Nooit meer opruimen! 7 tips om dit ongelooflijke doel te bereiken

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Kasten Proest Interior Studeerkamer/kantoorKasten & planken
Loading admin actions …

Wat als je nooit meer tijd kwijt bent aan het opruimen van je huis? Dat klinkt je vast als muziek in de oren. Maar hoogstwaarschijnlijk denk je ook dat dit helemaal niet mogelijk is. Het is vast niet zo dat je nog nooit hebt geprobeerd om je huis netjes en opgeruimd te houden. Na elke wekelijkse opruimbeurt doe je waarschijnlijk weer ontzettend je best. Waarom het dan toch niet lukt, is een vraag waarop je het antwoord vast heel graag zou willen weten.

In dit Ideabook komen we daarom met de oplossing. We geven je 7 tips om dit ongelooflijke doel te bereiken. Na het lezen van dit Ideabook weet je precies wat je moet doen om te voorkomen dat je in de toekomst nog eens uren aan het opruimen bent. Lees dus snel verder en pas onze tips vandaag nog toe. Hoe eerder je ermee aan de slag gaat, hoe dichterbij de dag komt dat je nooit meer hoeft op te ruimen! Natuurlijk moet je om nooit meer op te ruimen, wel eerst even alles een keer opruimen. Maar daarover lees je hieronder meer.

Ruim echt op

Als je wilt dat de dag komt dat je nooit meer hoeft op te ruimen, moet je minder spullen in huis hebben die er rond kunnen slingeren. De valkuil is natuurlijk dat we teveel spullen bewaren. Dozen van elektronische apparaten stapelen we op in de berging, omdat die van pas kunnen komen als het apparaat kapot gaat. Oude tijdschriften bewaren we jarenlang, want stel dat we ze nog een keer willen lezen. Ondertussen puilen de kasten uit en blijf je continue bezig met opruimen. Echt opruimen vraagt daarom om een rigoureuze aanpak. Loop alle kasten in huis na en stel je bij al je spulletjes de vraag of het echt nodig is om ze nog langer te bewaren. Als je een bepaald kledingstuk een jaar niet hebt aangehad, dan is de kans dat je het ooit nog gaat dragen niet zo groot. In dat geval kun je het beter wegdoen. Voor al je overbodige spulletjes geld dat je ze beter kunt verkopen of weg kunt gooien.

Begin met de kleine dingen

Rigoureus opruimen is een hele opgave. Veel spullen tegelijk wegdoen is niet makkelijk. Vaak weet je ook gewoon niet waar je moet beginnen. Wij raden je daarom aan om klein te beginnen. Je kunt dan denken aan het uitzoeken van de pennen in je studeerkamer. Het klinkt misschien een beetje raar, maar door de jaren heen verzamelen we meestal meer pennen dan we ons van bewust zijn. De helft doet het vaak niet meer en kan dus worden weggegooid. Het is een simpel klein klusje om mee te beginnen en geeft meteen veel voldoening. Na de pennen ga je verder met je bestek, toiletspulletjes en medicijnen.

Verkopen, weggeven, doneren of weggooien

Tijdens het opruimen is het goed om gebruik te maken van een bepaald systeem. Wij hanteren voor dit systeem vier categorieën: verkopen, weggeven, doneren of weggooien. Voor elke categorie kun je tijdens het opruimen een doos of vuilniszak gebruiken. Tijdens het uitzoeken van je spullen bedenk je of je ze wilt verkopen, weggeven, doneren aan een goed doel of weggooien. Uiteraard is er ook nog de categorie houden, maar daarvoor heb je geen doos of vuilniszak nodig. Verkopen, weggeven en doneren maakt het wegdoen van spullen hopelijk wat makkelijker. Dan heb je immers het gevoel dat je iemand anders met je spullen gelukkig maakt.

Laat je mooie spulletjes zien

Taxidermy; de kunst van het opzetten a TICKET HOME WoonkamerAccessoires & decoratie
a TICKET HOME

Taxidermy; de kunst van het opzetten

a TICKET HOME

Als je bezig bent met het uitpluizen van je kasten kom je waarschijnlijk best wat spulletjes tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Het kan best zijn dat daar hele mooie accessoires tussen zitten.  Deze hoef je natuurlijk niet perse weg te gooien of aan iemand anders te geven. Als je iets echt heel mooi vindt, dan mag het best wel gezien worden. Stop deze spulletjes daarom niet terug in je kast, maar geef ze een mooi nieuw plekje in huis waar je er dagelijks van kunt genieten.

Ruim kort op, maar wel regelmatig

Woonhuis Doorn De Zwarte Hond Landelijke woonkamers
De Zwarte Hond

Woonhuis Doorn

De Zwarte Hond

Het uiteindelijke doel van de rigoureuze opruimactie is natuurlijk dat je dit nu eenmalig hoeft te doen. In de toekomst is het urenlang opruimen van je huis daarom niet meer nodig. Natuurlijk moet je het opruimen wel een beetje bijhouden. Kies er daarom voor om wekelijks tijdens het schoonmaken van je huis ook even kort op te ruimen. Dit hoeft helemaal niet zo veel tijd in beslag te nemen. Als je dit wekelijks bijhoudt en tussendoor niet teveel nieuwe spulletjes koopt, blijft je huis netjes opgeruimd. Zo ben je nooit meer onnodig veel tijd kwijt aan het opruimen.

Denk aan de lange termijn als je iets koopt

We zijn allemaal gek van koopjes, maar denken daarbij meestal niet na over de noodzaak voor een product op de lange termijn. Tijdens het winkelen vergeten we onszelf ook nogal eens de vraag te stellen of we iets echt wel nodig hebben. In plaats van alle koopjes najagen, kun je soms beter iets meer geld uitgeven aan kwalitatief zeer goede spullen die heel lang mee gaan. Uiteindelijk heb je hier veel meer aan. Goedkope prulletjes belanden weer ongebruikt in de kast, waardoor je binnen de kortste keren weer uren kwijt bent aan het opruimen.

Houd het bij één kleurenschema

Als laatste geven we je nog een tip om je huis er opgeruimd uit te laten zien. Voor deze tip hoef je niet op te ruimen, maar je huis enkel van een vast kleurenschema te voorzien. Door te kiezen voor een vast kleurenschema creëer je rust in huis, wat een goede voorwaarde is voor een opgeruimd huis. Het kleurenschema voer je door in alle onderdelen van je inrichting. Je ziet het dus terug op de muren, maar ook in de accessoires die je in huis hebt staan. Als je het echt tot in de puntjes wilt doorvoeren, dan sorteer je zelfs je boeken op kleur.

Meer weten over een opgeruimd huis? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Wat is jouw tip voor een opgeruimd huis? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!