Hoe kan je de woning in Art Deco stijl inrichten? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe kan je de woning in Art Deco stijl inrichten?

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Restauratie Bemuurde Weerd Oostzijde 14, Utrecht Eclectische woonkamers van ABC-Idee Eclectisch
Loading admin actions …

Wat is Art Deco?

Zitkamer voor Eclectische woonkamers van ABC-Idee Eclectisch
ABC-Idee

Zitkamer voor

ABC-Idee

De stijl die wij kennen als ‘Art Deco’ (afkorting van ‘arts dëcoratifs et industriels modernes’) ontstond in de ‘jazzy’ Jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw. Steden zoals New York hadden zich ontpopt als gemoderniseerde metropolen, hetgeen in de bouw- en interieurstijlen werd doorgetrokken. Art Deco is beïnvloed door technologische vernieuwingen en wereldlijke interesse. De maatschappij werd vluchtiger, hetgeen zich vertaalde naar de architectuur. Er ontstonden non-traditionele materialen en vormen, zoals verchroomd staal, geometrische figuren en overdadige versiering. De interesse naar exotische werelddelen nam bovendien toe, waardoor er tevens enkele Aziatische en Afrikaanse invloeden in Art Deco zichtbaar zijn. Deze afbeelding toont op welke wijze Art Deco op een milde manier is toegepast: moderne meubels worden afgewerkt met de weelderigheid van de salontafel en spiegel. Het leidt tot een luxe, doch stoer interieur. 

Wat is Art Deco?

Deze afbeelding is een nadrukkelijkere versie van de Art Deco-stijl in het interieur: het marmer op de muur, de rijke patronen op de kussens, en de glimmende materialen zorgen voor een 'shiny' woonkamer. Art Deco kan derhalve een mooie stijl zijn voor personen die graag een rijke uitstraling willen geven aan hun huis. Toch is het een uitdaging om deze stijl in de woning te verwerken zonder dat het kitscherig aandoet. 

Welnu, tijd dus om een kijkje te nemen in de specifieke kenmerken van Art Deco. Enerzijds was deze (bouw)stijl modern door de machinale elementen, anderzijds decadent door de vele glimmende decoraties en eclectische verwijzingen. In zekere zin was de ‘Art Deco’ dus het equivalent van de huidige Industriële trends.

Elegante houten meubels

Net als in de kunststromingen van deze periode (surrealisme, kubisme), werden ook de meubels alsmaar strakker vormgegeven in de jaren ’20. Deze moderne vormgeving ging daarentegen gepaard met glimmende materialen. Qua hout waren het dan ook met name de exotische houtsoorten die populair werden, wat we uiteraard kunnen verklaren door de drang naar andere culturen. Macasser ebbenhout en mahonie zijn hier goede voorbeelden van. Bovendien glimde het materiaal veelvuldig. Want, waar houten meubels zoals (salon)tafels en kastjes in de jaren ’50 en ’60 juist sober en dof waren, was er in de periode hiervoor een behoefte naar glansrijke bravoure. Houtsoorten waren bovendien vaak donker van kleur, en werden volgens de non-conventionele normen vaker gecombineerd met andere materialen zoals kunststof, email, bladgoud en lak.

Voor een ‘geoorloofde’ en mooie Art-Deco achtige stijl kun je kiezen om zitmeubels met strakke, eenvoudige lijnen te kiezen, en deze te combineren met een luxe, glimmende kast of salontafel. Zet een paar stijlvolle schemerlampen met stalen frames op de bijzettafel, en de eclectische symbiose tussen modern en klassiek komt goed tot zijn recht.

Lichte kleuren met gouden (glimmende) effecten

Uiteraard is Art Deco geen stijl die volledig statisch op zichzelf staat, en verschilt het per land in hoeverre de trend is toegepast op de eigen architectuurstijlen. Ook hier gaat de interieurtrend weer hand in hand samen met de kunst, want kleurrijke aquarellen waren toentertijd sterk in de mode. We kennen verder natuurlijk allemaal de sfeer van Picasso’s schilderijen, met alle futuristische vormen en het overdreven kleurgebruik. De donkere, klassieke interieurs van het Victoriaanse tijdperk hadden in de Art Deco-periode dan ook volledig plaatsgemaakt voor felle kleuren in meubels, sieraden en kunst. De stijl bestaat uit veel patronen en lichte, frisse kleuren die verwijzen naar verre bestemmingen. Daarnaast is er ook veel rood, zilver en goud terug te vinden. 

Geometrische patronen

Een echt bolwerk van de Art Deco is de Chrysler Building in New York City: de typische driehoekige en ronde figuren op de bovenkant van het bouwwerk, en de glimmende, zilverkleurige constructie, vormen een typische Art Deco-samensmelting. Niet voor niets wordt Art Deco ook weleens “de New York-stijl” genoemd. Er bestond immers geen enkele stad waar deze bouwstijl dusdanig tot zijn recht kwam als The Big Apple. De geometrische patronen die de Art Deco zo herkenbaar maken zijn in zekere zin in lijn met de vormen van de Jugendstil. Met geometrische figuren doelt men op veelal onnatuurlijke, constructivistische vormen zoals deze bij wiskunde vaak besproken worden, waaronder de driehoek, de vliegervorm, de zandlopervorm, en de vijf- of zeshoeken, veelal in een symmetrische opstelling. De patronen op deze afbeelding die op de wand, spiegel alsmede het vloerkleed te zien zijn, zijn hier een goed voorbeeld van. Het geheel wordt rustig gehouden door de serene kleuren en lijnen in het interieur. 

Geometrische patronen

QUEENS Eclectische woonkamers van Binnenvorm Eclectisch

Zoals de meesten die door interieurtrends zijn geïntrigeerd inmiddels wel weten, zijn geometrische vormen momenteel veelgebruikte elementen in het interieur: lampen, kussenslopen, vloerkleden, we zien het overal terug. Daarentegen is de trend nu vele malen minimalistische dan het frivole Art Deco. De tip is daarom dan ook om, zoals eerder gezegd, in de afwerking van de details (kussens, lampen) voor een geometrische 'swing' te gaan in plaats van voor een volledige Art Deco stijl. Het maakt de ruimte direct interessanter. Alleen al een eenvoudig kussentje kan de woonkamer een 'New Yorkse chique' meegeven. 

Kwaliteitsmaterialen zoals marmer

Nieuwe materialen zoals aluminium, chroom en buisvormig staal werden in de Roaring Twenties veelvuldig vervaardigd via de machinale processen van de industrialisering. Hierbij ligt de nadruk met nadruk op functionaliteit en machinale productiewijze. Echter, zoals eerdergenoemd, bestond deze periode ook vooral uit veel glimmende materialen. Er bestond dan ook een grote waardering voor marmer. Dit materiaal werd doorgaans vaak zowel uitwendig als inwendig verwerkt in de gebouwen. In films en televisieseries zien we vaak nog steeds veel hiervan terug in hotellobby’s. Ook zien we veel zwart natuursteen terug. Zwart natuursteen is een chique materiaal wat vaak een ‘stadsachtige’ look geeft aan een ruimte. We zien het nog geregeld op oude haardvuurschouwen of decoraties zoals vazen en klokken. Wil je nog meer weten over Art Deco? Kijk dan eens hier

Zijn er nog meerdere interieurstijlen in de geschiedenis die jij mooi vindt? Laat het ons weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!