Innovatieve manieren om je raampartijen aan te kleden | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Innovatieve manieren om je raampartijen aan te kleden

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Shutters op maat Klassieke kinderkamers van Inhuisplaza b.v. Klassiek
Loading admin actions …

Gordijnen bestaan om meerdere redenen dan slechts voor het verduisteren van de kamer voor de nachtrust. Privacy is er bijvoorbeeld zo een. Maar ook wanneer het buiten donker is, hebben we de neiging de raambekleding te sluiten. Gordijnen zorgen bovendien voor een betere isolatie. Tot slot maken gordijnen een ruimte ronduit sfeervol. Huizen zonder enige raambekleding zijn vaak kil, met het gevoel alsof er iets ‘mist’. Er dient goed te worden nagedacht welke van bovenstaande redenen gelden in de ruimte waar de gordijnen geplaatst zullen gaan worden. Want wanneer ze bijvoorbeeld de inkijk dienen tegen te gaan, is een lichtdoorschijnend paar gordijnen, of halfgeopende ‘shutters’ wellicht een goede optie! Kijk met ons mee naar allerlei mogelijke typen raambekleding.

Plooigordijnen

Park Show Home Moderne slaapkamers van WN Interiors Modern
WN Interiors

Park Show Home

WN Interiors

Het traditionele gordijn is het plooigordijn. Deze komt nog steeds het vaakst voor in de huiskamer en wordt dikwijls opgehangen aan een roede. Plooigordijnen verschijnen met een enkele plooi, een dubbele plooi of een triplooi. Deze laatstgenoemde is de meest luxe variant, omdat hij een volle uitstraling geeft en minder licht doorlaat dan een enkele plooi. Het mooie aan dit type gordijn is dat het een ruimte zeer huiselijk maakt. Verder valt het gordijn in vele kleuren en diktes te verkrijgen. Van volledig verduisterend tot de in-betweens zoals op deze afbeelding te zien zijn. In-betweens zorgen ervoor dat de ruimte wordt geïsoleerd en bieden privacy, maar laten nog steeds licht door. 

Jaloezieën

Renovatie souterrain en bel-etage aan de gracht Industriële ramen & deuren van Kodde Architecten bna Industrieel
Kodde Architecten bna

Renovatie souterrain en bel-etage aan de gracht

Kodde Architecten bna

Voor een modernere uitstraling zijn jaloezieën ideaal. Ze zijn zowel in aluminium als hout te vinden. Aluminium is doorgaans iets goedkoper dan hout, maar hout is op zijn beurt weer warmer. Een prettig effect van houten jaloezieën is dat ze een stoere uitstraling geven, maar tegelijkertijd ook een sfeervolle warmte in het interieur bewaren. Er valt bovendien in de wereld van jaloezieën nog een hoop variatie te vinden. Zo kan de lamelbreedte bijvoorbeeld heel smal of juist heel breed worden uitgevoerd, zijn er verschillende bedieningskoorden en bestaan er ook allerlei type ladderbanden. Ze kunnen speels halverwege het raam worden gehangen of half geopend worden. Tegenwoordig bestaan ze bovendien in een speciale privacy-uitvoering waarbij de koorden aan de voor- en achterzijde lopen in plaats van in het midden, hetgeen zorgt voor een betere sluiting. 

Rol-, plissé, dupli en vouwgordijnen

Een stijlvolle, trendy en bovendien praktische optie zijn de rol- en vouwgordijnen. Het vouwgordijn is daarbij dikwijls wat sfeervoller dan de rolvarianten, aangezien deze vaker in stof worden uitgevoerd waar er bij rol- gordijnen ook gladde synthetische materialen worden toegepast. Op deze foto is te zien dat rolgordijnen zeer fraai kunnen staan, en bovendien ruimtelijker ogen dan plooigordijnen. Net als bij de jaloezieën kun je ook hier het gordijn halverwege de ramen laten vallen. Dergelijke raamdecoratie is dikwijls in alle mogelijke kleuren te leveren. Wanneer de stof verduisterend is ontstaat een knus geheel zoals hier, met een lichtdoorlatende stof houd je de kamer juist ruimtelijk. 

Rol-, plissé, dupli- en vouwgordijnen

Moderne woonkamers van METODO33 Modern

Een zakelijke en moderne kamer creëer je daarentegen met plissé en dupli-gordijnen. Plisségordijnen zijn vergelijkbaar met vouwgordijnen, behalve dan dat de stof niet vlak is maar uit een zigzagvorm bestaat. Ze zijn in ieder geval praktisch, want vrijwel alle raamvormen kunnen worden gecombineerd met dit type raamdecoratie: dakramen, schuine ramen, ramen met afwijkende vormen, et cetera. Bovendien bestaan er talloze ontwerpen waarin ze te vinden zijn. Plisségordijnen worden dikwijls toegepast in trendy interieurs door hun 'edgy' en onconventionele uitstraling. 

Shutters

Ronde shutters Klassieke kinderkamers van Inhuisplaza b.v. Klassiek
Inhuisplaza b.v.

Ronde shutters

Inhuisplaza b.v.

Shutters komen qua stijl en sfeer overeen met houten jaloezieën, door de horizontale latten. Het verschil ligt in het feit dat jaloezieën met een koord worden bediend, terwijl shutters zijn gemonteerd aan de kozijnen. Net als bij jaloezieën zijn ze voorzien van verstelbare lamellen zodat je kan bepalen hoeveel licht je naar binnen wilt laten. Dat gebeurt door ze via een verticale balk gemakkelijk omhoog of naar beneden te draaien. Het gebrek aan een koord heeft als voordeel dat ze niet gaan 'klapperen' zodra er sprake is van een windvlaag. De witte houten exemplaren zijn inmiddels zeer gestegen in populariteit door de stijlvolle uitstraling. 

Patronen en prints

In plaats van gordijnen het subtiele decoratieve aspect van de kamer te laten zijn, kun je ook kiezen voor een afwijkend patroon of print. Dit gordijn vormt een statement dat een originele swing kan geven aan de kamer. Gordijnen bestaan er bovendien zowel effen, glas als met structuur. Er zijn ook veel mensen die een dessin nog steeds erg mooi vinden. Een dessin kan zowel als een print worden uitgevoerd, als dat het in de stof geweven kan zijn. Ook bestaan er volledig verduisterende gordijnen die ideaal zijn voor de slaapkamer. 

Externe zonwering

Natuurlijk kan ook eens gekeken worden naar hoe van buitenaf de zon kan worden tegengehouden. De klassieke markiezen zijn natuurlijk een bekend fenomeen. Maar we zien ook steeds vaker shutters die van buitenaf worden gemonteerd, zoals op deze afbeelding te zien is. En dat biedt meer dan slechts een decoratieve functie! Waar je namelijk met binnenzonwering 35 tot 65% van de warmte tegenhoudt, is dit maar liefst 80 tot 95% bij buitenzonwering. Dit kan dus ook een duurzame keuze zijn! 

Hopelijk hebben we je bij homify genoeg informatie gegeven over de mogelijkheden van raamdecoratie. Neem ook eens een kijkje in dit Ideabook voor wat mooie foto's van raambekleding. 

Welke raambekleding spreekt je aan? Laat het weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!