Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe laat je je kleine kamer groter lijken?

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Een welbekend probleem: een klein huis en veel spullen. Waar moet je alles in hemelsnaam kwijt? Het creëren van opbergruimte is in een klein huis essentieel, waardoor je kamer al snel vol staat met kasten, wat maakt dat je huis nog voller en kleiner lijkt.

Maar met behulp van een paar slimme aanpassingen zorg je voor genoeg opbergruimte én een ruimtelijk huis! Denk aan een paar praktische meubels, verticale elementen en felle kleuren! Vind in dit Ideabook de oplossing voor je kleine huis.

Minimaal gebruik van meubels

VISION BOXES_ COMBINATION V409:  Woonkamer door Pastoe
Pastoe

VISION BOXES_ COMBINATION V409

Pastoe

Vaak zetten mensen kleine kamers vol en natuurlijk heb je je kast en je bank en je eettafel nodig. Je zou misschien denken dat je kamer er groot uitziet als er veel in staat en dus veel in lijkt te passen. Maar regel één voor het ruimtelijk houden van je kamer is dat je hem niet moet volstoppen met meubels en spullen. Juist door lucht te creëren houd je de kamer ruimtelijk. Plaats dus zo weinig mogelijk meubels in de kamer en hou je ook in met decoreren. Kies liever voor een paar grote accessoires, dan allerlei kleine spulletjes.

Zorg ook dat je langs een lange muur niet allemaal lange meubels zet. In de lengte werken is goed om de lengte van de kamer te benadrukken, maar door allemaal lange kasten en bijvoorbeeld de bank langs de muur te zetten lijkt de ruimte juist vol. Creëer lucht door ruimte tussen meubels te laten. Neem dus geen kolossale bank, maar liever twee fauteuils of een wat kleinere bank in combinatie met een stoel. Kies voor een (deels) open kast in plaats van ene massieve, gesloten kast of neem een modulair systeem dat je kunt vormgeven naar wens.

Investeer in praktische meubels

 Woonkamer door Till Könneker
Till Könneker

Urban Cube

Till Könneker

Met beperkte ruimte moet je creatief omgaan. Probeer functies te combineren in praktische meubels. Zet je televisie bijvoorbeeld niet op een tafeltje, maar op een kastje; dan heb je meteen opbergruimte. Dit kastje kun je uitbreiden door er meer functies aan toe te voegen, waardoor je je op andere plekken ruimte bespaart. Kies bijvoorbeeld een grotere kast waar je de tv in plaatst of zorg voor een bijpassende hangkast boven de televisie.

Op bovenstaande foto zien we een zeer uitgebreid meubel, waarin allerlei functies zijn gecombineerd. Het is een televisiekast, een boekenkast, een kapstok, een schoenenkast. Bovendien heeft de kast een verdieping die bereikbaar is met een ladder, waar je bijvoorbeeld een slaapplek kunt creëren. De binnenkant van de kast vormt zelfs nog een apart kamertje! Zo creëer je op slechts een paar vierkante meter ruimte voor ontelbaar veel zaken.

Werk verticaal

Als de ruimte niet zo groot is is het altijd goed om de hoogte te benadrukken. Dit doe je met behulp van verticale lijnen. Plaats bijvoorbeeld hoge kasten, zo lang je de verticale lijnen maar laat doorlopen tot het plafond. Op die manier benadruk je de hoogte van de ruimte. Als je lijnen niet tot het plafond laat doorlopen haal je het plafond juist naar beneden en lijkt je kamer nog kleiner. Of breng een verticale print of structuur aan, zoals op de foto: de met hout beslagen muren benadrukken de hoogte van de ruimte, terwijl de vloer de lengte van de ruimte benadrukt. Door optimaal gebruik te maken van dit lijnenspel kun je je kamer voordeliger laten uitkomen.

Heb je een laag plafond? Bekijk hier dan wat tips om een huis met lage plafond optisch te vergroten.

Gebruik felle kleuren tegen een donkere achtergrond

Vaak wordt aanbevolen lichte kleuren te gebruiken in kleine ruimtes en dat is deels een heel goed advies. Lichte kleuren reflecteren namelijk licht, waardoor ze een ruimte groter laten lijken. Donkere objecten absorberen licht en lijken daardoor kleiner: ze slokken ruimte op. Donkere kleuren laten een kamer al snel kleiner lijken en kunnen je een benauwd, opgesloten gevoel geven, terwijl lichte kleuren openheid creëren.

Maar als je donkere kleuren op een goede manier combineert met lichte vlakken werkt het wel. Lichte ruimtes hebben namelijk soms een gebrek aan diepte, aan contrasten. Donkere vlakken die je combineert met felle, heldere kleuren zorgen juist voor diepte in je kamer. Op de foto zie je bijvoorbeeld dat het plafond, de vloer en de linkermuur wit zijn gehouden en ook de hangkast rechts is wit. De achterwand van de kamer is donker gemaakt met krijtverf en er is een heldergeel bureau geplaatst, dat fel afsteekt tegen de donkere muur en zo een goed contrast aangeeft en zorgt voor dieptewerking. Oordeel zelf: hoewel de kamer vrij smal is lijkt hij toch ruim!

Een eenpersoonsbed in plaats van een tweepersoons exemplaar

  door MUDA Home Design
MUDA Home Design

Quarto Tropical | Depois

MUDA Home Design

In een slaapkamer kun je ruimte besparen door een eenpersoonsbed te plaatsen in plaats van een tweepersoonsbed. Heb je regelmatig logés? Neem dan een uitschuifbaar bed, zodat je gemakkelijk plaatsmaakt voor een tweede persoon, of schaf een luchtbed aan.

Als je graag een wat groter bed wilt, omdat dat nu eenmaal wel zo fijn is kun je eventueel ook een twijfelaar nemen, dat is een bed met een breedte van 120 centimeter. Het ligt qua afmeting tussen een eenpersoons- en een tweepersoonsbed en is groot genoeg om af en toe samen in te slapen. Nog een tip: door het bed niet tegen de muur te plaatsen creëer je lucht in de kamer en vergroot je die dus optisch. Schuif je bed een stukje van de muur en plaats je nachtkastje in de hoek.

Maak gebruik van spiegels

 Eetkamer door homify

Spiegels zijn handig om nog even te checken of er geen tandpasta meer op je wang zit, maar ze dienen nog veel meer doelen. Zo zijn ze mooi en functioneren ze als schilderij, met als afbeelding een kopie van je kamer: past dus altijd bij je inrichting.

Maar natuurlijk vergroten ze optisch ook je kamer, zoals inmiddels wel bekend is. Door spiegels neer te zetten of op te hangen creëer je 'gaten' in je kamer: extra ruimte, waardoor je kamer groter lijkt. Hang een of meerdere losse spiegels op, plaats ze tegen de muur of verwerk ze in een meubelstuk, bijvoorbeeld in de deuren van een kast. Zo creëer je een licht, 'open' vlak, in plaats van een donker, gesloten vlak: win-win!

Heb jij nog meer goede tips? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!