De nieuwe trend: een levende groene muur!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
transformatie naar een ingetogen luxe villa te Heiloo, Heleen Rombout interieurarchitect BNI Heleen Rombout interieurarchitect BNI Binnentuin
Loading admin actions …

We hebben inmiddels allemaal wel gehoord van groene daken en hun ecologische voordelen, maar er is ook een nieuwe trend in stedelijke omgevingen: de levende groene muur. In plaats van met blauwe regen of klimop bedekte muren die de cementstructuur beschadigen, tonen deze muren een prachtige variëteit aan kleuren, texturen planten die op een verticale manier tentoongesteld worden. Dat is nog eens wat anders dan uitkijken op een kale grijze betonnen muur. Zo'n verticale muur kun je zowel binnen als buiten plaatsen en biedt naast de werkelijk prachtige aanblik op beide plekken allerlei voordelen. In dit artikel vind je een aantal voorbeelden van hoe zo'n groene wand je interieur kan doen opleven maar ook praktische informatie over de beschikbare systemen, hoe het werkt, waar je zo'n muur het beste kunt plaatsen en welke planten geschikt zijn. Wil je geen hele muur met planten? Dan kun je ook een kleinere variant plaatsen: het plantschilderij. 

De locatie

Een groene wand of plantschilderij kun je dus zowel in je huis als in de tuin plaatsen. Aan de buitenkant heeft de muur een isolerende werking en beschermt de woning huis tegen de zon en weersinvloeden waardoor de temperatuur in huis op warme dagen omlaag gaat en in koudere dagen blijft de warmte binnen. Daarnaast biedt zo'n gevel met allerlei planten in verschillende kleuren en tinten groen een prachtige fleurige en vrolijke aanblik. Vanwege verdamping verschilt de temperatuur van zo'n plantoppervlak rond de 4 à 5 graden met de omgeving en is vaak koeler dan de omgeving. Voordeel van een groene muur binnenshuis is dat de planten de lucht zuiveren en voorzien van extra zuurstof en daarmee een gezondere leefomgeving creëren. Bovendien hebben planten op veel mensen een rustgevende werking. Een groene muur kun je tegen elke willekeurige muur plaatsen met of zonder aarde. Uiteraard is het wel belangrijk dat er voldoende daglicht is en weinig tocht oftewel de juiste omstandigheden voor de planten. Kijk hier voor meer inspirerende voorbeelden van groene muren.

Beschikbare systemen

De meeste groene muren bestaan uit een kant-en-klaar modulair pakket dat je zelf in elkaar zet of in elkaar laat zetten. Ze bestaan uit een frame dat in delen in elkaar wordt gezet en aan de muur vast kan worden gemaakt. Het meest gangbare systeem is een paneel dat je zowel tegen een bestaande muur kunt plaatsen maar ook losstaand zonder muur. Daarna worden de - pockets - ofwel openingen in het paneel gevuld met aarde of een substraat en beplant. Er bestaat een containersysteem waarbij de planten in containers geplaatst worden en omhoog klimmen tegen een rek aan. Irrigatie vindt daarbij plaats via slangen en bedruppeling. Daarnaast is er ook een paneelsysteem waarbij de planten in de pockets zelf geplaatst worden met bewatering van boven naar beneden. Zodra de muur geplaatst is, vraagt deze vrij weinig onderhoud. Qua tijdsbesteding is een grote muur vergelijkbaar aan het bijhouden van een onderhoudsarme kleine tuin.

Irrigatie

homify Tropische woonkamers

Bij een containersysteem zijn er achter de planten irrigatiebuizen geïnstalleerd die zorgen voor de bewatering en voeding van de planten. Lange plantenranken groeien al klimmend langs de rekken omhoog. De hoofdwortels staan in de grond en de muur hoeft alleen vochtig gehouden te worden om de omhoog klimmende wortels te ondersteunen. Andere systemen zijn ontworpen om het water van pocket naar pocket te laten stromen binnen de muur zelf. Het water stroomt intern tussen de panelen door van de bovenste openingen door alle andere openingen naar beneden tot het de onderkant van het paneel bereikt. De irrigatiesystemen zijn vaak uitgerust met automatische timers voor optimaal gebruiksgemak.

Specificaties

Wanneer je het plantenpaneel tegen een muur plaatst dan is het belangrijk dat er een duidelijke scheiding is tussen de beplanting en het paneel om te voorkomen dat er water doorsijpelt naar de muur en er vochtproblemen ontstaan. Het is ook belangrijk om na te gaan of de muur waar je de planten tegen wilt plaatsen voldoende draagkracht heeft. In sommige gevallen moet de muur verstevigd worden. Raadpleeg bij twijfel altijd een bouwkundig expert.

Planten

De planten die geschikt zijn voor een levende groene muur variëren afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid zonlicht, ruimte, de plek op het paneel zelf, de verschillende blootstelling aan water en of je muur binnen of buiten staat. Ook verschillende soorten groenten kunnen prima groeien op de groene muur. Grote planten die zorgen voor veel druk in de pocket vanwege hun gewicht kun je beter niet plaatsen. Lichtgewicht planten met veel blad, klimplanten en planten die dicht bij de wortel groeien vormen de beste keuze voor de groene wand. Sedum is ook zeer geschikt want de meeste soorten groeien laag, kunnen goed tegen droogte en vormen een mooi gevarieerde aanblik met hun decoratieve vormen, texturen en kleuren in zowel de bloemen als het blad. Heb je geen ruimte voor een groene muur? Dan kun je ook een plantschilderij plaatsen of een binnentuin aanleggen (lees hierover meer in dit artikel).

Geïntegreerde groene muur

Een nieuwe trend die we zien is de integratie van de levende groene muur en het bestaande ventialtie-systeem in een gebouw of woning. Daarbij gaat de lucht eerst door de plantenmuur heen voordat deze terugkomt in de woning waardoor deze ook werkelijk gezuiverd wordt van vervuilde stoffen. Wellicht dat groene wanden in de toekomst ook mogelijkheden bieden voor waterzuivering. De planten zouden daarbij licht vervuild water kunnen zuiveren. De bacteriën mineraliseren daarbij de organische componenten zodat deze weer als voeding kunnen dienen voor de planten.

Kunst

Levende muren zijn ook een kunstvorm geworden. Er zijn inmiddels diverse pionierende verticale groene tuinartiesten. Zij observeerden hoe planten verticaal groeiden in de jungle zonder dat ze aarde nodig hadden en ontwikkelden een manier om kunstzinnige vegetatiemuren te ontwikkelen die zowel lichtgewicht zijn als weinig onderhoud nodig hebben. Deze groene wanden wegen slechts 30 kg of minder per vierkante meter; een gewicht dat vrijwel elk type muur kan dragen. Kunstenaars ontwikkelen inmiddels de meest prachtige en reusachtige panelen met groene wanden voor grote warenhuizen en restaurants. Een uitstekende manier om een unieke touch aan een ruimte of gebouw toe te voegen. En het terughalen van de natuur in de stad draagt natuurlijk ook bij aan het verlagen van de carbon foot print.

Wat vind jij de mooiste groene muur? Laat het ons weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine