In 6 eenvoudige stappen naar je eerste terrarium! | homify

In 6 eenvoudige stappen naar je eerste terrarium!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
van homify
Loading admin actions …

Het is weer voorjaar en de tijdschriften en huis aan huis folders staan bol met tuintips, kleurrijke planten en foto’s van de mooiste tuinen. Hartstikke leuk! Maar wat als je drie hoog in een appartement woont? Niet getreurd. Voor een mooi groen leven heb je vaak niet meer nodig dan een glazen pot. Heb je wel eens een terrarium gemaakt? Terraria zijn makkelijk te maken, hebben weinig onderhoud en water nodig en zijn prachtig om te zien. In dit Ideabook laten we zien wat je nodig hebt om een mini groene wereld te maken. En je zal zien. Het resultaat is fantastisch.

Een terrarium

Een terrarium lijkt op een aquarium. Met het verschil dat er geen vissen in zitten maar planten. Je kan een aquarium maken in elke pot, vaas of wat dan ook. Als het maar van glas is. De planten in het terrarium lijken op een minituin of een minibos. Het leuke is dat je met een terrarium je eigen mini universum kan maken. Inclusief miniatuur dieren,  mensen en huizen.

Het materiaal

Om een terrarium te maken heb je een mooie glazen pot of vaas nodig. Een paar steentjes, keitjes of stukken glas voor de drainage. Actieve kool (wat dit is lees je verder in dit Ideabook op in), goede potgrond en eventueel kleine miniatuur elementen als een huis of een brug. Verder is een klein schepje handig, een gieter, oude kleren en handschoenen.

Op  de foto zie je een verzameling potten, maden en planten. Net als een terrarium zijn ook kamerplanten zijn weer helemaal hip dit jaar. Hoe je planten op een originele manier kunt toepassen in je woning lees je in dit Ideabook.

Container

Je glazen terrarium kan een vaas zijn, een apothekerspot, een groot glas, een aquarium of een schaal. Ga eens kijken bij een tweedehandswinkel bij jou in buurt. Je vindt daar vaak de mooiste exemplaren. Of kijk eens goed in een van je kasten. Zelfs een jampotje of een pot waar appelmoes in heeft gezeten kun je gebruiken als terrarium. Je kan de pot met een deksel dicht doen of gewoon open laten. Het is maar net wat je mooi vindt. Maak voordat je aan de slag gaat de pot die gevonden hebt goed schoon en verwijder de stickers die er nog op zitten. Dit gaat heel makkelijk als je het glas even in warm water laat weken.

Drainage en goede voeding

Dïst Groeilamp Large Industriële gangen, hallen & trappenhuizen van Dïst Dutch Design Industrieel
Dïst Dutch Design

Dïst Groeilamp Large

Dïst Dutch Design

Zodra je een geschikte container hebt gevonden, vul je de bodem met rotsen of kiezels. Hiermee creëer je een drainage laag zodat de planten niet onder water komen te staan als je iets te veel water geeft. Hoe diep je deze laag maakt, is afhankelijk van de grootte van de pot en de planten. Hierna voeg je een laag actieve kool toe. Dit zwarte goedje houdt de lucht en het water in je terrarium gezond en zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels geen kans krijgen om toe te slaan en je planten in gevaar te brengen. Je hoeft niet heel veel kool te gebruiken. Een klein laagje is voldoende. Actieve kool kun je kopen bij een aquariumspeciaalzaak of tuincentrum.

De juiste grond en planten

Mason Jar planten van Mason Jar Kitchen Landelijk
Mason Jar Kitchen

Mason Jar planten

Mason Jar Kitchen

Wat de planten betreft is alles mogelijk. Heb je een kleine container kies dan ook kleine planten uit. Anders groeien ze binnen de kortste keren de pot uit. Zet planten bij elkaar die van dezelfde omstandigheden houden. Vetplanten en cactussen bijvoorbeeld. Deze planten hebben allebei weinig water nodig en stellen weinig eisen aan de grond. Varens en andere tropische planten gedijen juist weer bijzonder goed in een vochtige omgevingen met voedzame grond.

Water geven

Zet de planten in de pot. Gaat dit moeilijk probeer dit dan met een lepel, het einde van een borstel of een potlood. Houd de planten op enige afstand van de zijkant van de container anders gaan de bladeren er tegen aan plakken. Vind je het leuk dan kun je nog een aantal mini elementen toevoegen als een bank of een lantaarn. Verwijder tenslotte alle resten aarde van het glas en zet je container op een plek uit de felle zon waar je hem goed kunt bewonderen. Geef het terrarium een klein beetje water. In tegenstelling tot de meeste van uw kamerplanten heeft een terrarium weinig water nodig.

Tot zover dit Ideabook over terrariums. Wij zijn enthousiast over deze miniatuurwerelden. Vind je ondanks deze tips toch moeilijk om zelf met een terrarium aan de slag te gaan. Laat je dan adviseren door een van onze interieurontwerper. Zij weten als geen ander hoe je groen in je huis kunt toepassen en helpen je graag!

Waar ga jij je minituin in maken? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!