Plantenpotten: beleef groen op jouw manier | homify

Plantenpotten: beleef groen op jouw manier

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Minimalistische tuinen van Folha Paisagismo Minimalistisch
Loading admin actions …

Plantenpotten in de tuin zijn een prachtige manier om op een speelse manier hoogte en diepte te creëren. Omdat plantenpotten in zoveel soorten en maten te verkrijgen zijn, is er altijd een persoonlijke draai aan te geven. Dat de potten in de tuin vervolgens ook nog relatief makkelijk te verwisselen zijn is mooi meegenomen, op die manier is de invulling van de tuin makkelijk aan te passen aan de laatste modetrend. In dit ideabook bekijken we verschillende soorten plantenpotten. We zien verschillende materialen maar vooral ook verschillende hoogtes en inspirerende manieren om de plantenpotten optimaal te rangschikken.

Plantenpot in natuurlijk materiaal

Wat we op deze foto zien is mooi gebruik van natuurlijk materiaal. Door de kleine boomstam te vullen met een klein plantje blijft het natuurlijke aspect prachtig behouden. De kleur van de boomstam matcht vervolgens erg goed met zijn omgeving. De lichte houtkleur slaat een mooie brug tussen de donkere materialen van bijzettafel en het onderstel van de bank en de beige kussens van diezelfde tuinbank.

Een bijzondere plantenpot

Rubber manden van autoband Moderne tuinen van Emax Domina Modern
Emax Domina

Rubber manden van autoband

Emax Domina

De materialen die in en om het huis gebruikt worden voor decoratie mogen best wat ruw en natuurlijk zijn. Zelf dachten wij eerst op deze foto te maken te hebben met een lederen plantenpot, maar na korte research blijkt niets minder waar. Wat we hier zien is een plantenpot van Emax Domina, gemaakt is van een gebruikte autoband. Een prachtig voorbeeld van upcycling, het gebruiken van tweedehands materialen om er een nieuwe bruikbare vorm aan te geven. Voorzien van handige hengels en stoere nagels blijft deze plantenpot bij zijn roots terwijl de functie toch een hele andere is geworden.

Diepte in de tuin

Van de opvallende vondst van hierboven gaan we nu door naar een ander soort kunststof in de tuin. In deze tuin zien we twee knap geplaatste kunststoffen plantenpotten terug. Niet alleen is de plaatsing ervan mooi gedaan, ook door de kleur van de plantenpotten wordt de diepte van deze tuin benadrukt. De rechte lijnen die gebruikt zijn in het ontwerp van zowel pad als vijver als achterwand vragen om het plaatsen van 'markers' om de lijnen niet te strak te maken. De tuin zou daardoor te overzichtelijk en daarmee saai kunnen ogen. Het beeld wordt dan ook knap gebroken door het gebruik van kleurige plantenpotten.

Hoogte bepalen

Over strakke lijnen gesproken: dit huis lijkt, zo ver we kunnen zien ook enkel opgebouwd uit rechthoeken. Ook hier zien we moderne hang naar rechte lijnen mooi doorbroken worden door het gebruik van plantenpotten. Deze keer benadrukken de potten niet zozeer de lengte van het huis maar vooral de hoogte ervan. Knappe vondst is het plaatsen van hoge begroeiing in de plantenpotten. Hiermee wordt het effect namelijk slim versterkt. Ten slotte merken we bij deze foto de verschillende tinten van de gelakte potten op, allemaal voorzien van een mooie laklaag brengen de drie potten ook in kleur wat extra sfeer en persoonlijkheid in deze strakke buitenruimte.

Herhaling in de tuin

Kleine tuin Hoofddorp Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Kleine tuin Hoofddorp

Biesot

Niets werkt zo goed om een rustig beeld te creeren als herhaling en symmetrie. In deze tuin is dat concept tot in de puntjes doorgevoerd en brengen deze grote plantenbakken rust, reinheid en regelmaat. Door de beplanting wel te variëren wordt het beeld niet te saai. Hoewel we ons in alle eerlijkheid in dit ideabook richten op plantenpotten, wijken deze plantenbakken daar in concept enigszins vanaf. Toch willen we met deze foto laten zien hoe een strak beeld gecreëerd kan worden door middel van losse beplanting en afgekaderde bakken. Of daar vervolgens dan losse plantenbakken of plantenpotten voor gebruikt worden, dat is natuurlijk volledig aan de ontwerper en bewoner.

Boom in pot

Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem

Biesot

Plantenpotten zijn  natuurlijke in eerste plaats bestemd voor kleine of middelgrote planten. Het woord is niets voor niks zo bedacht. En toch zien we in deze foto dat het ook best een maatje meer mag zijn. Deze appelbomen komen wonderwel tot hun recht in deze grote witte cilindervormige potten. Een bomenpot in plaats van plantenpotten, waarom niet?

Keramieken plantenpotten van formaat

Na de bomenpotten van hiervoor schuiven we in diameter nog een stapje door naar een nog groter formaat. Deze keramieken plantenpotten herbergen niet een enkele plant maar een volledig arrangement aan planten. De planten in de plantenpot verschillen in hoogte en kleur waardoor een mooi veldboeket ontstaat. Het materiaal van de plantenpot is slim gekozen in deze omgeving van geleefd steigerhout.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!