Geniet van de heerlijke warmte van je eigen haard | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Geniet van de heerlijke warmte van je eigen haard

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Buspro ism Eric Kuster van Boley Minimalistisch
Loading admin actions …

Er is niets heerlijker dan thuiskomen na een frisse boswandeling buiten en daarna heerlijk genieten van de warmte van je eigen haard. Daarbij denken we al snel aan de robuuste open haard in de woonkamer met baksteen muur erboven en aardewerk tegels eromheen. Die tijd is echt voorbij. De haard anno 2016 kent vele prachtige nieuwe toepassingen en designs. Nieuw zijn de rookvrije, draagbare en verplaatsbare open haarden. Verder zien we tussenwanden met daarin een ingebouwde open haard, volledig ingebouwde haarden in de muur, tafelhaarden, zwevende haarden en losse draagbare en verplaatsbare haarden. Daarnaast is er ook veel vernieuwing in de designs. We nemen je mee en laten je een aantal inspirerende voorbeelden zien. Verder geven we je informatie hoe je een keuze kunt maken uit het grote aanbod en waar op je op moet letten bij de aanschaf van een haard. Blijf niet achter en koop ook zo'n heerlijke warme sfeermaker voor in je huis! 

Welke energiebron ga je gebruiken?

De eerste en belangrijkste vraag is natuurlijk welke energiebron je gaat gebruiken. Dit is belangrijk vanwege het energieverbruik maar bepaalt ook de te verkrijgen warmte en de benodigde bouwkundige aanpassingen in huis. Je kunt kiezen uit onder andere houtskool, houtgestookte- elektrische-, gas- of ethanolhaard. Al deze brandstoffen hebben hun eigen kenmerken en een aantal voor- en nadelen. Hout geeft die mooie warmoranje vlammenzee, dat heerlijke knetterende haardvuur en fijne houtlucht in je ruimte. Kortom de echte openhaard ervaring. Hout moet echter wel lang drogen en je hebt ruimte nodig voor de opslag en het brengt wat werk met zich mee om het te plaatsen en op te ruimen. Kolen worden minder gebruikt en zijn lastiger om aan te steken en brandend te houden. Ze geven een warmtevuur met oranje gloed en weinig vlammen dat vergelijkbaar is met de barbeque. Gas is een goedkope brandstof die veel warmte produceert en heel efficient is in gebruik (je hebt weinig nodig om een grote ruimte te verwarmen). Wat wel belangrijk is ook bij de keuze voor de brandstof is om je te realiseren dat je voor de houtkachel en gashaard wel een apart rookkanaal nodig hebt in je woning. Ethanol is een nieuwe goedkope brandstof die volledig plantaardig en dus zeer milieuvriendelijk is en ook goedkoop, maar kan echter een wat onprettige geur achterlaten. De ethanol haard geeft ook minder warmte af dan hout of gas. De elektrische haard ten slotte is een projectie van vlammen op een scherm die een prachtige warme sfeer kan toevoegen aan een ruimte maar verder geen warmte afgeeft.

Hoeveel warmte heb je nodig?

lijnvuur van Boley Minimalistisch
Boley

lijnvuur

Boley

De volgende logische vraag is waar je de open haard voor gaat gebruiken? Is het alleen maar een gezellige sfeermaker of wil je er graag je hele huis of een ruimte mee verwarmen? Met een houtkachel in combinatie met een buizensysteem vergelijkbaar aan een CV installatie kun je je hele huis verwarmen en heb je dus een alternatief voor de bestaande centrale verwarming. Gas, hout en houtskool zijn de brandstoffen die de meestel warmte afgeven waarmee je een ruimte prima kunt verwarmen. Gas is daarbij zeer gemakkelijk en gebruikersvriendelijk. Gaat het je alleen om de sfeer dan kun je kiezen voor een ethanolhaard of elektrische haard. De ethanolhaard geeft warmte af die vergelijkbaar is met een straalkachel. Voordeel van deze laatste twee soorten is dat er geen rookkanaal nodig is en dat je ze dus overal kunt plaatsen in huis. Zo zien we bijvoorbeeld draagbare ethanolhaarden die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken en kunt meenemen naar elke ruimte die je wenst. Zo kun je overal genieten van dat warme gezellige haardvuur!

Welk inzet systeem kies je?

