Planken in de keuken: een persoonlijk recept | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Planken in de keuken: een persoonlijk recept

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Industriële keukens van Egue y Seta Industrieel
Loading admin actions …

De keuken is een plek in de keuken die je natuurlijk het liefst zo opgeruimd mogelijk houdt. Een goede kok is een nette kok, en dus heb je van een ding nooit genoeg: opbergruimte. In dit ideabook laten we zien hoe door middel van keukenplanken extra opbergruimte gecreëerd kan worden. We bekijken functionele opbergruimte, maar vooral ook ruimte waarin we de mooie dingen des levens kunnen laten zien. Wandel met ons mee langs verschillende keukens om de opbergruimte die de planken geven te bekijken. 

Klein maar fijn

Opbergplanken bestaan natuurlijk in alle soorten en maten. In deze keuken vonden wij het interessant eens even in te zoomen op een bijzondere functionaliteit: het wijnrek. Hoewel geen plank in de meest traditionele zin des woords vonden wij dat deze manier van wijn opbergen toch een plek in dit ideabook verdiende. De uitwerking is namelijk hetzelfde als die van een keukenplank, het heeft de functie van opbergen zonder aan zicht te verliezen. En laten we wel wezen, wijn mag in een keuken best gezien worden.

Keukenplanken in de industriële keuken

Ergens staat de industriële keuken toch gelijk aan de functionele keuken. Waarschijnlijk is het nou eenmaal de aard van het beestje en zo zien we ook in deze keuken geen overbodige poespas terug. Ook de planken in de keuken, hout en op functionele hoogte, zijn niet bedoeld om onzin op tentoon te spreiden. Dit zijn mannelijke planken, met handige zaken zoals olie, peper en zout en ongetwijfeld een hoop goede koffie. Mogen we dan behalve naar de planken ook nog even naar de krijtwand op de achtergrond kijken? Wij vinden het een inspirerend idee, dat het lekker handig is om de boodschappen op kwijt te kunnen is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Keukenplanken van natuurlijk materiaal

Van de industriële keuken gaan we door naar deze moderne keuken met een landelijk tintje. Ook hier zien we een keuken die weigert toe te geven aan poespas, ook hier moet de inrichting functioneel zijn. Zo ook de houten keukenplanken die geplaatst zijn op zwarte dragers. Het materiaal correspondeert met de bar die eronder staat en zorgt voor een mooie en simpele eenheid zo naast het roestvrijstaal dat in de rest van de keuken overheerst. Op deze minimalistische keukenplanken vinden we ook hier weer de noodzakelijke keukenspullen, borden bijvoorbeeld en specerijen om de gerechten een eigen tintje te geven.

Planken in de landelijke keuken

Bestaande situatie van de keuken Klassieke keukens van Studiohecht Klassiek
Studiohecht

Bestaande situatie van de keuken

Studiohecht

Wij zijn verliefd op het donkere blauw dat in deze keuken gebruikt is. Prachtig diep en sprekend terwijl het ook de ziel van deze landelijke keuken onderstreept. Nog mooier om te zien vinden wij dat de richel boven de afzuigkap gebruikt is om de sfeer nog verder te verdiepen. We zien keramiek dat zowel in kleur als in stijl prachtig aansluit bij het landelijke interieur. Een goed voorbeeld van hoe planken in de keuken niet alleen in functionele maar ook in esthetische zin dragers mogen zijn. Dat we op de houten plank boven het aanrecht dan toch de pannen tegenkomen mag de pret niet drukken. We kijken hier nou eenmaal naar een keuken.

Verlichting van de keukenplanken

The Live-In Kitchen Industriële keukens van Studio Cinque Industrieel
Studio Cinque

The Live-In Kitchen

Studio Cinque

Van de landelijke keuken gaan we toch weer met een omweg naar een strakke en moderne variant. In deze keuken zijn het niet zozeer de planken die opvallen alswel de verlichting ervan. Het roestvrijstaal van deze moderne keuken vraagt om een dergelijke ingreep om niet te steriel over te komen. Dat is hier netjes gelukt, vooral wanneer we kijken naar de invulling van de planken die in deze keuken geplaatst zijn. Op hier zien we weer een mooie mix tussen functioneel en 'gewoon mooi'. Planken in de keuken, het blijkt ook hier weer, zijn net als de planken in de woonkamer goed in te zetten om onze mooiste bezittingen te showen. 

