Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Thuiswerken? Creëer een werkplek in de woonkamer

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Het aantal freelancers in Nederland groeit ieder jaar. Inmiddels telt ons land meer dan 900.000 freelancers, waarvan een aanzienlijk deel thuis werkt. Veel freelancers hebben een kantoor aan huis. Maar niet iedere startende zzp'er heeft daar ruimte voor. Veel jonge freelancers hebben een huurhuis of een startershuis waarin geen extra kamer is om een kantoor te creëren, waardoor je bent aangewezen op de woonkamer. Dit hoeft geen probleem te zijn, met een beetje creativiteit creëer je daar een klein kantoor of een werkplek aan de eettafel. Met een paar aanpassingen heb je in een handomdraai een eigen thuiskantoor.

Het nadeel van de woonkamer is natuurlijk dat je eerder wordt gestoord door huisgenoten of gezinsleden, maar laten we eens omdenken: het is gezelliger en je zit dichtbij het koffiezetapparaat en de koelkast! Ga dus eens na waar je ruimte kunt maken, of die plek geschikt is en hoe je hem gaat inrichten. Lees dit Ideabook en creëer ook een werkplek in de woonkamer!

Analyseer de woonkamer: waar maak je plaats?

Big Business:  Studeerkamer/kantoor door Keecie
Keecie

Big Business

Keecie

Bekijk je woonkamer eens goed. Waar zitten opties om een werkplek te creëren? Kijk naar vrije muurruimte, maar let ook op het licht (waar komt de zon op?) en op bijvoorbeeld stopcontacten. Bedenk wat jij nodig hebt op je werkplek: zit je liever met je rug naar de muur of kijk je juist liever tegen de muur aan, terwijl je met je rug naar de kamer zit. Houd rekening met de grootte van de gewenste werkplek, maar doe ook water bij de wijn als dat nodig. Je kunt de kamer niet groter maken dan hij is (tenzij je daadwerkelijk gaat verbouwen), dus hier moet je het mee doen.

Creëer ruimte door te bepalen waar je zonder kan

 Woonkamer door We Do Wood
We Do Wood

SJ Bookcase Large & Midi

We Do Wood

Als er in je kamer niet meteen een plek is waar je thuiskantoor past laat dan eens je oog gaan over eventueel overbodige kasten, fauteuil en boekenplanken. Misschien kun je op die manier ruimte creëren. Je wilt echter niet alle opbergruimte die je hebt weghalen, want uiteindelijk zul je ergens je spullen kwijt moeten. Kijk dan of je bepaalde opbergruimte kunt verplaatsen naar de slaapkamer of de gang. Wees creatief en creëer opbergruimte op plekken waar je eerder niet aan had gedacht. Lees dit Ideabook voor meer inspiratie!

Als er echt geen plek is in de woonkamer, ook niet nadat je eventuele overbodige spullen hebt weggehaald en wat met het meubilair hebt geschoven, denk er dan nog eens goed over na. Uiteindelijk is de eettafel een mogelijkheid (daar gaan we het straks nog over hebben), maar als je liever een echte, afgezonderde werkplek hebt moet je misschien nog wat andere opties in overweging nemen: een tuinhuisje bouwen, een flexwerkplek in de stad huren? Wie weet is dat uiteindelijk een beter oplossing voor jou.

Kies de perfecte hoek van de kamer

Kijk niet alleen waar eventueel ruimte is in de kamer, maar zoek ook naar een echt fijne plek. Ten eerste moet de plek groot genoeg zijn voor een bureautje en een stoel.

Denk ook aan licht. Zit je aan de kant van het huis waar de zon de hele dag op staat? Dat is misschien niet ideaal. Een plek zonder raam is echter ook weer niet fijn, want dan zit je in het donker. Daglicht is goed voor je concentratie. Neem dus het liefst een plek met een raam. Als er te veel zonlicht naar binnenvalt neem dan een goede raambedekking Shutters zijn heel geschikt voor in je kantoor, omdat je die zo kunt stellen dat er wel licht binnenkomt, maar je niet in de zon hoeft te kijken.

Hou het strak en rustig

 Studeerkamer/kantoor door BoConcept Germany GmbH
BoConcept Germany GmbH

Cupertino Wall Office

BoConcept Germany GmbH

Als je een plek hebt gevonden voor je werkplek kun je die gaan inrichten. De vuistregel is: houd het rustig, houd het strak. Een werkplek in de hoek van de kamer is geen plek voor massieve stoelen en grote eiken bureaus en kasten. Kies voor een wat slankere bureaustoel, maar ga wel voor comfort. Neem eventueel een opklapbaar bureau, zodat je je thuiskantoor kunt 'opruimen' als dat nodig is. Zorg dan wel voor een plek waar je je laptop en eventuele andere spullen kunt opruimen, anders slingeren die weer ergens door de kamer.

Als je een open werkplek maakt houd het dan ook vooral rustig. Het is fijn om aan het einde van de dag je spullen een beetje te kunnen laten liggen, zodat je de volgende dag zo weer verder kunt werken, maar het moet er niet uit gaan zien als een rommelhoek. Leg alleen de hoogst noodzakelijke spullen op je werkplek en zorg voor een (kleine) kast waar je snel dingen in kunt opruimen.

Gebruik de eettafel als bureau

Als je geen vrije hoek vindt kun je ook prima gebruik maken van de eettafel. Reserveer een hoek van de eettafel voor je laptop en zorg voor opbergruimte in de buurt voor de rest van je spullen. Je zult aan het einde van de dag plaats moeten maken voor andere zaken, dus opbergruimte is een vereiste wanneer je aan de eettafel werkt.

Investeer in goede eettafelstoelen of neem eventueel één andere stoel die beter zit. Neem dan niet een lompe bureaustoel, maar zoek een verfijnd exemplaar dat past bij de rest van je inrichting en je eettafelstoelen.

Creëer je eigen plekje en zonder je af

 Studeerkamer/kantoor door La Fonction
La Fonction

Mobile workstation

La Fonction

Een nadeel van het werken aan de eettafel en van het werken in de woonkamer in het algemeen is dat je snel gestoord wordt. Zorg daarom voor een plek die een beetje is afgezonderd van de rest van de woonkamer of zorg voor hulpmiddelen om je af te zonderen. Creëer met behulp van een kamerscherm bijvoorbeeld een afscheiding of scherm je af van andere met behulp van een laptopombouw. Ook een goede koptelefoon met ruisonderdrukking kan helpen. Die zorgt ervoor dat het een stuk stiller om je heen is, zelfs als je geen muziek aan hebt.

Werk jij thuis en heb je ook een werkplek in je woonkamer gecreëerd? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!