7 tips om een uitnodigende hal te creëren | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 tips om een uitnodigende hal te creëren

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Aanbouw en interieurplan woning Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Jolanda Knook interieurvormgeving Modern
Loading admin actions …

De gang in huis is meestal niet de ruimte die je na een verhuizing het eerste inricht. Het algemene nut van de ruimte is vooral het ophangen van de jassen en het opbergen van de schoenen. Soms bevindt het toilet zich in de hal of is het de plek waar je de trap naar boven kunt vinden. Maar de gang is natuurlijk vooral de ruimte waar je binnenkomt nadat je buitenshuis bent geweest. En het is ook de ruimte waar je visite binnenkomt. En dus is de hal ook het deel van je huis wat je bezoek het eerste ziet. Dan is het eigenlijk wel belangrijk dat de gang er uitnodigend uitziet. Het is tenslotte toch de eerste indruk die anderen van je huis krijgen. En dat kan maar beter een goed indruk zijn, aangezien je maar één keer de kans krijgt om een goede eerste indruk te maken.

In dit Ideabook geven we je daarom 7 tips om een uitnodigende hal te creëren. Deze handige tips komen uitstekend van pas als je net bent verhuist en nog niets aan je hal hebt gedaan. Woon je al langer in je huis en heb je het gevoel dat je gang wel een opfrisbeurt kan gebruiken? Dan kun je deze tips ook in de praktijk brengen. Trek er een weekend voor uit en verwelkom je visite binnenkort in een zeer uitnodigende ruimte!

Kies de juiste vloer uit

De meeste van ons leggen de vloer die in de woonkamer ligt door in de hal, terwijl de kleine afgesloten ruimte nu juist de ideale plek is om voor een andere vloer te kiezen.  Zo creëer je met een donkere houten vloer een hele warme sfeer, die je wellicht niet perse in de rest van je huis wilt hebben. In de gang kan het ook heel leuk uitpakken als je kiest voor mozaïektegels of andere kleurrijke tegels. Je creëert er een vrolijke sfeer mee, zonder dat het meteen te druk wordt. Door de kleine ruimte van een gang kun je er best een wat meer uitgesproken vloer leggen.

Leg een deurmat neer

Het gebeurt nogal eens dat je met je vieze schoenen van buiten de hal in loopt. Dan is het maar wat handig als je een deurmat of een stukje tapijt voor de deur hebt liggen. Zo kan de onderkant van de schoenen worden afgedroogd, voordat je door de rest van het huis gaat lopen. Uiteraard geldt dit ook voor je visite. Een deurmat is daarnaast ook uitnodigend, zeker als je kiest voor mooie kleur of aparte print. Als je gasten hun schoenen uitdoen, zorgt een deurmat tevens voor een fijn gevoel onder de voeten.  Het is tenslotte niet heel fijn als je meteen met je voeten op een koude vloer komt te staan.

Kies de juiste muurbekleding uit

Scandinavische gangen, hallen & trappenhuizen van homify Scandinavisch

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je een hal binnenloopt waarvan alle muren wit zijn. Waarschijnlijk zeer regelmatig. Dat is erg jammer, aangezien de gang nou juist de plek is waar je voor wat meer uitgesproken muurbekleding kunt kiezen.  In een smalle gang kies je voor een muur met een kleurtje en een muur met een leuk patroonbehang. In een ruime gang kun je je helemaal uitleven met kleuren en patronen. Hier komt niet het risico om de hoek kijken dat het door teveel patronen of kleurgebruik te druk wordt. Wat dat betreft kun je in een ruime gang van alles uitproberen. En wij raden je zeker aan om dat te doen.

Kies voor de juiste verlichting

Knokke Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van ligne V Modern
ligne V

Knokke

ligne V

De keuze voor verlichting hangt enigszins af van de regelmaat waarmee je in de gang komt. Ook dien je rekening te houden met de activiteiten die je in de hal uitvoert. Gebruik je de spiegel in de gang om ’s ochtends je make-up op te doen, dan heb je wel voldoende licht nodig om alles goed te kunnen zien. Ook als het toilet of de trap zich in de gang bevinden is het wel zo handig als de ruimte goed genoeg kan worden verlicht. Voor het verwelkomen van visite is een hele felle lamp niet uitermate geschikt, maar voldoende verlichting is wel belangrijk om iemand een fijn welkom te kunnen heten.

Plaats een klein tafeltje of gangkastje in de hal

Bertus residency Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

Bertus residency

Diego Alonso designs

Een lege gang is niet heel erg verwelkoment. Daarom is het aan te raden om een klein tafeltjes of gangkastje in je hal te plaatsen. Je kunt er wat leuke accessoires opzetten, zoals een mooie lamp of een bakje om je sleutels in te bewaren. Als je kiest voor een gangkastje, creëer je ook meteen wat opbergruimte voor spulletjes die niet perse voor iedereen zichtbaar hoeven te zijn. Je kunt dan denken aan handschoenen en een muts voor in de winter of de make-up die je ’s ochtends gebruikt.

Hang een mooie spiegel op in de gang

Bertus residency Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

Bertus residency

Diego Alonso designs

Een spiegel in de hal dient meerdere doelen. Allereerst is de gang voor vele van ons de plek waar we onze make-up aanbrengen of onze haren föhnen. Dit komt veelal doordat je in hal de ruimte hebt en beschikt over goede verlichting. Bij sommige huizen komt er in de gang zelfs veel licht van buiten naar binnen. Een spiegel in de hal komt ook van pas voordat je deur uitgaat. Je kunt dan nog snel even kijken of je haar en je make-up nog wel goed zitten. Daarnaast zorgt een spiegel voor een ruimtelijk effect. Iets wat vooral in een smalle hal goed van pas komt.

Versier je hal met mooie accessoires

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning Industriële gangen, hallen & trappenhuizen van StrandNL architectuur en interieur Industrieel
StrandNL architectuur en interieur

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning

StrandNL architectuur en interieur

In huis plaatsen wel vele accessoires, maar in de gang twijfelen aan het nut ervan. Dat is eigenlijk best wel gek, aangezien de hal een ruimte is waar we dagelijks komen. Kies er daarom voor om ook je hal van mooie accessoires te voorzien. Hang er een schilderij aan de muur en plaats er een grote staande lamp. Op een kastje in de gang kun je een vaas bloemen neerzetten of wat kaarsjes branden. Wij weten niet hoe je jouw visite een beter welkom kunt heten dan op deze manier.

Wil je meer weten over het inrichten van je hal? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Heb jij nog goede tips die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!