Multifunctionele opbergruimte

WOONHUIS MET FOTOSTUDIO_04 Moderne keukens van HOYT architecten Modern
HOYT architecten

WOONHUIS MET FOTOSTUDIO_04

HOYT architecten

Toegegeven, eigenlijk kijken we hier naar een afzuigkap terwijl we eigenlijk op zoek waren naar keukenplanken. En toch geldt hier hetzelfde als boven, wanneer we van de nood een deugd kunnen maken op een manier dat het ook nog plezierig is voor het oog, dan willen wij dat met alle liefde een plek geven. Want wat is vorm zonder functionaliteit? Hier zien we die stelling op een mooie manier onderstreept. Dit is een keuken waarin met liefde gekookt wordt, dat zie je direct, en dus mogen ook de pannen gezien worden.

Opbergruimte te over

NX902 Polariswit mat glas Moderne keukens van Eiland de Wild Keukens Modern
Eiland de Wild Keukens

NX902 Polariswit mat glas

Eiland de Wild Keukens

De keuze tussen twee plankjes aan de muur of een gehele opbergwand is een wereld van verschil, en daarmee een interessante stijlkeuze om te maken. Natuurlijk is het ergens ook wel afhankelijk van de ruimte die je hebt en is de overweging ook gebaseerd op het aantal keukenspullen dat je op wilt bergen. In deze keuken is gekozen voor een prachtig grote inbouwwand met keukenplanken. Zelfs een trapje is er bij gehaald om de bovenste planken te kunnen bereiken. Meest opvallende aspect van de keukenkast, buiten de omvang ervan, is de verschillende groottes van de vakken. Deze geheel eigen indeling geeft de kolos iets speels en benaderbaars zonder dat de keukenplanken te massief worden.

Functionele keukenkasten

DanKuchen keukenimpressies Landelijke keukens van DanKüchen Studio Hengelo Landelijk
DanKüchen Studio Hengelo

DanKuchen keukenimpressies

DanKüchen Studio Hengelo

Voor deze keuken was bovenstaand formaat keukenkast net te groot. Hier is het keukenplankprobleem subtieler opgelost. Door het materiaal van de rest van de keuken ook door te voeren in de kastjes en af te maken met matglas ontstaat een degelijke eenheid in de ruimte. Mooi om te zien is hoe een aantal van de keukenplanken afgeschermd is met het matte glas, hierachter kunnen de spullen opgeborgen worden die niet zo mooi voor het oog zijn. De combinatie tussen gesloten en open ruimte zorgt bovendien voor meer diepte in het interieur.

Klein maar fijn

detail keuken Moderne keukens van studio k Modern
studio k

detail keuken

studio k

Van de kolos die we hiervoor zagen en de functionele planken die we in eerdere keukens tegenkwamen, richten we nu onze blik op een klein formaat keukenplankje. Een vintage model dat eerder bedoeld is 'voor de mooi', dan om echt als functionele opbergruimte te dienen. De drie treden van deze vintage keukenplankjes zijn in hoogte verstelbaar zodat je naar hartenlust kunt variëren met je tentoon te spreiden waren.

Een eigen podium

Bennebroekstraat, Amsterdam Moderne keukens van Bendien/Wierenga architecten Modern
Bendien/Wierenga architecten

Bennebroekstraat, Amsterdam

Bendien/Wierenga architecten

Ten slotte nog een laatste en meer moderne kijk op de traditionele keukenplank. Hier is weinig ruimte voor functionaliteit en glijden we op dat spectrum volledig naar het esthetische uiteinde. Elk afzonderlijk keukenplankje geeft in deze keuken een podium aan een enkel product of kunstwerk. Wij vinden het heerlijk om te zien dat niet alleen pannen, servies of aanverwante familie op de keukenplank hoeven te staan. Wie nu nog zegt dat er voor kunst geen ruimte is in de keuken loopt hopeloos achter. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!