Make it work: de kleuren van 2016 in optimale setting | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Make it work: de kleuren van 2016 in optimale setting

Anouk Freriks Anouk Freriks
Moderne jachten & jets van All The Fruits Modern
Loading admin actions …

Kleuren die een en al optimisme uitstralen, die haalt iedereen natuurlijk graag direct in huis. Zonnig en warm wisselen serene en kalmerende tinten af. Het toepassen van de trendkleuren voor 2016 in  het interieur lijkt daarom haast niet meer mis te kunnen gaan.  Toch zijn er altijd combinaties die beter werken dan andere.  Onder het mom van combineren kun je leren, is dit Ideabook in het leven geroepen. Het aantal waarneembare kleuren, dus laat staan het aantal combinaties, is oneindig. Slechts een subtiele nuance, een druppel meer geel of blauw, het vormt allemaal een wereld van verschil. Oog voor detail is van uiterst belang als het om kleur gaat. Evenals het gebruik van contrast, maar ook het creëren van de juiste balans. Middels handige tips en trucs geeft dit Ideabook antwoord op de vraag hoe de trendkleuren van 2016 daadwerkelijk een succesformule worden in het interieur.

De trendkleuren voor 2016

Allereerst is het fijn om te weten wat dan precies de trendkleuren voor 2016 zijn. In een eerder Ideabook schreven we al over de top 10 die door Pantone is uitgeroepen. Normaal gesproken is er een hoofdkleur per jaar binnen de selectie van Pantone. Dit jaar ligt dat net een tikkeltje anders. Het zijn er namelijk twee: 'Rose Quartz' en 'Serenity'. Een zachte, serene roze en blauwe kleur. Het zijn tonen die het traditionele beeld van man en vrouw ter discussie stellen. Deze zachte kleuren worden verrijkt met een palet aan zonnige kleuren. De inspiratie hiervoor was van het zuidelijk halfrond afkomstig. Een sterk en warm palet waarmee je jezelf even in een andere wereld waant. De positieve toon uit zich eveneens middels de kleur geel, die in al haar vormen en nuances de show steelt in 2016. Het felle geel symboliseert als het ware de nieuwe energie van zonnestralen. Maar zeker ook voor de oker- en goudachtige tinten is een grote rol weggelegd. Deze sluiten naadloos aan op het kleurbeeld van de metalen. Zo zal het koper langzamerhand plaats maken voor goud en messing in het interieur. Over het algemeen kan er gesteld worden dat het interieurbeeld zachter, warmer en lichter wordt. Dit is ook zichtbaar in de neutralen. Het lichter wordende interieur heeft eindeloos veel wit en gebleekte tinten in zich. Daarnaast vraagt het warme palet ook om een warmere basis, vanwaar bruintinten het zeer goed doen vanaf dit jaar. Toch zal ook een zwart-wit element nog altijd niet ontbreken. Nu veelal in grafische vorm te zien.

Opposites attract: het complementair contrast

moderne inrichting in een klassieke ruimte Moderne woonkamers van homify Modern
homify

moderne inrichting in een klassieke ruimte

homify

Een handige tool is het gebruik van kleurcontrasten. Daarvoor is enige kennis vereist van het kleurenspectrum en hoe kleuren zich tegenover elkaar verhouden. Er zijn een aantal standaard regels en contrasten die veelal worden toegepast. Niet alleen in het interieur, maar ook in mode en kunst bijvoorbeeld. Een welbekende is het complementair contrast. Dit houdt in dat er kleuren worden gebruikt die lijnrecht tegenover elkaar staan. Opposites attract dus, het zijn immers kleuren die elkaar bewezen versterken. Grofweg zijn dit  de combinaties rood en groen, geel en paars, en ten slotte blauw en oranje. Maar ook de nuances daarbinnen creëren eenzelfde effect. Zoals het lichte roze met haar oranje ondertoon tegenover de koele, donkerblauwe tinten in de kussens. Dit kan dus ook op subtiele wijze in het interieur worden toegepast. Door meubels in contrasterende kleuren van accessoires te kiezen. Het fijne van dit complementaire contrast is dat het direct aan een van de basisregels voor het interieur voldoet. Kies een basiskleur en vul deze aan met twee accentkleuren en de nuances daarbinnen.

