Er staat geen geldboom in je tuin: verlaag je woonlasten vandaag nog! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Er staat geen geldboom in je tuin: verlaag je woonlasten vandaag nog!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne keukens van Arquiteto Aquiles Nícolas Kílaris Modern
Loading admin actions …

Vroeger had je misschien het beeld voor ogen dat je na je studiejaren eindelijk alles kon kopen wat je maar zou willen. Je zou niet langer rond hoeven komen van dat ene bijbaantje, maar een volledig salaris gaan verdienen. Het is te makkelijk om te zeggen dat dit niet waar is. Toen je studeerde had je hoogstwaarschijnlijk een stuk minder te besteden, maar toentertijd had je ook nog geen eigen huis. De kosten die bij het hebben van een huis komen kijken liegen er niet om. Allereerst betaal je huur en hypotheek, maar dat is nog niet het enige. Wat dacht je van al die andere bijkomende vaste lasten, zoals gas en stroom, internet, verzekeringen, sportschool, ziektekosten, boodschappen en meer. Het stapelt zich in rap tempo op, waardoor je minder overhoudt dan je zou willen.

In dit Ideabook hebben we daarom zes tips voor je om je vaste maandelijkse lasten wat mee te verlagen. Sommige tips zijn wellicht wel al eens in je opgekomen, maar heb je gewoon nog niet toegepast. Andere zijn misschien nieuw, maar voor alle geldt dat ze zeker het proberen waard zijn. Lees snel verder en houd volgende maand al meer geld over om aan leuke dingen uit te geven.

Overweeg om een huisgenoot in huis te nemen

Penthouse TEMW Utrecht Moderne slaapkamers van 2architecten Modern
2architecten

Penthouse TEMW Utrecht

2architecten

Als je op jezelf woont en nog een slaapkamer over hebt, kun je overwegen om een huisgenoot in huis te nemen. Een deel van je maandlasten kun je dan betalen met de huur die je voor de kamer in rekening brengt. Houd er wel rekening mee dat de persoon die je in huis neemt gebruik gaat maken van jouw keuken, badkamer en woonkamer. Het is dus aan te raden om iemand in huis te nemen die je goed kent en waarmee je ook goed overweg kunt. Om een wildvreemde in huis te nemen is de woonsituatie waarschijnlijk niet zo geschikt. Uiteraard kun je ook alleen maar iemand in huis nemen als je een slaapkamer over hebt. Als je samenwoont met je vriend of vriendin is het waarschijnlijk ook niet de beste optie.

Voeg je huis-, auto- en andere verzekeringen samen in één pakket

Moderne huizen van homify Modern

Aan bepaalde verzekeringen is helaas niet te ontkomen. Voor je huis, auto en jezelf, moet je nou eenmaal een aantal verzekeringen afsluiten. Je kunt wel het nodige op deze verzekeringen besparen als je ze afsluit bij één verzekeringsmaatschappij. Doordat je meerdere verzekeringen bij één partij onderbrengt, ontvang vaak een leuke pakketkorting. Hoe meer verzekeringen in het pakket, hoe hoger de korting over het algemeen is. Kijk eens na waar je nu allemaal verzekert bent en ga eens onderzoeken waar je al je verzekering het voordeligst kunt onderbrengen. Het kost je wat tijd om alles uit te zoeken, maar kan maandelijks meer opleveren dan je vooraf wellicht zou denken.

Verkoop de huishoudelijke apparaten die je niet gebruikt

Door de jaren heen schaffen we een heleboel huishoudelijke apparaten aan die we na een tijdje wellicht niet allemaal meer gebruiken. Ondertussen nemen ze wel een heleboel ruimte in beslag en worden ze alleen maar minder geld waard. Ga eens na of je nog apparatuur in de kast hebt staan, dat je eigenlijk nooit meer gebruikt. Alles wat er nog goed uitziet en wat nog iets op kan leveren zet je vervolgens te koop op internet. Voor je het weet haal je hier weer een leuk extraatje mee op, waar je iets anders van kunt kopen. Iets wat je in de toekomst uiteraard wel gaat gebruiken.

Verkoop je auto en ga carpoolen of met het openbaar vervoer

Houten garages Landelijke garage van Geldersche Houtbouw Landelijk
Geldersche Houtbouw

Houten garages

Geldersche Houtbouw

Een auto voor de deur hebben staan, brengt een hoop maandelijkse kosten met zich mee. Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor de wegenbelasting en de verzekering. Daar komen nog de variabele kosten voor de benzine en het onderhoud bij. Al met al kan dat bedrag jaarlijks flink oplopen. Door je auto te verkopen kun je dus heel wat geld besparen. Natuurlijk moet je wel eerst even kijken of je wel zonder auto kunt. Gebruik je de auto om naar je werk te gaan, dan kun je wat andere vervoersopties overwegen. Misschien kun je voortaan met een collega meerijden, die je hier uiteraard een financiële bijdrage voor geeft. Wellicht is het een goede optie om voortaan met het openbaar vervoer te reizen. De tarieven hiervoor kun je online vinden, zodat je dit alternatief voor de auto zelf even kunt doorberekenen.

Zet de verwarming uit in de ruimtes waar het niet heel warm hoeft te zijn

Je energierekening neemt een grote hap uit je maandelijkse inkomsten. Gelukkig is er wel het een en ander dat je kunt doen om deze lasten iets te verlichten. Zo hebben we in de winter vaak door ons hele huis de kachel aanstaan. Dat is lekker warm natuurlijk, maar niet altijd noodzakelijk. Er zullen best wat ruimtes in huis zijn waar je bijna nooit komt, maar wel de kachel wel altijd aanstaat. Dat is natuurlijk best wel heel erg zonde van het geld. Ga daarom eens na in welke ruimtes je de radiotoren best wel dicht kunt draaien. Slaap je bijvoorbeeld altijd met het raam open? Dan hoef je de kachel toch niet meer aan te doen in je slaapkamer. Alle warmte gaat toch direct naar buiten toe.

Kweek je eigen groentes in een moestuintje

Druiven kas van groenpartners Landelijk
groenpartners

Druiven kas

groenpartners

Onze laatste tip is niet alleen kostenbesparend, maar ook nog eens heel erg leuk om te doen. Oh, en hip is het ook, want als je er helemaal bij wilt horen dan heb je tegenwoordig een eigen moestuin waarin je groentes en fruit kweekt. Het is trouwens ook nog eens biologisch en gezond, want in je moestuin gebruik je geen chemische middelen om je groentes beter te laten groeien. Wij kunnen daarom geen redenen bedenken om het niet te doen. Kijk eens op internet wat er allemaal bij komt kijken en geef het gewoon eens kans. Voor je het weet heb je er een hele leuke nieuwe hobby bij.

Wil je meer weten over het verlagen van je maandelijkse lasten? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om je woonlasten te verlagen? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!