Exterior: de bekendste stijlen voor huizen uitgelegd!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Exterior: de bekendste stijlen voor huizen uitgelegd!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Terras door Hall + Bednarczyk Architects
Loading admin actions …

Ben jij bezig met het plannen van het bouwen van een eigen huis? En vind je lastig om uit te leggen wat je nou precies terug wilt zien wat betreft de stijl of de uitstraling van dit project? Dan kan dit Ideabook wellicht wat uitkomsten bieden! Wij kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat je een specifieke stijl niet in een paar simpele kernwoorden en voorbeelden kunt samenvatten. Dit is vooral te wijten aan het feit dat typische stijlen vaak niet gekenmerkt worden door een bepaalde manier van bouwen. Gelukkig zijn er binnen iedere stijl een paar opvallende kenmerken te vinden, die we in dit artikel graag met je willen doornemen. Teruggaan naar de basis is immers altijd een goede manier om te starten.

We hopen dan ook dat dit Ideabook je een eindje op weg kan helpen bij het oriënteren, plannen en uitdenken van de gewenste stijl voor jouw huis! 

Kijk nu eerst met ons mee en laat je inspireren door onderstaande voorbeelden, foto's en ideeën. 

Contemporary

De eerste stijl die we in dit Ideabook doornemen is de contemporary stijl. Deze stijl is lastig te omschrijven omdat ze niet gekenmerkt worden door specifieke vormen of stijl-elementen. Eén van de elementen die echter altijd terugkomt is de aanwezigheid van grote panelen van glas, deze zijn niet te missen! 

Verder kom je vaak natuurlijke materialen als hout en steen tegen, in combinatie met bijzondere en dynamische vormen. In tegenstelling tot vele andere stijlen wordt bij de contemporary stijl over het algemeen vrij weinig groen toegepast, zowel in huis als in de tuin. Wat betreft de inrichting van een huis in deze stijl; er wordt vaak gewerkt met een open floor plan, dat wil zeggen open plafonds, zichtbare balken óf natuurlijk platte daken. Deze stijl kan erg lastig uit te voeren zijn, maar zie jij het wel voor je om van deze stijl je thuis te maken? Dan kun je er altijd voor kiezen om de hulp van een professional in te schakelen. 

Koloniaal

Deze residentiële stijl wordt in de Verenigde Staten beschouwd als één van de meest populaire woonstijlen in de geschiedenis. En dat is ook niet gek, want huizen in deze stijl zijn wereldwijd bekend en bovendien erg herkenbaar. 

Over het algemeen bestaat een huis in deze stijl uit gemiddeld twee of drie verdiepingen met een hoog puntdak. Ook vind je vaak meerdere dakkapellen terug, die zorgen voor extra ruimte op de bovenste verdieping. Op het dak vind je daarnaast meestal één, of soms zelfs meerdere, enorme schoorstenen. Niet te zien op deze foto, maar wel kenmerkend aan de koloniale stijl: smalle gevelbeplating, soms baksteen en soms ook hout. Tenslotte worden de ramen vaak symmetrisch aan beide kanten van de (centrale) voor- en achterdeur geplaatst, meestal in paren van twee. Pilaren worden ook vaak toegepast bij deze opvallende woonstijl! 

Wil jij nou meer inspiratie op het gebied van het kiezen van het juiste dak voor jouw huis? Bekijk dan zeker ook nog dit ideabook dat we een tijdje geleden publiceerden! 

Cottage

De bungalows, ook wel cottages genoemd, zijn over het algemeen gelijkvloerse huizen die zowel groot als klein kunnen zijn. Soms worden ze zelfs gebruikt als vakantiehuis of tuinhuis waardoor ze gepaard gaan met de tuin en veel groen in hun directe omgeving. Hoe kun je deze stijl het beste omschrijven en waar kun je de huizen aan herkennen?

Een cottage heeft vaak geen plat dak of een (laag) puntdak, schattige ramen, een (half) overdekt terras met een sfeervol pad. Zoals hierboven ook al even kort genoemd werd is de directe omgeving erg belangrijk en wordt deze dan ook betrokken bij het huis. Denk bijvoorbeeld aan veel plantenbakken, klimplanten en kleurrijke bloemen. 

Minimalistisch

WOONHUIS GORSSEL:  Huizen door Maas Architecten
Maas Architecten

WOONHUIS GORSSEL

Maas Architecten

Less is more is zeker van toepassing wanneer het aankomt op de minimalistische stijl. Bij deze stijl wordt bovendien veel gebruikt gemaakt van industriële materialen, denk aan staal, glas en beton, die de ruimte en netheid van de woning benadrukken. Een plat dak kom je bij deze woningen vaak tegen, net zoals het gebruik van veel glas. Qua architectuur zie je verder vooral strakke en geometrische vormen en neutrale, simpele kleuren. 

Bovendien wordt er vrij weinig gebruik gemaakt van hout of baksteen, maar wordt alles netjes en gestuukt afgewerkt, zoals ook op bovenstaande foto te zien is. Stalen deuren in de woning en hekken als omheining maken deze woning helemaal af!

Tudor

Tudor huizen hebben volgens velen wel iets weg van de huisjes zoals je ze kent uit de sprookjes die je vroeger als kind voorgelezen kreeg. Ze deden hun intrede in de jaren 20 en 30 en zijn ook in de jaren 70 en 80 nog eens erg populair geweest. 

Typische kenmerken van deze bijzondere stijl? Erg steile, hellende daken met brede gevels en grote schoorstenen. Over het algemeen wordt er bij de tudor stijl veel gebruik gemaakt van bakstenen en hier en daar een gestuukte muur. Ook niet weg te denken bij deze stijl: hoge, smalle, openslaande ramen met meerdere ruiten. Wat vind jij van deze bijzondere stijl? 

Mediterraans

 Huizen door LLACAY arquitectos
LLACAY arquitectos

Clásica Colonial

LLACAY arquitectos

De Mediterraanse stijl kenmerkt zich door een paar herkenbare elementen. De meest opvallende zijn misschien wel de gestuukte muren in tropische kleuren zoals geel, oranje, roze en oranje. Huizen in een Mediterraanse stijl hebben vaak een (laag) puntdak met dakpannen van steen of klei, allemaal erg authentiek en knus. Wanneer je kijkt naar de balkons of terrassen zie je vooral hekwerk van donker of zwart staal, geheel passend binnen de rest van de stijl. Daarnaast heeft het huis vaak toegang tot de groene (binnen)tuin met veel terracotta, knusse zitjes en sfeervolle verlichting waar je tot in de late avonduurtjes kunt genieten. 

De herkomst van deze stijl ligt in het Middellandse Zeegebied, denk aan Spanje, Italië, Slovenië, Griekenland en bijvoorbeeld Marrokko. 

Wil je meer huizen zoals deze zien? Neem dan zeker ook nog even een kijkje tussen deze foto's! Je zult zien dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn om deze stijl thuis te kopiëren, is het niet het huis zelf dan zijn er ook erg veel opties voor de tuin! Veel kijkplezier! 

Welke stijl is jouw favoriet?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!