Hanglampen in huis, de laatste trends | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hanglampen in huis, de laatste trends

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische eetkamers van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Loading admin actions …

Weinig interieurkeuzes zijn zo makkelijk te wijzigen als de keus voor je lampen. Ze zijn niet direct erg kostbaar, hoewel dat natuurlijk afhankelijk is van het soort lamp dat je kiest, maar sfeerbepalend zijn hanglampen per definitie. Wij nemen je mee op een korte tour langs de laatste trends in hanglampen. We richten ons in dit ideabook vooral op de trend in kleur en vorm. En waar de kleuren van de trendy hanglampen nog wat voorbeelden behoeven, daarover meer, kunnen we over vorm kort zijn: ronde hanglampen zijn de trend. Ga met ons mee, wij zetten de laatste mode in hanglampen voor je op een rij.

De uitzondering op de regel

Grijze betonlook gietvloer in eetkamer Eclectische eetkamers van Motion Gietvloeren Eclectisch
Motion Gietvloeren

Grijze betonlook gietvloer in eetkamer

Motion Gietvloeren

Ronde hanglampen zien we normaliter in overvloed, maar deze hanglamp laat zien dat het ook anders kan. Deze replica van een Rietveld hanglamp is slim geplaatst in een strak vintage interieur. De lamp is goede maatjes met de Eames stoel op de voorgrond en spiegelt slim het lijnenspel dat de stoelpoten op de grond laten zien. 

Gloeidraad, nu ook in ledverlichting

Amsterdam Keizersgracht Moderne eetkamers van Ethnic Chic - Home Couture Modern
Ethnic Chic – Home Couture

Amsterdam Keizersgracht

Ethnic Chic - Home Couture

In deze lampentrend gaan we terug naar de basics. Want wat zou een lamp eigenlijk meer moeten zijn dan het gloeilampje van weleer? Door terug te gaan naar de fysieke basis van een lamp, is er een ding noodzakelijk: het uitvergroten van de verschillende aspecten van de hanglamp. En zo zien we in de gloeilampen trend dat alles vergroot wordt. De lamp zelf, maar vooral ook het gloeiende middelpunt ervan: de gloeidraad. Ook de ophanging zelf mag gezien worden, het zogenaamde strijkijzerkoord waaraan de hanglamp bevestigd is, is verkrijgbaar in een waanzinnige hoeveelheid kleuren. Trouwens, waar we eerder voor deze hanglampentrend een run op de oude gloeilamp zagen, zijn er nu ook opties in ledverlichting verkrijgbaar. Ook dimbaar!

Koperkleurige hanglampen

Complete verbouwing en inrichting herenhuis Moderne eetkamers van Kodde Architecten bna Modern
Kodde Architecten bna

Complete verbouwing en inrichting herenhuis

Kodde Architecten bna

We kenden de goudtrend in het interieur. We zagen het overal in accenten terug en in combinatie met een in hoogglans wit gestyled interieur kon je de plank amper misslaan. De trend heeft zich ontwikkeld en zo groeien we langzaam van goud naar de koperkleuren. Deze hanglampen boven de eettafel zijn er een mooi voorbeeld van. De symmetrie waar we al tijden aan hechten is gebleven en de ronde vormen met een vintage stijl zijn ook niet direct nieuw. Het is de combinatie van factoren die deze bronskleurige hanglamp hip maakt. Wij vinden de keuze voor de muurverf in combinatie met de bekleding van de stoelen bovendien een inspirerende. Bronskleur, ook in hanglampen, werkt erg goed met het grijzige mintgroen dat we ongetwijfeld vaker gaan tegenkomen.

Zoek de lamp

ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische eetkamers van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Mauricio Arruda Design

ANTONIO CARLOS RESIDENCE

Mauricio Arruda Design

Op deze foto zien we een mooie illustratie van ons verhaal van hierboven. Toegegeven, het is even zoeken naar de hanglamp in dit enigszins drukke interieur maar wie de draad volgt zal de hanglamp vinden. Mooie keuze bij deze hanglamp is de asymmetrische plaatsing ervan. Hier valt bovendien de hoogte van de plaatsing van de gloeilamp op. Het gestrekte zwarte koord benadrukt de hoogte van de ruimte. Dit is een hanglamp in de meest pure zin des woords!

