6 tips om ervoor te zorgen dat je koelkast langer meegaat! | homify

6 tips om ervoor te zorgen dat je koelkast langer meegaat!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
homify Moderne keukens
Loading admin actions …

Tijdens de wekelijkse schoonmaak zijn er een aantal dingen die we altijd meenemen. Zo wordt er toch minimaal wel eens per week met de stofzuiger door het huis gegaan. Ook het afstoffen behoort tot de wekelijkse taken. En dan zijn er natuurlijk nog het toilet en de badkamer die met regelmaat moeten worden schoongemaakt. Er zijn ook klusjes die we wat minder vaak doen. Dan kun je denken aan het lappen van de ramen of het poetsen van de keukenkastjes. Een klusje dat we ook nogal eens uitstellen is het schoonmaken van de koelkast. En dat terwijl het onderhouden en schoonmaken van je koelkast en vriezer eigenlijk heel erg belangrijk is. Je bewaart er tenslotte je etenswaren in. En we weten allemaal dat het erg belangrijk is dat daar niets mee gebeurt wat de kwaliteit negatief kan beïnvloeden.

In dit Ideabook geven we je daarom zes tips voor het schoonmaken en onderhouden van je koelkast en vriezer. Hiermee zorg je ervoor dat je voedsel op de beste en schoonst mogelijke plek wordt bewaard. Daarnaast betekent het goed onderhouden van je koelkast en vriezer over het algemeen ook dat deze langer meegaan. En aangezien je voor de aanschaf best wat geld moet neerleggen, is dat wel zo fijn. Lees snel verder en zorg er voortaan voor dat jouw koelkast en vriezer blinkend schoon zijn.

Houd je koelkast netjes en ruim elke dag een beetje op

Heerlijke keuken met mooi eiland Kabaz Moderne keukens
Kabaz

Heerlijke keuken met mooi eiland

Kabaz

Om jezelf het schoonmaken zo makkelijk mogelijk te maken, is het verstandig om je koelkast dagelijks netjes te houden. Dit doe je allereerst door al je boodschappen volgens een bepaald systeem in je koelkast te zetten. Zo leg je de groentes in de daarvoor bestemde groentenlade. Vleeswaren en kaas kun je het beste in speciale bakjes bewaren en eieren kunnen in een speciale eierhouder in de deur van je koelkast worden geplaatst. Melk, karnemelk, yoghurt en vla kun je ook in de deur zetten. Vlees bewaar je op de koudste plek van je koelkast, iets wat per merk verschilt. Als je kliekjes in de koelkast bewaard, stop je deze in een bakje dat je afsluit met een deksel of folie. Je houd je koelkast tussen het boodschappen doen netjes door producten op dezelfde plek terug te zetten. Daarnaast kun je de producten dagelijks een beetje herschikken, aangezien er in de loop van de week steeds minder in de koelkast zal staan.

Laat je koelkast ademen!

Voor de levensduur van je koelkast en vriezer, is de locatie van de apparaten erg belangrijk. Het is zeer aan te raden om minimaal vijf centimeter tussen je koelkast en de muur te laten. Hierdoor kan de motor van het apparaat beter worden geventileerd. Daarnaast is het gemakkelijker om het koelingssysteem te bedienen. Het is aan te raden om het rooster aan de achterkant van je koelkast met regelmaat te reinigen, aangezien een slechte ventilatie voor storingen kan zorgen.

Ontdooi je vriezer regelmatig

WOONHUIS HOLTEN Maas Architecten Moderne keukens
Maas Architecten

WOONHUIS HOLTEN

Maas Architecten

Als het ijs in je vriezer nog aanvriest, is het belangrijk om het apparaat met regelmaat te ontdooien. Door de ijsvorming heb je niet alleen minder ruimte in de vriezer, maar verbruikt het apparaat ook meer energie. Over het algemeen is het aan te raden om je vriezer eens in de drie maanden te ontdooien. Hoe meer ijs in je vriezer, hoe meer bacteriën de kans krijgen om zich in je vriezer te verspreiden. Dit komt onder meer omdat de lucht in je vriezer minder goed circuleert. Om je vriezer te ontdooien zet je deze uit en haal je het apparaat helemaal leeg. Als het ijs begint te ontdooien kun je het met een houten spatel voorzichtig verwijderen. Gebruik geen messen of andere scherpe voorwerpen, aangezien deze de vriezer kunnen beschadigen. Leg voor de vriezer een handdoek neer, zodat de vloer niet helemaal nat wordt.

Zorg ervoor dat je koelkast lekker ruikt

Er zijn verschillende makkelijke trucjes om ervoor dat je koelkast altijd lekker ruikt. Zo kun je gebruikmaken van zuiveringszout, wat natuurlijk en zeer betaalbaar is. Je zet een kopje met drie eetlepels zout in de koelkast en de onaangename geurtjes zullen binnen de kortste keren verdwijnen. Je kunt ook een citroen doormidden snijden en in je koelkast leggen. Iets wat misschien nog wel makkelijker is. Tenslotte kun je bovenin je koelkast een bakje met witte azijn neerzetten. Vergeet alleen niet om het bakje elke twee weken te vervangen.

De binnenkant net zo schoon als de buitenkant

De buitenkant van je koelkast is met een doekje met schoonmaakmiddel zo afgenomen, maar de truc is dan ook om de binnenkant net zo schoon te krijgen. Tijdens een echt goede schoonmaakbeurt begin je met het leegmaken van je koelkast. Dit kun je dus het beste doen als je koelkast al bijna leeg is. Vervolgens haal je alle rekken en lades uit je koelkast, zodat je deze allemaal apart kunt schoonmaken. Daarna maak je de muren van je koelkast schoon. Om tussen krappe richeltjes te komen, kun je gebruikmaken van een tandenborstel.  Gebruik voor het schoonmaken van je koelkast het liefst een natuurlijk product. Het is tenslotte wel de plek waar je de etenswaren bewaard.

Hoe voorkom je bacteriën?

Eerder hebben we al verteld dat je door het ontdooien van je vriezer het aantal bacteriën kunt voorkomen. Voor de koelkast geldt dat ook het weggooien van etenswaren die over datum zijn de bacteriegroei kan voorkomen. Dit soort etenswaren zijn namelijk perfecte plekken voor ziektekiemen om zich te ontwikkelen. De temperatuur van je koelkast heeft ook veel invloed op de groei van bacteriën. Daarom is het belangrijk dat het in de koelkast altijd tussen de nul en vier graden is. Boven deze temperatuur kunnen bacteriën als Salmonella en Listeria groeien. Om dezelfde reden zet je de warme kliekjes pas in de koelkast als deze helemaal zijn afgekoeld. In de vriezer moet het tussen de min achttien en min dertig graden zijn. Zorg er ook altijd voor de deur van de koelkast en de vriezer goed dicht zijn.

Wil je meer weten over het schoonmaken van je keukenapparatuur? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip voor het schoonmaken van je koelkast en vriezer? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!