Waardevolle manieren om je spullen te ordenen en op te bergen! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Waardevolle manieren om je spullen te ordenen en op te bergen!

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
van Massive Naturmöbel Klassiek
Loading admin actions …

De eerste reden waarom mensen verhuizen is dikwijls niet uitbreiding van het gezin, maar onbewust, de toename van het aantal spullen. Niemand wordt gelukkig van een huis waarin niet genoeg ruimte is voor kleding, documenten, souvenirs, en allerlei andere dingen die je maar moeilijk kunt weggooien. Het tactisch bewaren vergt meer nadenkwerk dan je aanvankelijk zou denken. Bovendien wil je de spullen dusdanig opbergen, dat je ze ook weer gauw terug kunt vinden als je ernaar zoekt. Het geeft namelijk rust als alles een duidelijke plek heeft en niet in de weg staat. Gelukkig bestaan er genoeg slimme manieren waarop je je spulletjes kunt herbergen. 

Haal onnodige items weg

Uiteraard moet er ook worden nagedacht of sommige onderdelen überhaupt nog bewaard willen worden. De tip: wees rationeel in plaats van dat je je emotioneel overal aan wilt binden. Eerlijk zijn tegen jezelf over wat je nou echt wilt bewaren staat op nummer een. Als we allemaal alles zouden bewaren wat we in ons leven tegenkomen – oude essays, ansichtkaarten of recepten die we nooit gaan gebruiken, wordt ons huis binnen een mum van tijd een overvolle beleving. Deze regel geldt zowel met kleding als andere spullen: als je het al een jaar niet meer hebt gebruikt of zelfs niet over hebt nagedacht, overweeg dan om het weg te gooien. Alles wat in je leefruimtes in het ‘zicht’ staat, is iets waar je blij van moet worden of graag toont aan je bezoek: fraai meubilair, leuke foto’s, of je platencollectie waar je trots op bent. Het is de truc om zoveel mogelijk ‘praktische banaliteiten’ te verwijderen.

Controleer de indeling van de ruimte in je huis

Linnenkast van maiidee Landelijk Hout Hout
maiidee

Linnenkast

maiidee

Analyseer eens goed welke ruimte je huis in werkelijkheid allemaal heeft. Beschik je bijvoorbeeld over een relatief brede gang, kun je overwegen om hier een lange wandkast in te plaatsen. Misschien kun je je salontafel wel inruilen voor een exemplaar met ingebouwde lades. Heb je een keuken met bovenkastjes, let er dan eens op of er misschien nog ruimte is om hier bakken op te plaatsen als extra bergruimte. Kleine appartementen beschikken soms over een relatief grote badkamer. In dat geval kan het handig zijn om hier kasten in te plaatsen, zodat in ieder geval al je wasmiddel of cosmetica hier bewaard kan worden. Ook handdoeken kunnen hierin worden geplaatst, hetgeen een hoop ruimte scheelt in je kledingkast.

Koop (plastic) bakken

Vintage houten Coca Cola krat van Smeerling Antiek & Restauratie Industrieel Hout Hout
Smeerling Antiek & Restauratie

Vintage houten Coca Cola krat

Smeerling Antiek & Restauratie

We vergeten het allemaal weleens, maar het aanschaffen van de juiste bewaarproducten kan al een hele hoop schelen. Plastic bakken kunnen de ruimte van je boekenkast tot aan je garage namelijk gemakkelijk systematiseren. Op deze manier worden onderwerpen die bij elkaar horen ook daadwerkelijk bij elkaar gehouden. Voor het zicht zijn deze bakken tevens een stuk meer rustgevend. Mochten plastic bakken te saai voor je zijn, ga dan eens naar iets origineels op zoek zoals deze oude cola-kratten. 

Kies voor planken of ‘cubbies’

modern  door Livarea, Modern

In plaats van je tafel of boekenkast vol te zetten met decoraties en boeken, kunnen ook planken op de muur een speelse toevoeging geven aan de kamer. Planken of ‘cubbies’ (ophangkasten) zijn meestal zeer gemakkelijk op te hangen en bieden genoeg ruimte voor allerlei dingen: van accessoires zoals fotolijstjes, bloemen, kaarsen, tot praktische zaken zoals post en sleutels. Verder zijn ze veel ruimtelijker dan losse boekenkasten. Nog een voordeel aan planken is, dat er altijd wel een plek voor ze beschikbaar is: boven de eettafel, de bank, het bureau, ze kunnen overal terecht! Maar, plaats ze niet boven je bed, want dat is volgens de Feng Shui-richtlijnen niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Orden de spullen op grootte en type

Het is sterk aan te raden om spullen te ordenen op hun functie en grootte. De eerdergenoemde plastic bakken zijn ideaal voor het maken van onderscheid. Ook de grootte is iets om rekening mee te houden bij het organiseren van je huis. Bewaar je grote borden bijvoorbeeld bij elkaar, zodat je niet telkens aan het zoeken bent als je er een nodig hebt. Toch resteren er altijd nog enkele spulletjes zoals grappig bedoelde cadeautjes en souvenirs, waarvan je niet zo snel van weet wat je ermee moet. Creëer een plek, zoals een plastic bak, waarin je dergelijke ‘overige rommel’ bewaart.