Heb je al een bestaande open haard met rookkanaal dan kun je in deze open haard een inzetsysteem plaatsen. Deze inzetsystemen zijn er op basis van gas, hout of pellets. Een gashaard is 100% efficient en laat totaal geen emissie achter in huis. Een houthaard levert veel warmte op waardoor de stookkosten omlaag gaan en de emissie is verder ook minimaal. De pellet inzet kan een ruimte tot wel 2.500 m2 verwarmen en laat een minimale emissie achter en is daarnaast ook een ecologische brandstof. Hou er wel rekening mee dat het bestaande rookkanaal soms moet worden aangepast wanneer je een inzetsysteem koopt. Hier vind je een overzicht van aannemers die dit eventueel voor je kunnen uitvoeren.

Welk budget heb je?

Een gedachte die snel opkomt is dat een open haard erg kostbaar is. En wanneer je bijvoorbeeld een rookkanaal moet laten aanleggen of een compleet buizensysteem dan vraagt dit natuurlijk ook om een flinke investering. Maar dan kun je ook warmte genereren met de haard die je deels weer terugverdient via een lagere energierekening. De open haarden zelf zijn er in allerlei prijsklassen afhankelijk van type en design. De prijzen varieren van een paar honderd tot een paar duizend euro. Een kleinere ethanol wand- of tafelhaard vind je al voor een paar tientjes.

Efficiency

Aanbouw woning Landgraaf Moderne woonkamers van SeC architecten Modern
SeC architecten

Aanbouw woning Landgraaf

SeC architecten

Niet elke brandstof levert evenveel warmte op en soms is er ook sprake van warmteverlies. De brandstof die het meeste warmte oplevert tegen de laagste kosten en het minste warmteverlies kent, is het meest efficient. Wil je je huis graag verwarmen dan is het dus van belang om ook naar de efficiency van een brandstof te kijken. Ook verschilt de efficiency per type en model haard. Gashaarden kennen de hoogste efficiency. Sommige modellen leveren zelfs tot 100% efficiency. Bij houtgestookte haarden ligt dit op 77%. Een ander punt om op te letten is de grootte van de haard die is afgestemd op de benodigde warmte en oppervlakte van de ruimte. Is de haard te groot en produceert deze teveel warmte dan zijn de eigenaren geneigd om een klein vuur te stoken zodat het niet te warm wordt wat leidt tot onnodige verspilling van brandstof.

Ventilatie

Elk vuur verbrandt zuurstof en heeft dus verse lucht nodig om te kunnen branden. Hoeveel lucht en ventilatie nodig is hangt af van het type brandstof. Daarnaast moet de rook worden afgevoerd. Een gewone brandende open haard heeft ongeveer 250 kubieke meter lucht per uur nodig. Deze lucht haalt de open haard uit het huis zelf en van buiten. Als we dus in de winter een open haard aan het stoken zijn dan betekent dat we continue koude lucht van buiten naar binnen zuigen. Natuurlijk geeft een open haard zelf ook veel warmte af. Maar er verdwijnt dus een aanzienlijk deel rechtstreeks via de schoorsteen. In plaats van een open haard kun je ook een kachel met eigen luchtaanvoer installeren voor het opwarmen van je huis. Zo’n kachel is in feite een gesloten systeem die zijn eigen verbrandingslucht van buiten haalt via een buis. De buizen kunnen onder de grond verwerkt worden of rechtstreeks door de buitenmuur heen. Doordat de kachel nu geen lucht meer aanzuigt in het woonhuis vind er ook geen afkoeling meer plaatst door de aanzuiging van koude lucht. Wil je nog meer weten over open haarden? Lees dan ook dit informatieve artikel.

Ontwerp

Op gebied van open haarden is tegenwoordig bijna al het denkbare mogelijk. Prachtige zwevende of design open haarden die een blikvanger vormen in je woonkamer. Ook prachtig zijn de volledig in de muur geintegreerde open haarden die eruitzien als schilderij. En dan zijn er ook de kleinere verplaatsbare open haarden die in allerlei designs verkrijgbaar zijn, van rond, ovaal en tot druppelvorm. Nadat je een keuze hebt gemaakt voor de brandstof en het type haard is de volgende stap om te bekijken welk design het mooist tot uitdrukking zou komen in jouw interieur? Wil je de open haard als room divider gebruiken of heb je minder ruimte en zou je hem graag inbouwen in een muur? Een nieuwe trend die we zien is de open haard die is ingebouwd in een muur onder de geintegreerde televisie. Laat je hier inspireren door nog meer voorbeelden.

Welk design open haard heb jij gekozen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!