Een frisse start van het voorjaar? Reinig je huis met deze feng shui tips! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een frisse start van het voorjaar? Reinig je huis met deze feng shui tips!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne slaapkamers van FELD Architecture Modern
Loading admin actions …

Je huis is de omgeving waar je elke dag aanwezig bent, uitrust, slaapt en eet. Het is dus belangrijk dat deze plek optimaal schoon is en een prettige sfeer uitstraalt. We weten ook allemaal dat wanneer we op een plek komen waar het minder prettig is, we hier zo snel mogelijk weg willen. Maar wist je ook dat al jouw handelingen, gedachten, emoties de sfeer in jouw huis ook beïnvloeden? In de feng shui is dit al eeuwen bekend. Deze oude Chinese leer gaat ervan uit dat jouw energie zich vermengt met alles om je heen. Ook straal je zelf energie uit naar je omgeving. Volgens de feng shui zijn er veel meer factoren dus die het leefklimaat bepalen in je woning dan de wekelijkse poetsbeurt. Lees mee hoe jij de meest optimale en prettige atmosfeer kunt creëren in je huis door het toepassen van deze tips.

Schoonmaken

Landelijke badkamers van homify Landelijk

Feng shui gaat ervan uit dat jouw energie zich vermengt met de vitale energie rondom je heen en zo bijdraagt aan een gezond en welvarend leven. De windrichting waarin je zit, brengt je in één lijn met de chi en heeft zo ook invloed op de manier waarop jij dagelijks functioneert. Op de plekken waar je veel tijd doorbrengt, kan zelfs een bepaalde stemming ontstaan die je zeker iets over jezelf kan vertellen. De Japanse onderzoeker Emoto ontdekte al dat woorden kunnen manifesteren oftewel dat onze gedachten, gevoelens en woorden in staat zijn om watermoleculen te beïnvloeden. Wanneer we weten dat wij voor 70% uit water bestaan dan zet dit je aan het denken. Kortom alles wat wij doen, zeggen, denken beïnvloedt onze omgeving. Zo ook in je huis. Het schoonmaken van je huis gaat dus verder dan de wekelijkse poetsbeurt. Betrek je een nieuwe woning dan is het belangrijk om na te gaan hoe de vorige bewoners waren. Hangt er een onaangename sfeer? Vervang dan alle vloerbedekking en gordijnen en verf de muren in een nieuwe frisse kleur. Een grondige reinigingsbeurt helpt ook. De eventuele nare resten die er dan nog hangen kun je verwijderen door het branden van salie of bitterzout. Met name de badkamer en keuken zijn belangrijke plekken in huis om goed schoon te houden omdat je je hier reinigt en je eten bereidt.

Aandacht voor details

zicht vanuit keuken Minimalistische keukens van ddp-architectuur Minimalistisch Metaal
ddp-architectuur

zicht vanuit keuken

ddp-architectuur

Details gaan niet alleen over het reinigen van je huis maar over eigenlijk elk aspect van de inrichting van je huis. Alles met aandacht en liefde mooi en gezellig maken en ook onderhouden en schoonmaken. Niet omdat het moet maar omdat dit de plek is waar je elke dag bent en het fijn is om hier een zo optimaal mogelijke sfeer te creëren. Qua inrichting gaat het dan om voldoende daglicht, een warme sfeer met unieke accessoires die jouw persoonlijkheid en smaak uitdrukken, mooie sfeerverlichting, kaarsen en een aangename geur. Denk verder bijvoorbeeld aan een opgeruimde mooie tuin (ook in de winter!), het opruimen en netjes ordenen van spullen en weggooien van dingen die je niet meer gebruikt. En ja, ook het direct repareren en herstellen van dingen in huis en deze niet jarenlang op het to-do lijstje laten staan, hoort daarbij. Elke ruimte dient dus eigenlijk tot op elk detail schoon, netjes en fijn ingericht te zijn. Gebruik de ruimtes ook waar ze voor bedoeld zijn. In de keuken liggen dus alleen keukenspullen en in de slaapkamer staat alleen een bed en deze is rustig ingericht omdat je hier slaapt.

