Back to the seventies! Het retro interieur anno 2016 | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Back to the seventies! Het retro interieur anno 2016

Anouk Freriks Anouk Freriks
Moderne keukens van ARQ_IN Modern
Loading admin actions …

Het leven in vrijheid en breken met gevestigde patronen worden alsmaar belangrijker. We kijken met een positieve, maar ook bewuste en kritische blik naar de toekomst. De natuur, haar schoonheid en ongereptheid, worden opnieuw gewaardeerd. Evenals de materialen die hieruit afkomstig zijn. Ze bieden een onuitputtelijke bron van inspiratie en lenen zich perfect voor het creëren van unieke producten op ambachtelijke wijze. Producten die de vrijheid van persoonlijke expressie tonen. Er was eerder een tijdperk in mode en interieur dat op veel van deze elementen gebaseerd was. Niet gek ook dat de ontwerpers van nu zich hier weer door laten beïnvloeden. So say hello to the seventies. Het interieur van de jaren '70 is terug. En hoe! Hoewel het ooit ook wel de lelijke jaren werden genoemd, is het seventies interieur in haar huidige vorm iets dat we alleen maar kunnen omarmen. Neem een kijkje in dit Ideabook en wordt net als wij verliefd op deze warme en eigenzinnige interieurtrend.

Seventies: get the look

Get the look! Maar is het nou vintage of retro? Deze termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Dat kan de nodige verwarring veroorzaken. Daarom leggen we hier het verschil tussen beiden nog even haarfijn uit. Vintage omvat de producten die minimaal 20 en maximaal honderd jaar geleden gemaakt zijn. Dit zijn dus echt producten uit vroegere tijden. Als het bouwjaar de magische grens van honderd jaar overschrijdt, wordt het item antiek genoemd. Retro daarentegen is de term die voor producten met de look van een eerder tijdperk gebruikt wordt. Ontwerpen van nu dus, die enkel geïnspireerd zijn op vroegere stromingen, veelal uit de jaren '50 tot '80. Vanwaar er in dit Ideabook veelal van een retro interieur wordt gesproken. We zien namelijk de moderne vertaling van de seventies.

Werden de jaren '50 nog gedomineerd door functionele strakheid in sobere uitvoering, in de jaren '70 was dat wel anders. Het individu zette zich af tegen de gevestigde patronen, wat zich uitte in een eigen identiteit en interieur. Tegenwoordig is er veel mogelijk, het begrip mode worstelt met haar waarde, terwijl iedereen een persoonlijke stijl wil ontwikkelen. Iets dat goed in dit beeld past. Daarnaast waren de jongeren in de jaren '70 kritisch en idealistisch. De sociaal-maatschappelijke kant van het verhaal was het belangrijkst. Men ging in tegen milieuvervuiling en massaconsumptie. Handwerk en ambacht werden meer en meer gewaardeerd. Zo ook nu, anno 2016. Evenals het teruggaan naar de natuur, gelijkheid en de details er toen en nu toe doen. Hoe dit zich uit in het interieur, ontdek je aan de hand van de voorbeelden in dit Ideabook. De houten schrootjes tegen muur en plafond en meubels op smalle pootjes hierboven, zijn alvast het begin.

Woonkamer: aarden in aardse kleuren

ferm LIVING Image Photos van ferm LIVING Scandinavisch
ferm LIVING

ferm LIVING Image Photos

ferm LIVING

Zo ook hier te zien, de banken en stoelen op smalle houten pootjes. Liever nog schuin geplaatst voor de ultieme, luchtige seventies look. Ook opvallend qua meubilair is het gebruik van meerdere kleine tafels, veelal lage modellen. Makkelijk te verschuiven, en dus flexibel met een gevoel van vrijheid. Eveneens kenmerkend voor dit tijdperk is het warme kleurgebruik. Okergeel, oranje, (petrol)blauw, groen en vele bruintinten voeren de boventoon. Ofwel aardse kleuren. Hier is een ietwat vergrijsde en moderne variant te zien. Met de klassieke gele tint in zich, maar gecombineerd met koelere tinten. Daarnaast mogen ook dessins niet ontbreken. Grafische patronen, organische vormen en natuurlijke prints van bloemen, takken en bladeren wisselen elkaar af. Minimalisme is hierop niet bepaald van toepassing.

Keuken: rijke vulling van klassiekers

Moderne keukens van ARQ_IN Modern

Deze keuken is een feest van herkenning. De houten kastjes, de warme geel en oranje kleuren en natuurlijk het grafische patroon op de tegels schreeuwen jaren '70. Maar ook de afgeronde vormen in de hanglampen bieden een moderne twist op de trend van toen. Daarnaast was de eetbar in vrijwel iedere keuken aanwezig. Zo ook hier. Een plek waar men gezellig samen kan zijn en makkelijk kan aanschuiven. Hoewel de Smeg koelkast eigenlijk een icoon uit de jaren '50 is, misstaat deze absoluut niet in de seventies keuken. Zeker in deze gele uitvoering is het een fantastische eyecatcher. Eentje die met haar afgeronde hoeken perfect in de organische vormentaal van de jaren '70 past.

