Dol op koffie en thee? Dit doe je ermee in huis!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Dol op koffie en thee? Dit doe je ermee in huis!

Sanne Sanne
Woonkeuken:  Keuken door Grego Design Studio
Loading admin actions …

Wij Nederlanders drinken samen 6,5 miljoen liter koffie per dag! Dat komt neer op zo'n 150 liter koffie per persoon per jaar. Dat maakt ons de grootste koffiedrinkers van de wereld. Op een tweede plaats komt Finland, die toch meer dan een halve kop per persoon minder koffiedrinken op een dag. Thee drinken we iets minder, maar nog steeds heel veel: 3,5 miljoen liter per dag, wat gelijk staat aan 100 liter per persoon per jaar. In Engeland drinken ze meer thee dan hier: 250 liter per persoon in een jaar.

Welke plaats nemen koffie en thee in in ons huis? Welk koffiezetapparaat is het beste en welke theekop drinkt het fijnst? En je kunt nog meer met koffie en thee: bombardeer het bijvoorbeeld tot thema!

De plaats die koffie en thee innemen

Kaartje of Kip KIPPENHOK keuken:  Keuken door Kaartje of Kip
Kaartje of Kip

Kaartje of Kip KIPPENHOK keuken

Kaartje of Kip

In de randstad vinden we vooral veel koffietentjes maar meestal drinken wij onze koffie en thee toch binnen de muren van ons huis of ons kantoor. We beginnen met thee of koffie bij het ontbijt aan de eettafel en drinken gedurende ons werk koffie en 's middags als we thuiskomen staat de koffie of thee vaak ook klaar. We drinken koffie om wakker te blijven, maar thee en koffie zijn vooral gezellig. Wij zijn echte gezelligheidsdrinkers. Met vriend(inn)en doen we vaak 'even een bakje' en de pot thee op tafel maakt de kamer net een tikje gezelliger! Koekje erbij en je theekransje is compleet!

Koffie- en theezetten

Er zijn verschillende soorten koffiezetapparaten. Het koffiezetapparaat dat in de meeste huishoudens te vinden is het normale exemplaar met een papieren wegwerpfilter. Je filtert de koffie, waardoor het koffiedik niet in je kopje terecht komt; dat is beter, want daar zitten cholesterolverhogende stoffen in, zoals cafestol. De hippe cafetières die je tegenwoordig steeds meer tegenkomt zijn wat dat betreft iets minder goed, vooral als je veel koffie drinkt kan dat cholesterolverhogend werken. Espresso kun je maken met een percolator, lekker analoog. Het is een klein potje met daarin een filter waar je gemalen espresso indoet. De onderste helft van het geval vul je met water en vervolgens plaats je hem op je fornuis. Het water wordt heet en verdampt als het ware door je koffie heen. Een wat meer geavanceerde optie is een espressomachine. Je maalt bonen (in je machine of in een koffiemolen) en onder grote druk wordt heet water door de koffie geleid. Bijkomend voordeel van zo'n machine is dat er vaak een schuimpijpje aanzit waarmee je je melk kunt opschuimen en heerlijk lattes maakt!

Voor het zetten van thee heb je slechts een waterkoker nodig en theezakjes, verse thee en filters of losse theebladeren. Aan een waterkoker stel je in principe weinig eisen: zo lang je water heet wordt is het goed. Per exemplaar is de kooktijd verschillend en sommige maken meer lawaai dan andere: subtiele verschillen. Je kunt dus prima op het uiterlijk afgaan als je een waterkoker kiest! Muntthee kun je overigens ook prima thuis maken: het is inderdaad zo simpel als heet water plus muntbladeren plus eventueel honing.

Thee- en koffiepotten

Herfst / Winter 2015-2016:  Woonkamer door Pomax
Pomax

Herfst / Winter 2015-2016

Pomax

De belangrijkste eigenschap van een thee- of koffiepot is dat het je drankje warm houdt. In het geval van de koffiepot kiezen we vaak voor een thermoskan, een pot met een isolerende laag, waardoor je koffie lang warm blijft. Er bestaan ook meer traditionele kannen met een grote schenktuit, bijvoorbeeld van emaille, dat op het moment heel hip is. Maar hoewel die heel mooi zijn zijn ze niet ideaal; je koffie koelt er snel in af.

Theepotten zijn vaak van porselein. Je kunt de pot eerst verwarmen met heet water voor je je theewater erin schenkt, zo blijft je thee langer warm. Ook een theemuts kan helpen. Een andere optie is een gietijzeren pot, zoals die op de foto. Gietijzer blijft heel lang warm en het is dus een zeer goede manier om je drankje lang warm te houden! Je kunt deze potten ook prima op je open haard zetten om ze nog langer warm te houden.

Koffie- en theedrinken

Bij het ontbijt drink je koffie en thee aan de keukentafel of voor de tv, maar regel ook een goede plek voor wanneer je echt even lekker wilt gaan zitten voor je kopje. Plaats een fijne fauteuil dicht bij een raam, op een lichte plek en liefst ook dicht bij de verwarming of de open haard. Zo creëer je echt een plekje waar je even kunt bijkomen na een koude wandeling of een lange werkdag. Vergeet het bijzettafeltje voor je pot en je kop niet!

Koppen en mokken

Wat is het perfecte kopje? Natuurlijk is dat persoonlijk, maar er valt iets over te zeggen. Een groot oor is over het algemeen fijner dan een klein oor. Het houdt beter vast en je brandt je vingers niet aan de kop. Er bestaan ook koppen zonder oor, die weliswaar heel mooi zijn, maar keer op keer blijkt dat ze niet handig zijn met hete dranken. Stem je koppen en je pot op elkaar af voor het perfecte theekransje of de perfecte koffiedate!

Wat vind jij van deze koffie- en theetips?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!