Het hele jaar een mooie tuin. Dit moet je doen! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Het hele jaar een mooie tuin. Dit moet je doen!

TILL BEHNE TILL BEHNE
Mediterrane tuinen van Phillys Interior Design Mediterraan
Loading admin actions …

De tuin is een absolute aanwinst voor ieder huis, een fraai verlengstuk van de woning. Als de zon schijnt kun je er natuurlijk heerlijk vertoeven: spelen, lezen, eten, zonnen en wat niet al meer. Maar een tuin is natuurlijk ook gewoon mooi om naar te kijken. En zeker niet alleen in de zomer als alles in volle bloei staat. In dit Ideabook lees je hoe je de tuin het hele jaar rond goed kan houden en er daardoor ook het hele jaar van kan genieten. Naast onderhoud is het ook belangrijk dat je de juiste planten kiest, planten die in de koudere maanden ook een stuk van hun glans behouden.

Plant op de juiste manier

Je tuin aanleggen is net als een huis bouwen. Als het fundament niet goed is, heb je een probleem. Zorg dus altijd dat alles met zorg en aandacht wordt geplant. Geef alle planten genoeg ruimte; om wortel te slaan en te groeien. Zorg dat ze in voedingsrijke aarde staan en genoeg licht en water krijgen. Inspiratie nodig voor een mooie tuin? Kijk dan hier eens rond. En in dit Ideabook vertellen we je hoe je op een fraaie wijze water in je tuin kunt integreren.

Geef de juiste hoeveelheid water

​London Kitchen Garden - Small Garden Design by LS+L Rustieke tuinen van homify Rustiek & Brocante Hout Hout
homify

​London Kitchen Garden – Small Garden Design by LS+L

homify

Naast voeding die planten halen uit de grond hebben ze natuurlijk ook water nodig. Belangrijk is de juiste hoeveelheid water te geven, zodat de tuin het hele jaar door mooi blijft. Vooral in de zomermaanden is het van belang dat je zorgt dat de tuin goed nat blijft. In de lente en herfst kan je de tuin zo nu en dan sproeien als het een tijdje niet geregend heeft. Voor het sproeien van de tuin gelden een aantal simpele regels. Je kan beter minder vaak sproeien met meer water dan vaak sproeien met weinig water. Verder is het aan te raden ’s ochtends of ’s avonds te sproeien. Zo hebben de planten de tijd om het water goed op te nemen voor het warm wordt. Daarnaast kan je het beste op de grond spuiten, dus beter niet op de bladeren. Natte bladeren worden meestal zieke bladeren. Als de bladeren ’s avonds nat zijn, hebben ze meer kans op ziektes. Bladeren die tijdens de dag nat zijn, kunnen verbranden door de zon.

Kies de juist grassoort

Wellness tuin verbonden met het landschap Landelijke tuinen van Studio REDD exclusieve tuinen Landelijk
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellness tuin verbonden met het landschap

Studio REDD exclusieve tuinen

Een mooi groen grasveld is een must voor iedere tuin. Fraai om te zien en heerlijk om op te lopen en spelen. Er zijn twee soorten gras. Speelgazon is geschikt voor tuinen waar veel wordt gespeeld en gelopen. Het is fijn en decoratief gras dat je kort kunt maaien. Als het gras voornamelijk decoratief is, kun je beter kiezen voor een siergazon. Dit gras kan prima tegen schaduw en blijft zelfs in de winter mooi groen. Wel moet het goed onderhouden worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je het vaker moet maaien. Naast gazon kun je natuurlijk ook nog siergras in je tuin planten. Verschillende soorten blijven ook in de winter groen en zorgen zo voor wat extra kleur in deze tijd van het jaar.

Maai het gras en hou het onkruid bij

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk - Tuin van het jaar 2018 Eclectische tuinen van De Rooy Hoveniers Eclectisch
De Rooy Hoveniers

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk – Tuin van het jaar 2018

De Rooy Hoveniers

Het onderhouden van je tuin is erg belangrijk. Gras maaien is daar een onderdeel van. Het is aan te raden van maart tot oktober een keer in week te maaien. Laat je het gras te lang groeien, kan er mos ontstaan omdat er niet genoeg zon meer bij komt. Daarnaast is het maaien van lang gras niet meer zo makkelijk en kan je grasmaaier grotere stukken gras eruit trekken.

Onkruid is een vervelende bijkomstigheid van een tuin. Het is dan ook zaak hier korte metten mee te maken. Eens in de zoveel tijd zul je op je knieën moeten en onkruid tussen alle planten moeten verwijderen. Daarbij is het van belang het onkruid met wortel en al te verwijderen. Anders komt het vrolijk weer terug. Naast minder mooi is onkruid ook schadelijk voor je planten omdat het woekert en voeding, licht en plek van de planten pikt. Wees dus niet lui en verwijder het onkruid, daar wordt je tuin echt beter van. Net als in veel gevallen is voorkomen beter dan genezen. Als je aan een tuin begint kun je de grond eerst ongeveer drie maanden  bedekken met zwarte folie. Daardoor gaat al het aanwezige onkruid dood.

Gebruik mest wanneer nodig

Net als mensen hebben planten af en toe wat extra’s nodig. Een klein zetje in de rug. Daarom is het goed om planten af en toe van wat mest te voorzien zodat ze wat extra voedingsstoffen krijgen. Zonder goede voeding zijn planten namelijk meer vatbaar voor ziekten en plagen zoals bladluizen. Er zijn twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Organische mest heeft de voorkeur, omdat dat beter is voor de planten en de bodem. Kunstmest werkt sneller, maar ook korter en maakt de planten zwakker.

Leer op de juiste manier snoeien

Goed snoeien begint met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit geeft weer kans op aantasting van bijvoorbeeld schimmels. Ook kun je beter niet snoeien tijdens vorst. Door de kou kan de snoeiwond aangetast worden en dat belemmert de groei. Verder is het heel verschillend per plant wanneer je moet snoeien. Veel mensen willen graag snoeien wanneer een plant is uitgebloeid. Dan ziet de tuin er weer ‘netjes’ uit. Voor de plant is dit niet altijd het beste. Beter kan gekeken worden wanneer de bloei begint. Als je dan snoeit, ontstaan er zo min mogelijk problemen bij de snijwond omdat de plant meteen verder groeit. Als je niet zo goed weet wanneer je moet snoeien, kun je het ook aan de professionals overlaten.

Is jouw tuin het hele jaar mooi? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!