Open ramen en deuren

Moderne Keukens Moderne keukens van Designed By David Modern
Designed By David

Moderne Keukens

Designed By David

Veel huizen kennen een slechte ventilatie en er is niets belangrijkers voor de sfeer in huis dan het regelmatig verversen van de vervuilde lucht. Maak er dus een gewoonte van om zodra het goed weer is de buitendeuren en ramen open te zetten zodat de ruimtes zich kunnen vullen met verse frisse lucht. Zet dan wel even de thermostaat een paar graden lager. In de slaapkamer is het het beste om altijd het raam op een kier open te zetten en de verwarming niet hoger dan 15 graden. Zo is er altijd frisse lucht en een optimale atmosfeer voor de beste nachtrust.

Brand een kaars

Vuur is een krachtig middel om een ruimte te zuiveren. Het heeft een magische kwaliteit die de chi onmiddellijk omzet. Een kaars branden na een stormachtige woordenwisseling, veel bezoek of andere zaken die de ruimte beïnvloeden, herstelt balans in onze omgeving. Je kunt ook de vijf elementen remedie toepassen die alle nare sfeer uit de lucht verwijdert. Hiervoor plaats je een ronde schaal met water en wat steentjes op de bodem. Daarin plaats je wat drijvende bloemen en kaarsen. Wanneer je de de kaarsen aansteekt, verandert de kwaliteit van energie om je heen direct. Er ontstaat zo een harmonieuze sfeer die alles verzacht.

Grondige reiniging

Een ruimte knapt aanzienlijk op wanneer je deze een poetsbeurt geeft waarbij je ook werkelijk elk detail meeneemt. In de badkamer bijvoorbeeld zijn dat ook de tegelvoegen, hoekjes, randjes, het ventilatierooster, stopcontact en alle potjes en flessen die in de badkamerkast staan. En echt je zult zien: het voelt totaal anders in zo'n ruimte wanneer je klaar bent. Misschien geloof je dit niet maar het kan ook leuk zijn om te doen door de tijd ervoor te nemen en er muziek bij op te zetten. Zie je op tegen het vele werk? Doe dan een ruimte per keer die je grondig aanpakt.

Planten

Ook planten dragen in belangrijke mate bij aan een goede sfeer in huis. Wanneer zij gezond & happy zijn, stralen ze positieve chi uit. Zorg dus voor een goede plantverzorging (tijdig verpotten & voorzien van nieuwe verse aarde), extra voeding, verwijderen van dode bladeren). Zet ook kamerplanten neer in de hoeken van de kamer. Deze werken tegen slechte energie van deze uitspringende hoeken die negatieve chi in de kamer terugkaatsen. Lees ook dit leuke artikel over de beste kamerplanten voor in huis. 

De juiste positionering van meubels en ruimtes

In de feng shui bepaalt de positionering van elke ruimte en meubelstuk de positieve chi of atmosfeer in huis. Deze positionering omvat vele elementen en regels dus we noemen een aantal van de belangrijkste uit de feng shui leer. Een vierkante of rechthoekige kamer zorgt voor goede Feng Shui. Heeft je kamer een andere vorm? Maak de kamer dan symbolisch rechthoekig met bijvoorbeeld kamerschermen, kasten, een muurtje of gordijnen. Spiegels in de kamer hang je bij voorkeur zodanig op dat ze niet de voordeur weerspiegelen, dat is slecht voor de feng shui. Zorg met goede verlichting voor veel yang-energie in de huiskamer. Als je 2e hands meubilair gebruikt, zuiver dit dan eerst symbolisch met salie of bitterzout. Zet de zitmeubels in de vorm van een vierkant of rechthoek of anders in een achthoek en zorg dat zittende mensen uitzicht houden op de deur. Creeer ook ruime doorlooppaden waardoor de chi vrij kan stromen voor een optimale feng shui.

Wees je bewust van jezelf

De feng shui gaat ervan uit dat alles de atmosfeer in een ruimte beïnvloedt. Dus ook jijzelf! Wanneer jij dus niet goed in je vel zit, heeft dit ook invloed op de sfeer in je huis. Reinig dus ook jezelf na een zware werkdag of vervelende ruzie door even rustig te gaan zitten of liggen wanneer je thuiskomt. Neem een bad met zeezout om tot rust te komen en jezelf te reinigen. Wees je ook bewust van wat je uitspreekt en doet in je huis. Wanneer er bijvoorbeeld dagelijks ruzie is dan zal dit een duidelijke invloed hebben op de chi in huis. Maar ook wanneer er visite komt die ziek is of minder positief gestemd dan laat dit zijn sporen na. Reinig dus ook weer de ruimtes na een dergelijk bezoek of voorval door schoon te maken en de ruimte te luchten.

Heb jij nog meer feng shui tips? Deel ze met ons!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!