Maak handig gebruik van de muurruimte

FIGR1.5 // Reflector van FIGR1 Minimalistisch
FIGR1

FIGR1.5 // Reflector

FIGR1

Zoals eerder in dit Ideabook al is besproken, zijn planken een handige manier om de ruimte op de muur volledig te benutten. Een hangende spiegel kost minder ruimte dan een staande spiegel, en ook handschoenen en zelfs bloemen kun je (zoals op deze afbeelding te zien is) gemakkelijk op de muur kwijt! Kapstokken die je aan de muur hangt kosten ook minder ruimte dan kapstokken die je op de grond plaatst. Overigens zijn ook nisjes een goede oplossing om de muren optimaal te benutten. 

Maak handig gebruik van de hoogte van de kamer

Woonhuis Rotterdam: modern  door Blokland Interieurbouw, Modern
Blokland Interieurbouw

Woonhuis Rotterdam

Blokland Interieurbouw

Veel Nederlanders zijn over het algemeen te bescheiden met kastruimte, omdat ze er niet een directe functie voor kunnen verzinnen of een eenzaam boekenkastje of kledingkastje wel voldoende achten.

Nu is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je overal kasten gaat plaatsen, maar wel kun je de ruimte optimaal benutten door voor de juiste kasten te kiezen. De gemiddelde kledingkast is bijvoorbeeld zo’n anderhalf meter hoog, maar waarom zou je niet voor een model kiezen dat de volledige hoogte van de kamer benut? Zo kun je al anderhalf zoveel spullen benutten, en worden er vervolgens niet onbewust spullen bovenop de kast gelegd (geen fraai gezicht). Op deze afbeelding is te zien dat deze grote kast de ruimte vele malen ruimtelijker maakt. Ongetwijfeld zal er veel bergruimte in schuilen. 

Gebruik leuke mandjes in huis

​naturel tanned leather container West medium, ROWOLD van ROWOLD Minimalistisch
ROWOLD

​naturel tanned leather container West medium, ROWOLD

ROWOLD

Vind je de plastic bakken of cola-kratten maar niks? Gelukkig bestaan er genoeg fraaie andere bewaarmethoden, zoals  mandjes, waarmee je je woning van extra opbergruimte kan voorzien. Ze zijn in ieder geval een stuk decoratiever dan de plastic bakken waar we het eerder over hadden. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze grappige bewaarbakjes. Ze staan ontzettend vrolijk in de kast, en er kan van alles in worden bewaard: kruiden, schroefjes, noem het maar op. Lees ook eens in dit Ideabook over de truc van het opruimen. 

Onder de trap

Manhattan Micro-Loft Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Specht Architects Modern
Specht Architects

Manhattan Micro-Loft

Specht Architects

De trap is de ideale plek om een bergruimte te creëren, en dat hoeft heus niet op een ouderwetse bezemkast te lijken. Lades, planken, ze kunnen op allerlei plekken worden gecreëerd door de creatieve geest. Wanneer er een nieuwe trap gebouwd moet worden, is het dus slim om hierbij na te denken. Bovendien scheelt het iets in het huishoudelijke werk, doordat je in ieder geval onder de trap niet hoeft schoon te maken. Zo zijn er nog allerlei verschillende manieren waarop een huis praktisch ingedeeld kan worden! 

Onder het bed

Ook het bed kan immens veel extra bergruimte opleveren. Sommige bedden beschikken bijvoorbeeld over ingebouwde lades die veel mogelijkheden bieden voor beddengoed en bijvoorbeeld schoenen. Dit is een aanrader voor mensen met kleine slaapkamers. Maar ook als er zich geen ingebouwd opbergsysteem in bevindt, valt er een hoop onder het bed op te bergen. Er bestaan bijvoorbeeld speciale, lage bakken met wieltjes, die je gemakkelijk onder het bed schuift en die je spullen tegen stof beschermen.

Heb jij nog een creatieve tip over hoe je bepaalde 'rommeltjes' uit het zicht kunt bewaren? Deel het met ons! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!