Nu al onafscheidelijk: jij en dit handboek voor een groot en licht huis

Anouk Freriks Anouk Freriks
Villa Borkeld, reitsema & partners architecten bna reitsema & partners architecten bna Landelijke slaapkamers
Loading admin actions …

Graag introduceren we je aan je nieuwe beste vriend. Eentje die ruimte en vrijheid schept, verlicht op donkere dagen, open en helder spreekt, met een zacht en vriendelijk karakter, mensen en elementen verbindt. Deze gids leidt je naar het huis van je dromen. Een huis dat groter en lichter oogt dan ooit tevoren. Stap voor stap wordt deze droom werkelijkheid. Met dit handboek als koersbepalende factor voor het interieur. Een interieur dat in contact staat met het exterieur, verhelderende inzichten biedt en verfrissend ruim laat denken.

Think big: panoramische raampartij

Dat is dan ook precies hoe we van start gaan: met letterlijk ruim denken. Creëer zo groot mogelijke zichtlijnen en een uitgestrekt uitzicht. Een panoramische raampartij brengt ook veel daglicht naar binnen en verhelderd daarmee iedere ruimte. Voor een optimaal effect worden zo min mogelijk zichtbare onderbrekingen en tussenliggende kozijnen toegepast. Deze breken namelijk ook met het uitzicht. Door glas zo dicht mogelijk tegen elkaar te plaatsen, ontstaat een doorlopende lijn. Door de volledige breedte van de ruimte hiervan te voorzien, wordt deze optisch horizontaal vergroot. Hoewel de authentieke houten balken hier een duidelijk beeld vormen, maar doordat deze naar buiten gericht zijn, verruimen ze toch. Het tegenovergestelde werkt ook goed. Kies voor meerdere smalle, verticale ramen die de hoogte van de ruimte benadrukken. Extra licht en bevrijdend wanneer de raampartij al direct vanaf de vloer begint. Schakel een expert in om de opties voor jouw huis te ontdekken.

Zacht kleurenschema

homify Industriële eetkamers

Een ruimte groter en lichter laten lijken? Wit is al gauw het veelgehoorde antwoord. Niet geheel onterecht, wit reflecteert immers licht zoals andere kleuren dit niet kunnen. Wel is het zo dat in de juiste samenstelling ook voor een iets spannender en gevarieerder palet kan worden gekozen om een ruimte optisch te vergroten. Ga voor lichte neutralen en pastels die qua helderheid en verzadiging dicht bij elkaar komen. Juist de subtiele nuances vullen elkaar mooi aan. Combineer warm en koud om te voorkomen dat de kleuren volledig in elkaar opgaan. Zoals de lichte houtsoorten naast de zachte groen en blauwtinten van muur en meubilair in bovenstaand voorbeeld. Juist een subtiele, koele kleur op de wand verfrist de ruimte zonder zoet te ogen. Een licht palet zoals deze hierboven kent geen harde contrasten. Scherpe contrasten tussen licht en donker creëren eveneens harde lijnen en vlakken, waardoor bepaalde elementen meer op je af lijken te komen. Door te kiezen voor subtiele warme en koele nuances ontstaat juist een ogenschijnlijke eenheid. Een zee van ruimte die zowel een rust voor het oog als het hoofd vormt.

Glasheldere elementen

Апартаменты премиум класса в РАССВЕТ LOFT*STUDIO, Studio 25 Studio 25 Industriële gangen, hallen & trappenhuizen Grijs

Een grote ruimte gaat gepaard met een open blikveld. Nou is niet iedereen gezegend met een huis vol open ruimtes met de proporties van een loft. De meest eenvoudige manier om toch openheid te suggereren, is het toepassen van transparante materialen. Met name stoelen, tafels en lampen zijn volop in glazen of transparante kunststof verkrijgbaar. Niet alleen meubilair, maar ook de grotere pijlers in de ruimte kunnen hierin worden meegenomen.  Zo lijken broodnodige elementen als een trapleuning nauwelijks meer aanwezig in de ruimte. De blik wordt verruimd en het oog stuit niet langer op zwaar ogende, massieve vormen. In bovenstaand voorbeeld draagt ook de open kast onder de trap bij aan het open karakter, doordat deze geheel in lijn is met de vorm van de trap zelf. Overigens is deze ook voorzien van transparante planken en delers die niet breken met de belijning van de trap. Belijning is eveneens een bepalende factor in dit interieur. De subtiele, smalle belijning van het meubilair en de lampen versterken de luchtige uitstraling. Evenals de baan indirect licht die het keukenblok op natuurlijke wijze in de spotlights zet.

