met de ijle bloemen van bijvoorbeeld duizendknoop. Bij de keuze van de planten kun je ook letten op de geur van de planten en varieer in hoogte. In een klassiek border staan de hoge planten achterin en is de beplanting opgebouwd van laag naar hoog. Zo kun je de planten allemaal goed zien. Maar tegenwoordig zie je steeds meer borders waar deze opbouw is losgelaten. Hoog en laag groeien vrolijk naast elkaar en door elkaar. Heb je een schaduwrijke tuin en wil je toch bloemen? Niet getreurd. Ook hier kun je een mooie bloemenborder aanleggen. Kies dan wel planten uit die tegen schaduw kunnen. Mooie planten voor een schaduwborder zijn ooievaarsbek, voorjaarsvlambloem en akelei. Kom je er niet helemaal uit bij het maken van een beplantingsplan, vraag om advies aan een van onze professionals.

​Nuttige bloemen

Kleur in de tuin Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Kleur in de tuin

Biesot

Bloemen zijn niet alleen mooi om te zien maar kunnen ook heel nuttig zijn. Kies bijvoorbeeld voor planten waar bijen ook wat aan hebben. Bijen gaan vanaf maart weer vliegen. Zorg dat er rond die tijd iets te eten voor ze is in je tuin.  Net uit hun winterslaap hebben ze een enorme behoefte aan voedsel! Dat kan in het vroege voorjaar al met de krokus en sneeuwklok. In de zomer met de bloemen van de vlinderstruik, ezelsoor, klokjesbloem en kruiden als salie, tijm en bieslook. Later in het jaar is de herfstaster een onweerstaanbare plant voor bijen. Probeer de bloemen ook eens zelf te eten. De bloemen van oost indische kers, komkommerkruid en calendula geven kleur aan je salades of andere gerechten en smaken goed!

Gezonde bodem

Compostmateriaal is een bijzonder voedzame stof waar je planten van zullen smullen. Je maakt het makkelijke zelf door alle tuin- en keuken afval op een hoop te gooien.  Een vers laagje compost van twee centimeter per jaar verrijkt je tuingrond al enorm. Het activeert het bodemleven en laat water en lucht makkelijker door. Het is niet nodig om het compost in de grond in te werken. Het bodemleven neemt dit werk van je over! Zorg dat het compost niet op de bladeren en stengels van de planten komt. Daar kunnen de bladeren van verbranden. Je kunt ook een gezonde vloeibare voeding voor je planten maken. Doe hiervoor een gieter half vol met compost en vul de emmer verder aan met water. 

​Gereedschap

Er is veel tuingereedschap te koop die het werk in de tuin voor je makkelijker maken. Gereedschap van goede kwaliteit bezorgt je niet alleen plezier maar het voorkomt ook klachten aan je handen of je rug. Het werkt veel fijner als je snoeischaar goed knipt of je schep niet te zwaar is. Ook zijn er allerlei handige ergonomische tools te koop die het werk makkelijker voor je maken. Zo zijn er schepjes met een speciaal handvat zodat je minder kracht hoeft te zetten. Kies ook voor gereedschap dat bij jou past. Veel snoeischaren hebben handvaten voor mensen met grote handen. Heb jij kleine handen dan kan knippen met een te groot handvat tot vervelende problemen leiden.

Bloemen om vorm te geven

Een mooie traditioneel opgebouwde bloemenborder is prachtig en past goed in een omsloten tuin. Grenst je tuin aan een weiland of een bosomgeving dan is het mooier om je tuin aan te sluiten op het omliggende landschap. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld. De border bestaat uit natuurlijk ogende madeliefjes. De hoeveelheid en de wildheid van de planten vormen een harmonieus geheel met de omgeving. Hetzelfde effect bereik je met grassen en vaste planten als salvia, duizendknoop en dropplant. Het fijne blad en de fijne bloempluimen van de grassen dansen bij het minste briesje al vrolijk in de wind en zorgen voor dynamiek in je tuin. De vaste planten met hun hoge stelen pieken hier mooi tussenuit.

Nog meer tips voor het makkelijk onderhouden van je tuin vind je in dit Ideabook.

Wat is jouw favoriete bloem. Vertel het ons hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!