Waarom je voor een hangend toilet moet kiezen in je badkamer

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Chalet - Megeve Fr, Andrea Rossini Architetto Andrea Rossini Architetto Rustieke badkamers
Loading admin actions …

Onderschat het belang van een mooie toiletruimte niet! Het toilet fungeert onbewust namelijk als het visitekaartje van een woning of horecagelegenheid. Het eten wat je ergens krijgt voorgeschoteld kan nog zo hoogstaand zijn, als de toiletruimte niet ontvankelijk en netjes genoeg is, wordt dat allemaal tenietgedaan. Immers, het bezoek dat je ontvangt zal je toilet vrijwel altijd te zien krijgen. Je gasten vragen zich bij een niet-proper toilet direct af of ook de keuken wel verzorgd en hygiënisch zal zijn. Binnen de toilet-trends is een hangend toilet een must voor de moderne bewoner! De voordelen zijn eindeloos, en wij bij homify hebben ze voor je opgesomd. Tijd om die oude bak te vervangen voor het stijlvolle hangtoilet!

Badkamer

Ook in de badkamer is een hangend toilet een must. Hier zie je dat het toilet in perfecte harmonie staat met een bijpassend bidet. De badkamer oogt meteen ruimtelijker, ookal is de badkamer niet spectaculair groot. 

Perceptie van ruimte

Ter vergelijking geven we hier een afwerking van het traditionele toilet. Zie dat het toilet als geheel veel meer ruimte inneemt dan wanneer alleen de pot tegen de muur aan zou hangen. Het geheel wordt door het achterliggende reservoir bovendien naar voren 'geduwt', wat natuurlijk minder ruimtelijk oogt en waar dikwijls minder beenruimte door ontstaat. Houten brillen zijn inmiddels ook niet meer in de mode. Echter, ben je een liefhebber van deze klassieke uitstraling, dan kan je hier natuurlijk altijd voor kiezen. Neem dan wel de verdere bijbehorende voordelen van een hangend toilet in je achterhoofd. 

Schoonmaken

Bathrooms/ Dynamic444, Dynamic444 Dynamic444 Moderne badkamers Toiletten

We moeten bovendien niet vergeten dat een hangend toilet het schoonmaakproces vele malen eenvoudiger maakt. Dat komt in eerste instantie doordat er minder oppervlak is dat gereinigd moet worden: er is geen uitstekende stortbak of reservoir nodig wat door een doekje moet worden bereikt. Bovendien is het mogelijk om met een dweil onder het toilet door te gaan, zonder dat deze wordt tegengehouden door verhinderende elementen. Op deze afbeelding is duidelijk te zien dat er gemakkelijk met een dweil onder het toilet gegaan kan worden, en er vrijwel geen verdere obstakels onder de bak hangen die gereinigd moeten worden. Men hoeft niet meer op de knieën te gaan om alle hoeken en kieren van het staande toilet te hoeven bereiken. Met deze informatie, zijn wij blij dat het hangende toilet in opmars is!

Hygiëne

REFORMA DE PISO JUNTO A LA PLAYA, EKIDAZU EKIDAZU Scandinavische badkamers Toiletten

Zie op deze afbeelding hoe mooi het toilet tegen het muurtje is geplaatst waar ook de douche in is gebouwd: uiteraard is dit zeer praktisch en ruimtebesparend. 

De vergemakkelijking van het schoonmaken leidt er bovendien toe dat er ook een minder grote ophoping van bacteriën zal plaatsnemen rondom de toiletpot. Behalve dat het vele malen moderner en luxer oogt, is het dus ook uit gezondheidsredenen verstandig om voor een hangend exemplaar te gaan. Wanneer je erover nadenkt om je oude toilet te vervangen, maar niet weet wat voor type je nodig hebt, is het verstandig om eens bij een bouwmarkt een kijkje te nemen. Zo krijg je een goede indruk van alle mogelijkheden op dit gebied. Maar er zijn nog altijd de meeste mogelijkheden te vinden op het internet! Zoals hier, bij homify.

