Hoe erfstukken en modern meubilair samensmelten | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe erfstukken en modern meubilair samensmelten

Anouk Freriks Anouk Freriks
modern  door My Italian Living, Modern
Loading admin actions …

Doorzoek de zolder van je ouders of grootouders voor unieke interieuritems, is waar menig artikel en stylist tegenwoordig tot oproept. Deze zolder zou zomaar eens een schatkist aan bijzondere items kunnen zijn. Van accessoires tot aan lampen, schilderijen, serviezen, reiskoffers, typemachines, platenspelers of zelfs meubels. Maar al te graag wordt op deze wijze persoonlijkheid toegevoegd aan het interieur. Stuk voor stuk brengen de items je terug naar dierbare herinneringen of mooie verhalen van vroeger. Wellicht ben jij ook op zoektocht gegaan of heb je een aantal items gekregen van familieleden. Of heb je unieke stukken in de tweedehands winkel verzameld. Hoe dan ook, deze waardevolle vondsten en meubels dienen een plek in het eigentijdse interieur te krijgen. Een modern interieur dat qua stijl nogal lijkt af te wijken van deze erfstukken of bijzondere vondsten. Foto's in de bladen of hier op homify tonen de perfecte eenheid, de ideale mix tussen heden en verleden. Iets dat je thuis maar al te graag zou bereiken. Hoe je oude en nieuwe interieuritems kunt laten samensmelten, lees je daarom in dit Ideabook.

Statement piece

thuis aan de Amstel by studio Noun Eclectische gastronomie van studio Noun Eclectisch
studio Noun

thuis aan de Amstel by studio Noun

studio Noun

Al deze bijzondere stukken verdienen een waardige plek in het interieur. Ze lenen zich er perfect voor om op te vallen. Helemaal aangezien deze er qua stijl al uitspringen tegenover de verder moderne inrichting. Wanneer deze inrichting in de basis licht en rustig is, kun je de creativiteit erop los laten en een ware eyecatcher creëren. Zo blijft de algehele uitstraling fris. Maak een statement met vintage items door ze in een nieuwe context te plaatsen. Een eigen kunstwerk ontstaat door een compositie van planten en lampen te maken. Meteen ook een prachtige plek voor vazen en potten. Zeker ook de beschilderde variant van keramiek is weer ongekend populair. Hangend aan een stevige tak, die je uiteraard zelf uit het bos hebt getoverd tijdens een lange wandeling, vormen deze samen de groene variant van de kroonluchter. Ideaal nu hangplanten eveneens hun opmars maken in het interieur.

Verkleuren met de tijd

Inderdaad, de oude items mogen opvallen en een prominente plek in het interieur innemen. Maar in sommige gevallen voegen deze zich in hun originele staat niet mooi in het geheel. Bijvoorbeeld wanneer de kleur niet in harmonie is met het huidige palet. Overigens kunnen sommige houtsoorten wat donker en zwaar ogen, zeker als er al andere donkere tinten in het interieur aanwezig zijn. Het fijne van hout is dat dit op eenvoudige wijze van een nieuwe kleur voorzien kan worden. Zorg er allereerst voor dat je de juiste verf in huis hebt, en ontvet of schuur het meubel indien nodig.  Verven geeft vaak een verrassend fris resultaat. Kasten, tafels en stoelen herleven weer. Neutralen als wit en grijs doen het vaak goed, maar ook zachte groen en blauwtinten zijn het overwegen waard. Voor een speels effect verf je slechts een deel van het meubel. Alleen het tafelblad bijvoorbeeld. Of ga voor een verlopend effect op de spijlen van een stoel.

