De beste tips voor een super georganiseerd huis

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De beste tips voor een super georganiseerd huis

Sanne Sanne
  door MOBIMIO - Räume für Kinder
Loading admin actions …

Een fris huis in het nieuwe jaar! Het is al bijna tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak en om je daarop voor te bereiden kun je je huis alvast op orde brengen, want schoonmaken in een opgeruimd huis is veel gemakkelijker dan wanneer je tussen de rommel door moet werken. Met deze tips wordt je je huis zo netjes dat het zelfs leuk wordt om op te ruimen en het zo te houden.

Werk bijvoorbeeld met kleuren, deel je laden in met behulp van lade-inzetten, zorg voor een goede kastinrichting en benut ongebruikte ruimte, zoals de ruimte onder je bed, boven de deur of het plafond van de schuur! Lees onze tips voor een super georganiseerd huis en ga aan de slag!

Deel je kastjes in en zorg voor een goede kastinrichting

Om spullen op te bergen heb je opbergruimte nodig. Investeer dus in kasten. Denk niet alleen na over het uiterlijk van de kast, maar ook over de functionaliteit: een open kast is mooi, maar die kun je niet volstoppen met van alles en nog wat, want het ook wil ook wat. Een open kast gebruik je al gauw voor boeken of voor items die je wilt laten zien. Neem dus in de woonkamer idealiter een kast die deels open en deels gesloten is, zodat er ruimte is voor spullen die gezien mogen worden (boeken, kunst) en voor spullen die niet zichtbaar hoeven te zijn (knutselspullen, post, de verbanddoos, waxinelichtjes, opladers en ga zo maar door).

Denk vervolgens goed na over de indeling van je kastjes en zorg voor een goede kastinrichting. Sommige spullen kun je gemakkelijk los in de kast zetten, zoals mappen en boeken. Andere spullen verzamel je in een bakje (rolletjes washitape, bureauaccessoires). Weer andere dingen stop je in een mand (was, oude kleding) of in een beker (tandenborstels, pennen). Veel kastensystemen kunnen worden aangevuld met allerlei soorten kastinrichting, geschikt voor verschillende doeleinden, waardoor je je kast precies kunt aanpassen aan de spullen die jij erin kwijt wilt.

Gebruik kleuren

Kleuren zijn handig bij het ordenen. Op bovenstaande foto zien we bijvoorbeeld een kast met verschillende kleuren laden, die ervoor zorgen dat je alles gemakkelijk terug kunt vinden. Deze extreem kleurige kast is misschien een beetje too much voor de gemiddelde inrichting, maar je kunt ook op een subtielere manier kleuren gebruiken om te ordenen. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde bakken in je kasten. Of orden al je documenten met behulp van verschillende kleuren mappen. Of plak stickers met daarop een trefwoord op je mappen ('bankzaken', 'bonnetjes'). Label je laden (met of zonder kleur). Alles om maar snel te weten wat waar hoort te liggen. Zo vind je snel terug wat je nodig hebt en ruim je nieuwe spullen ook op de goede plaats op, waardoor je huis ook super georganiseerd blijft!

Maak gebruik van het plafond in je garage

Vaak wordt het plafond vergeten als opbergplek. Maar vooral in de garage is het plafond een ideale opbergplek. Bevestig wat balken in beide richtingen en je hebt een rek met een grote oppervlakte waar je van alles kwijt kunt. Denk aan onhandig tuingereedschap, zoals de bezem, de hark en de schoffel. Maar ook je wintersportspullen – ski's, skistokken en een snowboard – kun je er prima kwijt. Zelfs een fiets kun je aan het plafond bevestigen met behulp van een aantal haken. Door het plafond te gebruiken als opbergruimte houd je aan de grond meer oppervlak over voor anderen spullen: je gereedschapskist, de auto en de wasmachine.

Benut de ruimte boven de deur

 Woonkamer door INGLISH DESIGN
INGLISH DESIGN

Bookcases over doorway

INGLISH DESIGN

Soms komt het zo uit dat je de ruimte boven de deur kunt gebruiken als opbergruimte. Het is een mooie plek voor een boekenplank, al dan niet in combinatie met een hele boekenkast. Vooral in de slaapkamer is de ruimte boven de deur goed te gebruiken. Plaats een lange kast boven de deuropening en je hebt ruimte voor bijvoorbeeld handdoeken of logeerspullen.

Opbergruimte op ongebruikte plekken

Vaak wordt loze ruimte niet echt benut. Maar ga eens na hoeveel ruimte je hebt onder de trap, onder je bed of onder de bank. Vaak kun je hier spullen kwijt. Onder je bed plaats je onder-bedboxen of je legt je matras op een grote platte kast. Zo creëer je een bak extra opbergruimte. Onder de trap worden vaak spullen opgehoopt: schoenen, paraplus… Dit oogt echter vrij rommelig. Een beter idee is het plaatsen van een kast op maat, met daarin ruimte voor schoenen, wanten, mutsen et cetera. Je hebt dan én meer ruimte én het ziet er strak en opgeruimd uit. Ook onder de bank kun je vaak dingen kwijt: denk aan een puzzelbord of een grote fotolijst die op het moment niet gebruikt wordt. Ook de weegschaal kan prima onder de bank. Schuif het ver onder de bank, want het is niet de bedoeling dat je de spullen ziet liggen (houd er wel rekening mee dat je spullen stoffig worden).

Door eens na te gaan welke onbenutte plekken jij nog in je huis hebt creëer je gemakkelijk extra opbergruimte, zonder dat het je ruimte voor andere dingen kost. Deze tip is dus erg geschikt voor een klein huis.

Bundel en verberg kabels

 Studeerkamer/kantoor door Finoak LTD
Finoak LTD

Cable-Tidy Home Office Desk

Finoak LTD

In veel huizen zien we kluwen kabels hangen in de buurt van de tv en andere media. Ook snoeren van lampen zijn vaak goed zichtbaar. Dit maakt dat een woonkamer net rommelig of onafgemaakt lijkt, terwijl er genoeg manieren zijn om de kabels weg te werken of minder te laten opvallen. Ten eerste kun je de kabels bundelen en eventueel labelen. Koop van die reepjes klittenband om kabels te bundelen (kabelbinders), al dan niet in kleur, en bind kabels bijeen. Dit ziet er al een stuk netter uit dan losse kluwen kabels.

Vervolgens kun je hier en daar groepen kabels wegwerken. Bij de tv is soms ruimte achter, in of onder een kast. Je kunt eventueel ook zelf een vak maken of een lade reserveren voor kabels. Een ander optie is een losse kabelbox, waar je de hele kluwen in legt, waardoor je alleen nog de uiteinden van de snoeren ziet die leiden naar het stopcontact of naar een apparaat. In de boxen is plaats voor een stekkerblok, dus je hoeft nog maar één stekker naar het stopcontact door te trekken. Voor losse snoeren, bijvoorbeeld bij de eettafel of van een staande lamp zijn er ook oplossingen beschikbaar: kabelgootjes, snoergeleiders die je aan de onderkant van een tafel of een plank bevestigt of klemmetjes waarmee je de kabel vast kunt klikken aan een muur of een plank.

Er zijn dus genoeg opties om je snoeren iets meer in goede banen te leiden! Wil je meer informatie? Bekijk hier dan een aantal slimme tips om meer opbergruimte te creëren.

Heb jij nog goede tips om je huis te organiseren? Laat het ons weten in de reacties!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!