Maak je eigen designlamp: 6 DIY's

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Maak je eigen designlamp: 6 DIY's

Sanne Sanne
  door FreeDesign
Loading admin actions …

Hippe lampen kosten een fortuin en zijn vaak best gemakkelijk zelf te maken met behulp van basic materialen als hout, karton of koperen buizen. Of ga eens op zoek naar een vintage kop en schotel in de kringloopwinkel. Deze materialen zijn gemakkelijk te verwerken. Je doet inkopen bij de bouwmarkt of de kringloop en bent dus een stuk goedkoper uit dan wanneer je je lamp in een designwinkel koopt. Zo bespaar je je dus een hoop geld en bovendien is niets leuker dan een complimentje krijgen over je DIY-lamp!

We schreven al eerder een uitgebreid Ideabook over hoe je precies een lamp in elkaar zet. Van het kopen van de juiste benodigdheden tot het strippen van je snoer: je vindt het hier! Combineer de opgedane technische kennis met de ideeën uit dit Ideabook en zet in een handomdraai je eigen lamp in elkaar.

Van hout

Van hout kun je hele toffe lampen maken. Hout is een veelzijdig materiaal, verkrijgbaar in vele soorten en maten. Koop bijvoorbeeld een plaat hout of latjes of bewerk een boomstam of een tak. Het is in alle gevallen belangrijk om je hout goed te laten drogen voordat je het gaat gebruiken, vooral als je hout gebruikt dat buiten heeft gelegen. Als je dit niet doet is de kans groot dat je hout nog gaat werken als je lamp al af is, waardoor hij kan vervormen, barsten of schimmelen. Ga dus pas aan de slag als je hout echt goed droog is.

Zaak of beitel de gewenste vorm uit het hout en bevestig het geheel aan elkaar met schroeven of houtlijm. Beits of schilder je lamp eventueel nog en bevestig dan pit, fitting en snoer.

Met kop en schotel

 Eetkamer door Lieselotte
Lieselotte

Lieselotte handgefertigte Hängelampe Tasse-Untertasse mit gold-blauem Dekor

Lieselotte

Kies een mooie kop en schotel voor je lamp. Dun porselein laat wat licht door, bij dik porselein schijnt je licht vooral naar beneden. Om gaten te maken in je kop en schotel heb je een diamantklokboor nodig. Belangrijk tijdens het boren is dat je het porselein en de boor koelt, door het servies bijvoorbeeld onder water te houden of het te koelen met scheuten water. Gebruik daarom een accuboormachine, in verband met de niet zo veilige combinatie van elektriciteit en water. Met een vijl kun je na het boren eventuele scherpe randjes afwerken. 

Als je gaten van de goede afmetingen hebt geboord kun je de fitting er doorheen halen en de pit in de fitting draaien en klaar is je kop-en-schotellamp. Kies een kleur snoer die past bij de kop en schotel en je hebt een prachtige handgemaakte lamp.

Van papier

Papier is een materiaal waarmee je in een handomdraai een lamp in elkaar zet. Papier kun je namelijk gemakkelijk buigen, vouwen en op maat knippen of snijden. Bovendien is het in alle soorten en maten verkrijgbaar. Een bijkomend voordeel is dat papier, wanneer het niet de dik is, licht doorlaat. Een papieren lamp verspreidt dus een mooi licht. Wanneer je bijvoorbeeld oranje of geel papier neemt creëer je ook nog eens een warme lichttint. Het nadeel van papier is dat het snel kreukt of scheurt. Gebruik dus alleen papier voor een lamp die op een 'veilige' plek staat. Gebruik trouwens nooit gloeilampen in een papieren lamp, want dat levert een brandgevaarlijke situatie op. Vroeger waren papieren lampen dus geen optie, maar met een ledlamp is er niets aan de hand!

Om een papieren lamp te maken heb je een basis nodig, bijvoorbeeld een stuk hout, waar je je papieren vorm aan bevestigt. Je kunt ook een papieren koker gebruiken als hanglamp. Maak een basis om je papieren lamp om heen te bevestigen voor wat extra stevigheid. Buig ijzerdraad of kippengaas om bijvoorbeeld een vaas om een gebogen deel te creëren en maak zo een skelet voor je lamp.

Van karton

 Woonkamer door VICARA
VICARA

Cartonado #3

VICARA

Karton is een materiaal dat niet zo vaak gebruikt wordt voor lampen, terwijl de basic uitstraling van het materiaal juist erg leuk kan staan. Bovendien is het een heel gemakkelijk materiaal, in die zin dat je het gewoon op maat kunt snijden met een mesje of knippen met een schaar. Een gemakkelijke DIY.

De lamp op de foto is vrij simpel en bestaat uit verschillende halve cirkels met in het midden de pit. Je kunt een ingewikkeldere lamp maken door delen te maken die je in elkaar schuift. Dit doe je door een inkeping te maken in twee stukken karton, waardoor je ze in elkaar kunt schuiven. Zo kun je een heel bouwwerk maken. Ditzelfde kun je met hout doen, maar met karton werk je gemakkelijker en sneller. Het nadeel van karton is dat het sneller beschadigt dan bijvoorbeeld hout. Maar een lamp die je boven de eettafel hangt heeft niet veel te verduren, dus dan is karton als materiaal een goede optie.

Met koperen buizen

 Studeerkamer/kantoor door FreeDesign
FreeDesign

Messing Lampe

FreeDesign

Met behulp van koperen buizen maak je gemakkelijk een hippe, industriële lamp! Je koop een aantal buizen en koppelstukken, bevestigt die aan elkaar met soldeer of je gebruikt knelkoppelingen en de basis van je lamp is klaar. Doordat je gebruik maakt van buizen kun je het snoer zo door de buis heen halen.

Er zijn veel opties wat betreft de grootte en de vormgeving van je lamp. Je kunt gebruik maken van de normale maat buizen, maar je kunt ook juist wat dunnere buizen nemen voor een wat chiquer effect. Voor een extra industrieel effect neem je niet een lang stuk buis met alleen hoekstukken, maar bevestig je kleine stukjes buis aan elkaar met verschillende koppelstukken. Voeg bijvoorbeeld ook een (natuurlijk totaal overbodig) kraantje toe, zoals op de foto! Vooral voor een bureaulamp of een wandlamp zijn koperen buizen erg geschikt.

Origamilamp

Stylingfoto Moth Gradient Coral:  Slaapkamer door Snowpuppe
Snowpuppe

Stylingfoto Moth Gradient Coral

Snowpuppe

Met het betere origamiwerk kun je hele bijzondere lampen creëren. Gebruik stevig papier voor je lamp. Download een patroon voor deze DIY of ontwerp zelf een lamp als je een echte papierkunstenaar bent. Zelf geen origamitalent? Maak een mooi ontwerp en schakel je creatieve oma of tante in om de uiteindelijke lamp te maken. Combineer de lamp met een mooi snoer en je hebt een unieke eyecatcher voor in je huis.

Inspiratie opgedaan? Ga jij ook je eigen lamp maken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!