Het staat zwart op wit

Inderdaad. De klassieke combinatie zwart en wit zal wellicht nooit helemaal verdwijnen. Zeker in de grafische elementen en geometrische patronen is dit tegenwoordig een veelgeziene toepassing. Voor een mooi resultaat in het interieur kies je voor een veelal witte basis, aangevuld met een zwart lijnenspel. Stalen constructies weten dit maar al te goed te creëren. Kijk dus vooral ook naar de aanwezige lijnen binnen de architectuur en maak hier gebruik van. Of ga er juist dwars tegenin en creëer een eigenwijze uitschieter van vloer tot plafond. Voor de broodnodige warmte en levendigheid kunnen lichte houtsoorten hieraan worden toegevoegd. Evenals een warme accentkleur. Felgeel leent zich met haar zowel frisse als warme look perfect voor en sluit mooi aan bij het lichte hout. Speel met losse vlakken en dessins in meubels, textiel of op de muur voor een subtiel en speels effect. Ook het gebruik van verschillende stoelen of meerdere kleine bijzettafeltjes dragen bij aan dit effect.

Koersbepalende blikvangers

In een monochrome ruimte, eenkleurig van vloer tot aan plafond, gaat alle aandacht uit naar de felgekleurde accenten. Deze bepalen de koers en geven richting aan het interieur. Een witte basis kan uiteraard, maar het grijs in dit voorbeeld maakt het contrast met de vele felle tinten net wat zachter. Vooral de alom populaire geel  en roze tinten doen het erg goed naast het grijs. Het geeft het geheel een moderne look. Ook een fijn detail: gebruik kleur eens niet op de voorgrond, maar verleg het accent naar de binnenzijde. Zoals in een nis of de open vakken in de wand, maar ook subtieler aan de binnenkant van een lampenkap bijvoorbeeld.

De primaire behoefte fel uitgelicht

Moderne eetkamers van JUNIQE Modern

Geïnspireerd op onder meer het sterke kleurgebruik van kunstenaars als Picasso, zijn de primaire kleuren terug van weggeweest. De drie kleuren, rood, geel en blauw, zijn primair aanwezig in het interieur. Terug naar de in het oog springende basis. Deze kleuren vormen namelijk de ongemengde kern van de kleurencirkel. Vanuit de primaire kleuren kunnen alle andere kleuren ontstaan. Samen vormen het rood, geel en blauw een hard en opvallend contrast. Wel een contrast dat altijd werkt. Het sluit eveneens goed aan bij de revival van de popart. Zo ook te zien in bovenstaand schilderij. Zeker tegen de blauwe wand lijkt het felle geel bijna licht te geven. Niet alleen muren en kunst mogen van heldere kleuren worden voorzien, zo ook het meubilair. Vooral geel in banken en stoelen is mooi in het interieur te combineren. Een primair contrast wat te hard? Plaats dan een donkerder geel zitmeubel in een lichte naturelle basis, rijk aan wit, beige, taupe, zand of bruintinten. Eventueel aangevuld met het populaire goud of warme roestkleuren.

Natuurlijk en zacht in nieuwe waarde

Zoals eerder genoemd is er een zekere verzachting van het interieur gaande. Dit uit zich ook in een licht, sereen en kalm kleurgebruik. De hoofdkleuren 'Rose Quartz' en Serenity' worden mooi aangevuld met verbleekte tinten, lichte neutralen en zachte pastels. De lichte groen, paars en blauwtinten combineren zo goed doordat ze relatief dicht bij elkaar liggen en allemaal een ietwat koele ondertoon hebben. Patronen in deze lichte kleuren kunnen dan ook eindeloos gecombineerd worden zonder dat het overdadig oogt. Juist de grafische dessins en mix aan vlakken en vormen brengen de dynamiek op een speelse wijze naar binnen. Het behang voorzien van enkele zeer verfijnde blauwe en gele accenten, stelt het interieur scherp. De pastelkleurige aanblik op de muur combineert mooi met het lichte houten plafond dat warmte geeft. Zeker boven het gladde, witte vloeroppervlak. Een fijne, krachtige aanvulling op deze vloer is dan ook het vloerkleed. Uitgevoerd in de trendkleur 'Peach Echo' van Pantone. Bovenstaand voorbeeld bewijst maar eens hoe vrijwel alle trendkleuren, hoe klein aanwezig ook, prachtig samenkomen in een interieur.

Welke zonnige kleurencombinaties ga jij in 2016 in huis halen? Laat het ons weten in een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!