Balanceren tussen heden en verleden

Eclectische eetkamers van homify Eclectisch

De juiste balans tussen oud en nieuw, heden en verleden. Dat is waar het allemaal om draait. Door binnen een vast kleurenpalet te blijven, wordt deze balans al sneller gecreëerd. Zo wordt de neutrale basis in bovenstaand voorbeeld aangevuld met 2 accenten, donkergroen en rood. Daarnaast is het van belang om juist genoeg moderne meubels en items toe te voegen. Dit om een stoffige, donkere uistraling te voorkomen. Het authentieke kleed is een prachtige blikvanger waar de strakke, witte eettafel fris op uitkomt. Haar ronde vorm maakt het speels en leent zich perfect om verschillende stoelen aan te plaatsen. Wel hebben deze stoelen ook allemaal een ronde vormentaal en slanke belijning. Door donker hout af te wisselen met wit kunststof en glanzend transparant, blijft het geheel luchtig. Contrasten zijn nodig om balans te creëren. Tussen mat en glanzend, licht en donker, warme en koele kleuren. De smalle belijning van het meubilair en de lampen doet het ook goed tegenover de grove, houten balken. Het onthullen van zulke authentieke elementen in de architectuur is ook een mooie manier om het oude karakter van de vintage items kracht bij te zetten.

Oud hout krijgt nieuwe functie

Niet alleen het verven van houten meubels of het plaatsen naast moderne items is een manier om deze in het eigentijdse interieur te verwerken. Ook middels een andere functie kun je deze nieuw leven inblazen. Vooral houten stoelen en krukjes zijn hier zeer geschikt voor. Gebruik ze niet langer aan de eettafel, maar verplaats ze naar de slaapkamer en laat ze fungeren als nachtkastje. De stapel oude boeken in bovenstaand voorbeeld maakt het af. De styling mag dus absoluut niet vergeten worden en is een belangrijk middel om oud en nieuw te laten samensmelten. Zo draagt ook de lamp met opvallend peertje bij aan de authentieke look. Evenals het materiaalgebruik. Behang in houtlook en de fotoprint van een oude deur gaan perfect samen met het natuurlijke bedtextiel. Door de uitvoering in zwart, wit en vergrijsde tinten oogt het geheel fris en modern. Hoewel warme bruintinten hun opmars maken in het interieur, dien je hier voorzichtig mee te zijn als er veel vintage items worden gebruikt. Om een ouderwetse look te voorkomen.

Weg met de stoffige stoffering

modern  door My Italian Living, Modern
My Italian Living

Modern Classic deep buttoned chair Diva by Imperial Line

My Italian Living

Uiteraard bestaan veel stoelen ook uit andere materialen dan alleen hout. Voor een comfortabele zitting zijn vaak een bekleed kussen en rugleuning gebruikt. Met de tijd kan deze stof gaan slijten, maar ook de kleur, print of het materiaal zijn vaak niet meer helemaal van nu. Hoog tijd om de stoel in een modern jasje te steken dus. Schakel eventueel een professional in om de stoel opnieuw te laten stofferen. Verf eventueel de stoelpoten in andere kleur, zoals het matte zwart in dit voorbeeld. Bovenstaand beeld toont overigens veel klassieke elementen met een moderne twist. Zoals de vergrijsd roze tint en de kandelaar, maar ook de strakke lambrisering. De grafische lijnen in het kunstwerk staan fijn in contrast met de klassieke vormen.

Historische kunstwerken in moderne setting

modern  door My Italian Living, Modern
My Italian Living

'Estro' wooden bed with storage box by Orme

My Italian Living

Moderne kunst en grafische patronen zijn een mooie aanvulling op klassieke, vintage items. Dat heeft het vorige voorbeeld wel aangetoond. Andersom kan het ook. Door oude foto's en historische schilderijen in een moderne setting te plaatsen. Durf daarbij buiten de gebaande paden en kaders te denken. Letterlijk in dit geval. Voor een speels effect werk je met een grote lijst waarvan de achterkant open wordt gelaten. Creëer daarbinnen en eromheen een compositie van verschillende kleinere lijsten. Het optimale resultaat wordt bereikt door voldoende variatie in hoogte en formaat. Zo ontstaat een spannend lijnenspel en een persoonlijke collage van eigen beelden. Vooral tegen de lichte muurkleur komen de donkere lijsten nog meer naar voren. Geheel in harmonie met de donkere houten slaapkamermeubels. De optische lambrisering zagen we al eerder in dit artikel. Ook hier wordt weer bewezen dat deze subtiele vlakverdeling maar al te goed werkt in het moderne, klassieke interieur. Extra fijn is de aandacht voor details in dit voorbeeld. Zo overlapt de witte lijst het grijze vlak en vormt de lambrisering een mooi samenspel met de lijsten.

Hoe weet jij oude en nieuwe items te combineren in jouw interieur? Laat het ons weten in een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!