Ruimtebesparend

De toiletruimte, wordt ook niet verwonderlijk ook wel het 'kleinste kamertje’ genoemd.  Dit is vaak al krap genoeg. Alles wat bij kan dragen aan een opgeruimde, en ruimtelijke W.C. is daarom ook mooi meegenomen. Zoals we eerder bespraken, draagt een hangend toilet bij aan een ruimtelijk gevoel van de W.C. of badkamer. Zo blijft er nog genoeg ruimte over voor een mooie afbeelding of schilderij boven het toilet, zoals op deze afbeelding zichtbaar is. Ook beschikken de gebruikers over meer beenruimte. In badkamers geldt deze ruimtebesparing tevens als een pré, want hier worden boven het toilet steeds vaker bergopties zoals planken en kastjes gecreëerd. 

Wat overigens nog een extra voordeel is wat hangende toiletten met zich meebrengen, is dat het geen contact maakt met de vloer. Hierdoor wordt er dus veel minder geluid doorgegeven naar andere ruimten. Ideaal!

Het plaatsen van een hangend toilet

Gemakkelijk is het niet, maar dapper is het wel: zelf het toilet plaatsen. Voordat een toilet wordt gemonteerd dient uiteraard eerst de waterleiding afgesloten te worden, en het oude toilet te worden verwijderd. Hierna moet worden bepaald waar het geval precies komt te hangen. Het is niet aan te raden om een hangende wc zonder meer op te hangen een gipsplaat. Een hangend toilet moet worden gemonteerd aan een stalen frame. Doordat het frame druk uitoefent op de vloer, zal het niet (snel) de gipsmuur verwoesten. Eerst moet het metalen frame tegen de muur worden gemonteerd. Alles van tevoren goed afmeten is overigens natuurlijk altijd essentieel.

Wil je ook net zo'n stijlvol toilet als op deze afbeelding? Lees in dit Ideabook hoe je dat kunt verwezenlijken met gemakkelijke tips! 

Het plaatsen van een hangend toilet

Gastenbadkamers, Duravit Duravit Moderne badkamers Interieur ontwerp,Gebouw,Vloeren,Vloer,huis,Lamp,Deur,Tegelvloeren,Plafond,Glas

Uiteraard is het belangrijk dat er bij het plaatsen een afvoer aanwezig moet zijn. De waterleiding moet minimaal 12 mm tot het reservoir doorlopen. Verder dient er 60 centimeter beenruimte te zijn, en 20 centimeter aan beide kanten. Het frame moet aangesloten worden op het riool met een bijbehorende afvoerbocht. Hierna kan het frame worden vastgezet aan de muur, en de afvoerbocht erop worden aangesloten. De hoekstopkraan moet vervolgens worden gebouwd in de wand van het reservoir, en erna worden aangesloten op de waterleiding. Een koperen buis is hiervoor geschikt. Daarna worden de draadeinden doorgaans geplaatst op de gaten, en de moeren erop gemonteerd. Uiteindelijk dienen het inbouwreservoir en de draadeinden te worden afgedekt. 

Wat kosten ze?

Doordat hangende toiletten het zeer goed doen qua populariteit, zijn ze vaak natuurlijk iets duurder dan het standaard staande toilet. Gemiddeld kosten hangende toiletten tussen de 170 en de 250 euro. Maar de prijzen kunnen flink verschillen, gezien het feit dat er tevens luxere designmodellen bestaan van meer dan 400 euro.

Doordat hangende toiletten ingewikkelder zijn om te monteren, zal ook het plaatsen ervan duurder uitvallen. Zelfstandig te werk gaan is natuurlijk altijd goedkoper, indien het perfect wordt uitgevoerd. Aan te raden valt in ieder geval, om niet een klusjesman, maar een loodgieter het werk te laten doen. Een klusjesman is doorgaans namelijk niet verzekerd tegen eventuele waterschade die kan ontstaan bij het aansluiten, en een loodgieter wel. Loodgieters vragen rond de 40 euro per uur, en zullen met een toilet ongeveer 6 uur bezig zijn.

Heb jij een stijlvolle toiletruimte thuis? Laat het ons zien! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!