Go big or go home

Aan deze eetkamer was een enkel hanglampje zoals hierboven niet voldoende. Twee was ook te weinig geweest, want hier is gekozen om een statement te maken met de hanglampen. Het concept is enigszins terug te voeren op de gloeilampen zoals we ze hierboven zagen, maar de uitwerking ervan is natuurlijk een volledig andere. Zo kunnen wij ons voorstellen dat de lampen, wanneer verlicht, lijken te zweven aan hun witte draden. Een romantische hanglamp om onder te dineren.

Go big or go home II

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne eetkamers van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa

Lab32 architecten

Hierboven bespraken we de pure functie van de gloeilamp als hanglamp al. In deze eetkamer zien we eenzelfde overtuiging terug, maar dan in de hanglamp als geheel. Hier is ervoor gekozen een hanglamp te plaatsen die gemaakt lijkt te zijn om het prototype hanglamp uit te stralen. Een uitvergrote kap in blinkend roestvrijstaal, met een enorme bulk aan verlichting. Het is dan ook enkel de uitgestrektheid van deze ruimte die toestaat twee grote hanglampen te plaatsen. In een kleinere eetkamer hadden deze lampen zich de ruimte te veel toegeëigend.

Hanglamp plus

Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern Moderne eetkamers van op ten noort blijdenstein architecten Modern
op ten noort blijdenstein architecten

Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern

op ten noort blijdenstein architecten

Een nieuw soort hanglamp om te bewonderen vinden we hier. De ronde vorm van de lamp zelf wordt benadrukt door de doorzichtige ronde vorm eromheen. Leuk om te zien is dat ook hier weer geen enkele moeite gedaan wordt de lamp zelf te verdoezelen. Sterker nog, door er een ronde vorm omheen te plaatsen en ook hier weer te kiezen voor zwarte snoeren, wordt de hanglamp een eyecatcher in de ruimte.

Zwarte hanglampen mogen ook

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning Moderne eetkamers van StrandNL architectuur en interieur Modern
StrandNL architectuur en interieur

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning

StrandNL architectuur en interieur

Net als hierboven zien we ook hier eenzelfde soort uitvoering van een hanglamp. Waar hierboven gekozen werd voor een witte omlijsting is hier, erg slim, gekozen voor een zwarte hanglamp. Slim vanwege de zwarte randen van de moderne openslaande deuren die toegang verlenen tot deze zitkamer. Door in accenten het zwart in de ruimte door te voeren, zoals bijvoorbeeld in de hanglamp, wordt diepte gecreërd in een andere wel erg vlak witte ruimte.

Vintage hanglamp

Eclectische eetkamers van homify Eclectisch

Symmetrie lijkt ook in onze volgende ruimte de norm. In opbouw dan op zijn minst. Door de ronde tafel praktisch waterpas voor het raam te plaatsen, gebruik te maken van een groot vloerkleed dat ook netjes zijn grenzen kent en de lamp recht boven de tafel te hangen, wordt rust gecreërd. De hanglampen in deze setting is, het zal niet langer verbazen, een prachtig rond en vintage exemplaar. Door de mix van materialen geeft ook deze hanglamp hoogte aan de ruimte.

Asymmetrische hanglampen

Woon eetkamer Industriële eetkamers van homify Industrieel
homify

Woon eetkamer

homify

Net nog bezochten we een ruimte die subtiel symmetrisch gemaakt was. In deze ruimte is dat idee volledig losgelaten en is er gekozen voor het tegenovergestelde. In deze eetkamer is uitgegaan van een asymmetrisch beeld. Te beginnen met de plaatsing van de tafel, de keur aan stoelen en afgemaakt met de drie in zowel hoogte als grootte verschillende hanglampen. Opvallend is dat we hier kijken naar een subtiele asymmetrie, eentje die niet storend is. Waren de hanglampen in deze ruimte veel uitgesprokener geweest, dan was het wellicht te druk. Nu is dit een huiselijke ruimte met, het blijft terugkomen, een drietal mooie ronde hanglampen.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!