Een open ruimte: nog steeds een trend of inmiddels passé? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een open ruimte: nog steeds een trend of inmiddels passé?

TILL BEHNE TILL BEHNE
House of Kami Moderne eetkamers van atelier m Modern
Loading admin actions …

Je huis als een grote open ruimte inrichten, het was een tijdje heel populair. Zo min mogelijk muren om een ruimtelijke sfeer te creëren en alle ruimtes met elkaar verbonden te laten zijn. En zeker voor wat kleinere ruimtes werkt het verfrissend niet gehinderd te worden door benauwende muren. Maar hoe hip is zo’n open ruimte nog? Heeft de tijd deze woonvorm inmiddels ingehaald en is het passé? Naast de vele voordelen bespreken we in dit Ideabook ook een aantal nadelen van een open ruimte die niet te verwaarlozen zijn. Al met al kunnen we concluderen dat, mits het goed wordt aangepakt, een open ruimte nog steeds van deze tijd is, maar dan moeten de nadelen wel enigszins geneutraliseerd worden.

Trend! Je staat altijd in contact met elkaar

House of Kami Moderne eetkamers van atelier m Modern IJzer / Staal
atelier m

House of Kami

atelier m

Een van de prettige aspecten van een open ruimte is dat je altijd met elkaar in contact staat. De een kookt, de ander leest in de woonkamer de krant en weer iemand anders doet zijn ding in de speelhoek. Dit gegeven bevordert de samenhorigheid in het gezin of in welke vorm van woonsamenstelling dan ook. En het intermenselijke contact kan natuurlijk nooit als passé worden bestempeld. De overgang van de verschillende functies van de ruimtes in elkaar versterkt ook het ruimtelijke gevoel. Een afgesloten keuken voelt veel kleiner dan een keuken die overgaat in de eetkamer, die weer overgaat in de woonkamer.

Trend! De verbinding tussen binnen en buiten wordt versterkt

Doordat in een open ruimte alles met elkaar in verbinding staat, staat alles daarmee ook in verbinding met buiten. Normaal gesproken kun je bijvoorbeeld alleen vanuit de woonkamer de achtertuin bewonderen. Als je zicht niet door muren wordt gehinderd kun je vanuit elke hoek in de open ruimte naar buiten kijken. Daardoor wordt de verbinding met buiten versterkt. Het is in dit geval aan te raden te kiezen voor grote ramen en wellicht een glazen pui zodat het zicht minimaal wordt belemmerd.

Trend! Kleine ruimtes lijken groter

zicht over eettafel Minimalistische eetkamers van ddp-architectuur Minimalistisch Metaal
ddp-architectuur

zicht over eettafel

ddp-architectuur

We stipten het eerder al aan, maar een beperkt aantal vierkante meters komt beter tot zijn recht in een open ruimte. Muren werken benauwend en maken de ruimte optisch kleiner. Doordat de ruimtes en de functies in elkaar overlopen, ‘lenen’ ze ook wat oppervlakte van elkaar in de beleving van de bewoner. Als je dan ook nog goed nadenkt over de inrichting van de open ruimte, kun je helemaal veel winst boeken. Een minimalistische inrichting met zo min mogelijk meubels strekt tot de aanbeveling. Door het qua inrichting ook zo leeg en open mogelijk te houden, boek je nog meer ruimtelijke winst.

Passé! De geur vanuit de keuken

Tot zo ver zou je denken dat een open ruimte alleen maar rozengeur en maneschijn is. Maar dat is natuurlijk niet zo. Over geur gesproken: een open keuken verspreidt natuurlijk de nodige geuren door het huis. Door het open karakter heeft de odeur vrij spel. En natuurlijk kan eten lekker ruiken, maar dat wil je niet door je hele huis ruiken, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Wat dat betreft is een open ruimte dus een beetje passé. Om deze nadelen zoveel mogelijk te neutraliseren is het aanschaffen van een goede afzuigkap voor de keuken een absolute must. En tijdens en na het koken hier en daar een raam open zetten kan natuurlijk ook geen kwaad. Al met al kan dit nadeel van de open ruimte nog redelijk onder controle gehouden worden.

Passé! De herrie vanuit de keuken

Moderne keukens van homify Modern

Een ander nadeel van de open ruimte komt eveneens uit de keuken. Naast geurtjes komt er natuurlijk ook veel herrie vandaan. Om te beginnen de afzuigkap die overuren maakt om de vervelende geurtjes onder controle te houden. Vervolgens hoor je natuurlijk alle huishoudelijke apparaten die in de keuken gebruikt worden door het hele huis. Denk aan de mixer, de blender, de melkschuimer van het espresso-apparaat en ga zo nog maar even door. In dat geval zou het fijn zijn af en toe een deur achter je dicht te kunnen trekken. Maar dat kan in dit geval dus niet.

Passé! Het gebrek aan privacy

Afscherming van het slaapgedeelte Industriële slaapkamers van IAA Architecten Industrieel
IAA Architecten

Afscherming van het slaapgedeelte

IAA Architecten

Misschien wel het grootste nadeel van de open ruimte is het totale gebrek aan privacy. Eerder bespraken we het als zijnde een voordeel dat je altijd met elkaar in contact staat, hetgeen de gezelligheid in huis bevordert. Maar af en toe wat tijd en ruimte voor jezelf is misschien ook wel lekker. Of zelfs noodzakelijk. Daarbij komt dat als de één een keer vroeg naar bed wil en de ander net begonnen is aan een spannende film dat ook wel eens tot conflict zou kunnen leiden.

Al met al is een huis die alle woonfuncties in één grote open ruimte herbergt zeker nog niet passé. Maar je moet wel goed nadenken waarom je het zou willen en hoe je het aanpakt als je er uiteindelijk voor kiest. Als je de nadruk legt op de voordelen en de mindere kanten zoveel mogelijk neutraliseert is een open ruimte nog hartstikke hip! Hulp nodig bij het optimaliseren van je open ruimte? Deze professionals helpen graag. Inspiratie kan je hier opdoen en in dit Ideabook lees je alles over hoe je de woonkamer toch nog een beetje kan scheiden van de keuken in een open ruimte.

Wat denk jij? Is een grote open ruimte nog trendy of allang passé? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!