Slaapkamer: goedemorgen macramé

Deze slaapkamer heeft vele retro elementen in zich. Uiteraard de typische seventies kleuren; blauw, geel en oranje, die ook nog eens in grafische dessins terugkomen. De ronde vormen en smalle belijning van de meubels sluiten ook goed aan op de trend. Evenals de zachte, wollige materialen. En vooral ook de ambacht is hier terug te zien. Dit uit zich in het gebreide krukje. Maar echt typerend voor de jaren '70 is toch wel de macramé techniek. Hier in het ronde vloerkleed toegepast.

Styling: uitgesproken details

Qua styling kan er veel in het seventies interieur. Beter gezegd: er moet veel gebeuren. Grafische, organische en natuurlijke Dessins en warme kleuren mogen volop in de mix. Vooral in groot formaat zijn de dessins alom aanwezig. Behang siert de muren, terwijl vloerkleden de grond verfraaien. Maar ook subtieler kan, in de vorm van kussenslopen of kleine posters in lijsten bijvoorbeeld. Hoewel het kleurgebruik in dit voorbeeld eveneens subtiel is, hoeft dat in een seventies interieur absoluut niet. Juist banken en stoelen mogen de show stelen. Kies bijvoorbeeld voor een trendy gele variant. De hexagon vorm in het vloerkleed vond ook op andere plaatsten haar weg in het interieur. Erg populair waren en zijn de spiegels in deze vorm, waarbij een combinatie van meerdere kleine spiegels een speels patroon op de wand creëert. Daarnaast zijn natuurlijke materialen als hout, jute, katoen, wol en kurk kenmerkend voor het jaren '70 interieur. Kurk en jute werden in die tijd zelfs op de gehele wand toegepast. Kurken wanden zien we ook nu terugkomen, maar werken met kleinere panelen is ook een fijne optie. Kleine accessoires en exotische objecten voelen zich thuis in de letterbak. De open vakken in de kasten en de salontafel zijn hier een moderne verwijzing naar. Ten slotte mogen tropische bladplanten en cactussen niet ontbreken. Voor het ultieme botanische, back to nature gevoel. Combineer het liefst meerdere van deze planten, maar groepeer ze wel om een oerwoud uitstraling te voorkomen. En dat mag gerust in royaal formaat. Hoewel ook de kleinere bonsai boom typisch seventies is.

Moderne living: seventies zitting

Deze moderne lounge heeft een seventies twist. Uiteraard de vele natuurlijke materialen en de warme kleuren van het hout behoren hiertoe. Net als het grafische patroon op de muur, maar de houten uitvoering hijst deze in een nieuw jasje. De rotanstoel past daarentegen wel precies binnen het organische, exotische seventies plaatje. Zo ook de zitkuil. In de jaren '70 mocht deze eigenlijk niet ontbreken in de woonkamer. Hiermee werd zowel een intieme als ongedwongen sfeer gecreëerd. Het liefst nog zittend op kussens op de grond, rondom een lage tafel. Ook nu de behoefte aan koestering, en een knus en comfortabel interieur dat uitnodigt tot samenzijn groeit, biedt de zitkuil een ideale uitkomst.

DIY: botanisch knopen

modern  door homify, Modern Papier
homify

Wallpaper Denim

homify

Ook in de jaren '70 uitte het verlangen naar persoonlijkheid en de aversie tegen de massaconsumptie zich in het zelf maken. Tegenwoordig staan de bladen en het internet vol met Do-it-yourself projecten. Nu de seventies hun comeback maken, kunnen de creatieve handwerkers onder ons zich dus weer helemaal uitleven. Met name haak- en knooptechnieken herleven weer. Zoals het eerder genoemde macramé. Van kussensloop tot vloerkleden, maar ook subtiel als plantenhanger. De tropische planten en cactussen treden sowieso op de voorgrond in het seventies interieur. Liever een staande variant? Kies dan voor een terracotta pot, of ga zelf aan de slag met jute, papier en touw, en bindt een mooie hoes om oude potten en vazen nieuw leven in te blazen. Touw kent meer toepassingen in deze interieurstijl. Bijvoorbeeld om de typische rotanstoel aan op te hangen, voor een speelse en vrije uitstraling. De veren en het kleed met kwastjes maken de natuurlijke look helemaal af.

Ook verliefd geworden op de seventies look anno nu? Laat ons weten hoe je deze trend in jouw interieur gaat verwerken. In een comment hieronder bij...
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!