6 wijsheden van de expert: Mies van der Rohe

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 wijsheden van de expert: Mies van der Rohe

Sanne Sanne
 Gang en hal door ab.rm - gesellschaft für interdisziplinäres arbeiten in den Bereichen Architektur, Urbanistik, design, Kunst
Loading admin actions …

De bekendste quote van Mies van der Rohe is het welbekende 'less is more', een uitspraak die hij overigens ontleende aan een gedicht van Robert Browning uit 1855. Maar Van der Rohe leerde ons nog veel meer over architectuur. Hij was een Duits-Amerikaanse architect (1886-1969), die vooral bekend is van zijn perfect uitgedachte minimalistische stijl, zowel wat betreft vorm en als wat betreft het gebruik van materialen. Van der Rohe werkte vaak met natuurlijke materialen als glas, staal en natuursteen. Deze materialen integreren vrijwel naadloos in iedere omgeving, waardoor ze geschikt zijn om gebouwen te bouwen die in bijna iedere stedelijke omgeving passen.

In dit Ideabook illustreren we zes wijsheden van Mies van der Rohe. Deze tips helpen je bij het bouwen van een huis of bij het inrichten van een huis; ze zijn vrij breed te trekken. Zo hebben we het over de natuur, over planning en over functionaliteit versus esthetiek.

Weet precies wat je wilt voor je aan een project begint​

Wijsheid: voordat je een huis gaat bouwen of het gaat inrichten moet je heel precies weten wie er in het huis gaan wonen. Het eindresultaat komt voort uit de behoeften van die mensen, aldus Mies van der Rohe.

Het simpelste voorbeeld is het bepalen van de grootte van een huis. Een huis voor zes mensen heeft meer slaapkamers nodig dan een huis voor twee mensen. Vervolgens ga je na: wat willen we in het huis doen? Ben je van plan om komend jaar piano te leren spelen? Dan moet er in de kamer ruimte zijn voor een piano. Heb je een grote hond? Dan heb je een tuin nodig. Door jezelf dit soort vragen te stellen kun je gemakkelijk bepalen hoe je huis eruit moet komen te zien, zowel qua indeling als qua inrichting. Stel dat je in de woonkamer wilt werken; dan maak je ruimte voor een bureau of zorg je voor een vlakke eettafel met stoelen met een goed zitcomfort.

Schets een duidelijk beeld

Wijsheid: het is beter om slechts één idee te hebben. Als dat idee helder is dan kun je daarvoor vechten en zo regel je dingen.

Begin niet lukraak te ontwerpen, te bouwen of in te richten. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt, zodat je alle andere elementen daarop af kunt stemmen. Op die manier krijg je eerder dingen gedaan dan wanneer je nog niet precies weet welke kant je op wilt en bereik je een mooi, samenhangend resultaat. Kies bijvoorbeeld een stijl, een vorm of een functie die centraal staan. Een concreet voorbeeld: je gaat de komende jaren een gezin stichten. Dit heeft gevolgen voor de inrichting van je huis. Je kunt nu een prachtige, antieke Chinese vaas kopen, voor op het bijzettafeltje naast de bank, maar als je over een jaar een hummeltje hebt rondlopen is dat niet ideaal. Probeer dit heldere idee ('het huis moet geschikt zijn voor kinderen') steeds in je achterhoofd te houden.

Behandel de natuur met respect

Wijsheid: de natuur moet ook zijn leven leven. We moeten dat leven niet onderbreken met vormgeving van onze huizen. We moeten proberen om natuur, huizen en mensen samen te brengen.

Volgens Van der Rohe is een huis met grote glazen puien bijvoorbeeld heel geschikt. We kunnen de bomen dan door de ramen zien en door de reflecties krijgt de natuur een diepere betekenis dan wanneer je zelf ook buiten staat. De natuur komt dus beter tot zijn recht en maakt deel uit van een groter geheel.

Dat klinkt allemaal vrij filosofisch, maar het komt erop neer dat huizen moeten integreren in de natuur in plaats van afsteken tegen hun natuurlijke omgeving. Hiervoor is het gebruik van natuurlijke materialen heel geschikt, zoals hout. Op de foto zien we een huis dat volgens Van der Rohe's principe is gebouwd. Het integreert in de omgeving en lijkt daar thuis te horen.

Lees in dit Ideabook hoe je de natuur in huis haalt, zodat je huis nog beter integreert in de omgeving!

Let vanaf het begin op ieder detail

Wijsheid: architectuur begint wanneer je twee bakstenen zorgvuldig samenvoegt.

Ieder detail telt. Kies dus niet achteloos een materiaal voor de buitenkant van je huis of ga voor de eerste de beste eetkamerstoelen die je in een woontijdschrift ziet staan. Vooral wanneer je je huis, naar de ideeën van onze architect, minimalistisch inricht, zijn de details zeer belangrijk. Finesse is het codewoord.

Een voorbeeld van het in de praktijk brengen van deze wijsheid is bijvoorbeeld het kiezen van een vloer. Vaak wordt er gekozen voor een vrij goedkoop laminaat, omdat het op het eerste gezicht allemaal wel wat op elkaar lijkt. Maar wanneer je er goed voor gaat zitten en de verschillende soorten laminaat met elkaar vergelijkt vind je toch heel veel verschillen. Ten eerste verschillen de prints sterk in kwaliteit. Soms lijken de planken zo op elkaar, dat je in een oogopslag ziet dat het niet om echt hout gaat. De finish is ook opmerkelijk: sommige varianten lijken een plastic afwerking te hebben. Daarnaast is de V-groef van belang. De V-groef is het randje van het laminaat. Als je twee planken tegen elkaar plaatst heeft het randje soms de vorm van een V, dat is dan een V-groef. Veel mensen vinden dit er wat chiquer uitzien, omdat je dan echt losse planken ziet, in plaats van een vlakke vloer. Het geeft een natuurlijk effect. Let dus goed op al dit soort details, zodat je uiteindelijk precies hebt wat je wilt en niet teleurgesteld bent in het uiteindelijke resultaat.

Respecteer historische details

Wijsheid: het is een hopeloze bezigheid om vroegere bouwkundige tijden geschikt te maken voor deze tijd. Zelfs de besten zal dit niet lukken. We zien uitstekende architecten die niet slagen in het bereiken van een bepaald effect, omdat hun werk de tijd niet dient.

Het komt erop neer dat je het tijdperk waaruit een gebouw stamt moet respecteren, maar niet moet proberen om die stijl te reproduceren. Als je een jaren dertig woning hebt bijvoorbeeld, is het prachtig om oude elementen te bewaren en ze tot hun recht te laten komen. Maar het is niet nodig om de rest van het huis ook in dezelfde stijl te brengen. Probeer de rest van de inrichting aan te passen aan de oude stijl, maar probeer niet de stijl te reproduceren: oud en nieuw kunnen prima worden gemengd!

Laat functionaliteit nooit ten koste gaan van de look

zicht vanuit eetkamer:  Eetkamer door ddp-architectuur
ddp-architectuur

zicht vanuit eetkamer

ddp-architectuur

Wijsheid: 'I don't want to be interesting. I want to be good', aldus Mies van der Rohe.

Ga niet interessant lopen doen, maar doe het goed. Een mooie stoel is leuk, maar als hij niet lekker zit heb je er niets aan. Een groot huis is leuk, maar als het een hele onhandige indeling heeft voel je je er alsnog niet thuis. Laat functionaliteit dus nooit ten koste gaan van de look!

Ga jij de tips van Mies van der Rohe toepassen in je huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!