Het strepenhuis

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het Leidse architectenbureau GAAGA werd in 2007 opgericht door ir. Arie Bergsma en ir. Esther Stevelink. Zij maken zowel ontwerpen voor individuele woonhuizen als ruimtelijke studies voor stedelijke locaties. De ontwerpen van GAAGA laten zich kenmerken door een hoge mate van aandacht voor de ruimtelijke context, maakbaarheid, detail en voor een bijzondere toepassing van technieken en materialen. In de fotoserie hieronder wordt duidelijk wat daar precies mee bedoeld wordt.

Façade I

Genoemd naar zijn karakteristieke gevel, vinden we het zogenaamde 'Stripe House' terug in het centrum van Leiden. Het huis is gebouwd op een relatief klein perceel van 95 vierkante meter. Aan drie zijden grenst het aan de publieke ruimte: een klein park ten oosten, een fietspad ten noorden en een voetgangerspad ten westen. Deze context vroeg om een inventieve aanpak, zodat de beschikbare ruimte, het daglicht, de privacy van de bewoners en de verbinding met de omgeving optimaal benut zou worden. De horizontale strepen op de gevel zijn met de handgemaakt middels een intensief proces, de groeven hebben een totale lengte van ongeveer 7000 (!) meter.

Façade II

Ondanks het geringe oppervlakte van het perceel werd niet de gehele oppervlakte bebouwd. Een deel van de ruimte werd gereserveerd voor een compacte, omringde tuin. Daarmee ontstaat een geleidelijke overgang tussen de woning en de omgeving. De tuin voorziet in de behoefte aan ruimte en vrijheid zonder dat daarbij de privacy in het gedrang komt. 

Programma

Door te kiezen voor een kleine binnenplaats was het noodzakelijk om het overige programma te concentreren in het compacte, kubusvormige volume. De woning telt drie verdiepingen. Twee derde van het programma bestaat uit woonfuncties terwijl het overige deel werd benut als werkruimte. Op de begane grond bevindt zich de werkruimte en de patio, die we hier op de foto kunnen zien. Op de eerste verdieping treffen we de keuken, woonkamer en eethoek. Op de bovenste verdieping zijn twee slaapkamers en een badkamer gesitueerd. 

Woonkamer I

Aan de noordzijde van het huis opent het plafond van de woonkamer zich naar de verdieping daarboven. Het vormt een oriëntatiepunt en verbindt de twee verdiepingen met elkaar. Het enorme venster, dat we hier links op de foto zien, zorgt ervoor dat beide verdiepingen van voldoende daglicht worden voorzien. 

Woonkamer II

De spaarzame maar grote vensters die het huis rijk is, zorgen ervoor dat de vertrekken helder en ruim aandoen. Het interieur bestaat uit lichte, heldere kleuren, en dragen bij aan het gevoel van ruimtelijkheid dat men ervaart in de woning. De woning is daarnaast minimaal ingericht, met stijlvolle, elegante meubelstukken. 

Slaapkamer

De woning is zo ingedeeld dat de meer private ruimtes hoger liggen. Zo vinden we op de begane grond de werkruimte en op de bovenste verdieping onder andere deze slaapkamer. De inrichting van de slaapkamer sluit aan bij die van de overige vertrekken. Strakke, witte wanden, spaarzaam afgewisseld met kleurrijke details en accessoires. Links biedt een uitklapbaar luik uitzicht op de verdieping daaronder. Voor meer informatie over dit project kunt u terecht op het homify-profiel van GAAGA.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!