Wit uitgelicht

Inderdaad. Licht is een onmisbaar element in een ruimte, vooral als deze groter en lichter dient te lijken. Zowel de tint, intensiteit en de plaatsing zijn hierbij van belang. Spots zijn een ideale manier om ware banen van licht te creëren. Doordat de spots hier in het plafond en in de nis in dezelfde lijn geplaatst zijn, wordt de ruimte optisch verlengt. De nis lijkt naar zo zelfs naar grotere hoogte te stijgen. De lichtbanen wijzen allemaal richting de keuken, die ook door middel van deze spots wordt uitgelicht. Dit schept eenheid in het interieur. Hoewel dit interieur vrijwel uit eenzelfde kleur bestaat, waar het witte licht fris bij aansluit, ontstaat er mede door deze belichting, gelaagdheid en het materiaalgebruik een spannend schouwspel. Variatie in textuur zorgt voor diepte in het geheel. Evenals de schappen, vlakken en tussenwanden die in lagen voor elkaar zijn geplaatst. Met name de openhaard vormt een kunstwerk op zich. Door de transparantie rondom het haardvuur zelf en de open gelaten delen naast en boven de haard, worden diepere zichtlijnen gecreëerd. Met zicht op een wit architectonisch landschap, waar helder licht, mat pleisterwerk, glansrijke luxe, wollige zachtheid en verfijnde vormen elkaar weten te vinden.

Groen verlengstuk

Familiehuis, Amsterdam Zuid, Binnenvorm Binnenvorm Tropische muren & vloeren Behang

Het is bewezen dat bloemen, planten en zelfs de suggestie daarvan direct van invloed zijn op de menselijke gemoedsrust. Natuurlijke elementen en hun kalmerende werking mogen dus niet ontbreken in het grote, verlichtende interieur. Als deze op de juiste wijze worden ingezet, kan er een relatie met de directe buitenomgeving ontstaan. Het interieur vormt zo een groen verlengstuk van de tuin. Of op het uitzicht over een landschap, in dat geval: lucky you! Kies bijvoorbeeld voor een tropisch behang met dessin van bomen, bladeren of planten en laat deze doorlopen tot aan het raam. Het groen op de muur lijkt haast door te lopen in het groen van buiten. Net als de zitkussens in dezelfde groentinten. De royale kamerplant achter de en suitedeuren versterkt dit doorlopende effect.

Effectieve weerspiegeling

SÉPTIMA COLECCIÓN, Clotilde Clotilde Moderne huizen Accessories & decoration

Een doorlopend effect kan ten slotte ook middels spiegels worden bereikt. Zeker als deze een lange ruimte en veel diepte weerspiegelen, vergroten deze de ruimte optisch enorm. Zorg er daarom voor dat het spiegelbeeld ver de ruimte in kan rijken en plaats de spiegels op de juiste hoogte. Ooghoogte kan, maar ook vanaf de grond worden grote resultaten geboekt. Zo bewijst bovenstaand voorbeeld. Uiteraard kan er voor de losse staande variant worden gekozen, maar ook grote wandspiegels lenen zich goed om de ruimte groter te laten lijken. Naast de klassieke spiegel is meubilair voorzien van een spiegelend oppervlak een oogstrelende optie. Zoals bovenstaande kast, die vrijwel alle hoeken van de kamer weerspiegelt. Staand op de grond laat deze de visgraatvloer optisch nog een paar extra meters maken.

Welke tips uit dit handboek ga jij thuis opvolgen? Laat het ons weten in een comment!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine