Beestjes?! Maak een insectenhotel voor in je tuin

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Beestjes?! Maak een insectenhotel voor in je tuin

Sanne Sanne
  door eve spencer
Loading admin actions …

Iedereen heeft een hekel aan een muggen, inderdaad. Maar als je een insectenhotel plaatst kun je juist insecten aantrekken die irritante beestjes verjagen, denk bijvoorbeeld aan spinnen of lieveheersbeestjes. Ook bijen zijn fijn in je tuin: ze zorgen voor prachtig bloeiende bloemen.

Bovendien kun je je tuin goed decoreren met een insectenhotel en kun je zo'n verblijf zelf maken, door voornamelijk stukjes afval te verzamelen in je tuin of in het bos. Lees in dit Ideabook precies wat je nodig hebt en wat geschikt is voor welk beestje! Zo creëer je binnen een handomdraai een insectenhotel die goed is voor je tuin!

Waarom zou je een insectenhotel in de tuin plaatsen?

 Evenementenlocaties door Juniperhouse
Juniperhouse

A SPace to connect and grow

Juniperhouse

Een insectenverblijfplaats is ecologisch gezien goed voor je ruin. Het is ook erg leuk voor kinderen om te kijken hoe dat werkt. Je kunt een insectenhotel maken speciaal met een educatief doel: maak een doorkijkje waardoor je de insecten kunt zien. Je vindt ook vaak insectenhotels bij milieueducatiecentra. Insectenhotels kunnen gebruikt worden om de tuin te laten bestuiven, vooral door telers van groenten en fruit. Meestal zijn de verblijven gericht op het laten overwinteren van insecten.

Daarnaast staat het natuurlijk ook mooi in je tuin als je je insectenhotel mooi vormgeeft. Op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld halve olievaten die deels zijn ingericht als insectenhotel. Andere zijn beplant met klimop. De roestige vaten geven een vintage, maar toch natuurlijke uitstraling aan de tuin.

Voor welke insecten?

 Tuin door ELLA JAMES
ELLA JAMES

Butterfly Hotel

ELLA JAMES

Insectenhotels kun je geschikt maken voor een heleboel dieren. Onder andere vlinders, wespen, hommels, bijen, vliegen, oorwormen en lieveheersbeestjes voelen zich thuis in een eigen kamertje, dat speciaal voor hen is ingericht. Op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld een een huisje speciaal voor vlinders; die vliegen door een verticale sleuf. Andere beestjes hebben juist horizontale of kleine ronde openingen nodig.

Je kunt een insectenverblijf maken met verschillende kamers, voor verschillende insecten, maar je kunt ook kiezen voor een kleiner verblijf voor een specifiek dier. Kies welke dieren je graag in je tuin wilt, omdat je ze leuk vindt of omdat ze goed zijn voor de planten in je tuin. Bijen zijn bijvoorbeeld goed voor bloeiende bloemen en lieveheersbeestjes voorkomen luizen in je planten. Richt je dus op de beestjes die goed zijn voor jouw tuin. Denk ook na over het evenwicht: als er al veel lieveheersbeestjes in je tuin zitten is dat heel leuk, maar als je dan alleen voor de lieveheersbeestjespopulatie zorgt kan er weleens een overschot aan de beestjes ontstaan, wat niet goed is voor je tuin.

Materiaal

 Ramen & deuren door eve spencer
eve spencer

eve spencer – Medley

eve spencer

De materiaalkeuze hangt af van het doel van je insectenhotel, van het soort insecten dat je wilt trekken. De meeste materialen vind je in je tuin of in het bos. Voor kruipende insecten verzamel je stukken dakpan, puin en aarde. Voor vliegende insecten richt je een winterhotel in met takken en boomstammen met gaten en openingen. Ook holle bamboestengels en dennenappels zijn heel geschikt. Ook bakstenen zijn prima. De gaten functioneren als plekken om te nestelen. Je kunt verder snoeiafval gebruiken als opvulling.

Je kunt het insectenverblijf zo groot maken als je zelf wilt, van tien centimeter hoog, tot meer dan een meter hoog! Reserveer je hotel voor één type insect of maak het geschikt voor een heleboel beestjes. Of creëer losse huisjes voor ieder insect en maak een mooie insectenstraat! Je plaatst de losse huisjes gemakkelijk op een plankje dan je aan de muur bevestigt.

Een kamer voor iedereen

 Tuin door ELLA JAMES
ELLA JAMES

Wild Bee Hotel

ELLA JAMES

Verschillende insecten hebben verschillende wensen. Een paar voorbeelden. Lieveheersbeestjes hebben het liefst dichte, natuurlijke materialen. De kamer heeft horizontale openingen nodig en je kunt in de kamer wat droge bladeren en takjes leggen. Lieveheersbeestjes gebruiken een insectenhotel vooral om te overnachten. 

Vlinders schuilen met slecht weer en hebben verticale gleuven nodig. Maak de openingen groot genoeg voor de vlinders en hang eventueel iets als een twijgje in de kamer; vlinders hangen graag.

De eerdergenoemde bamboestokken zijn heel geschikt voor hommels, bijen en wespen. Ze gebruik de kamer om te nestelen en maken de holtes dicht met stuifmeel. De babybijen bijten de openingen later weer open om naar buiten te kunnen vliegen! 

Het geheel samenvoegen

Tuinproducten:  Tuin door Wild & Wolf
Wild & Wolf

Tuinproducten

Wild & Wolf

Om het verzamelde materiaal samen te voegen heb je iets nodig om structuur te geven. Neem een houten of stenen kistje of timmer zelf een kistje met wat latjes of met delen van een pallet. Je kunt ook tegels gebruiken om een 'huisje' te bouwen. Ook een ronde pijp en de velg van een wiel zijn heel geschikt om vol te stoppen.

Als je een 'hotel' hebt kun je dat gaan opvullen met het gevonden materiaal. Zorg dat er geen gaten meer openblijven, maar dat het geheel helemaal volgestopt is met takken, snoeiafval, houtsnippers, stukken hout, bamboe et cetera. Kokosmatten zijn overigens geschikt als afdekmateriaal.

Je kunt ook meerdere 'hotelgebouwen' maken en met verschillende materialen opvullen, zo hebben de insecten elk hun eigen hotel! Bovendien kun je een mooi bouwwerk maken voor in de tuin. Let op: schilder of lak je insectenhotel niet, aangezien verf ervoor zorgt dat de insecten wegblijven!

Waar plaats je het insectenhotel?

Vurige border:  Tuin door Carla Wilhelm
Carla Wilhelm

Vurige border

Carla Wilhelm

De beste plek voor en insectenhotel is uit de wind, op een warme, zonnige plek, waar het niet tocht, bijvoorbeeld tegen een muur van je huis of tegen een schutting. Het hotel moet één tot drie meter boven de grond hangen. Zorg ervoor dat de ingang van het hotel naar het zuiden is gericht, zodat het zoveel mogelijk zon vangt. Zorg ervoor dat het niet kan inregenen; dat zou de insecten wegjagen. Timmer bijvoorbeeld een klein afdakje voor boven het hotel.

Lees hier meer tips voor biodiversiteit in de tuin!

Ga jij een insectenhotel maken? Welke insecten verwelkom jij in je tuin?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!