7 essentiële tips om je huis voor te bereiden op een langere afwezigheid | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 essentiële tips om je huis voor te bereiden op een langere afwezigheid

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne keukens van homify Modern
Loading admin actions …

Momenteel is het dé periode om je zomervakantie te boeken. Er is weer volop aanbod en je profiteert nu vaak nog van mooie vroegboekkortingen. Een vakantie betekent veelal dat je langere tijd van huis bent. Met een beetje mazzel ga je een week of drie weg, maar uiteraard zou het ook kunnen dat je een echt lange reis gaat maken. Dan kan het zelfs zo zijn dat je meerdere maanden van huis bent. Dit betekent ook dat je huis al die tijd leeg staat. Je kunt natuurlijk tijdelijk iemand anders in je huis laten wonen, maar dat wordt meestal pas interessant als je een minimaal een half jaar weg bent. Op zich is het helemaal niet erg als je huis een tijdje onbewoond is, mits je de juiste voorbereidingen treft.

In dit Ideabook geven we je daarom 7 essentiële tips om je huis voor te bereiden op een langere afwezigheid. Met deze tips zorg je ervoor dat je huis er toch bewoond uitziet, maar ook dat je na je vakantie in een schoon en opgeruimd huis thuiskomt. We nemen ook tips door met betrekking tot de elektronische apparatuur in huis en het uitruimen van je koelkast. Lees snel verder en zorg er dit jaar voor dat ook je huis klaar is voor jouw vakantie!

Vermijd de indruk dat je afwezig bent

Zijaanzicht landhuis in stijl van een Kempische Hoeve. Landelijke huizen van Villa Delphia Landelijk
Villa Delphia

Zijaanzicht landhuis in stijl van een Kempische Hoeve.

Villa Delphia

Als je langere tijd van huis bent is het belangrijk om voor de buitenwereld de indruk te wekken dat je gewoon thuis bent. Voor mensen met slechte bedoelingen die graag je huis in willen is het natuurlijk fijn om te weten dat je op vakantie bent. Zorg er daarom voor dat je niemand het idee geeft dat je voor langere tijd afwezig bent. Als je op een appartement woont kun je de raambekleding half gesloten houden en ’s avonds middels lichtschakelaars een aantal lampjes laten branden. In een woonhuis heb je meer last van inkijk van buitenaf. Je zou daarom kunnen vragen of de buren ’s avonds de gordijnen dicht willen doen en deze overdag weer open willen doen. Je kunt ’s avonds wederom wat licht laten branden door gebruik te maken van lichtschakelaars.  Stapels post op de deurmat verraden ook dat je al een tijdje niet thuis bent geweest. Vraag daarom iemand om af en toe de post weg te halen. Pas ook op met het vermelden van je vakantie op social media. Als je een openbare Facebook-pagina hebt kan iedereen zien dat je niet thuis bent.

Maak eten dat kan bederven op of gooi het weg en leeg de prullenbakken

Keuken, The Netherlands Moderne keukens van Baden Baden Interior Modern
Baden Baden Interior

Keuken, The Netherlands

Baden Baden Interior

Kijk voordat je voor langere tijd op vakantie gaat wat er allemaal nog in de koelkast en de fruitmand ligt. Eten met een langere houdbaarheidsdatum kun je prima laten liggen, maar producten die binnen korte tijd bederven kun je voor je vakantie beter opmaken. Als dit niet meer lukt, gooi je ze weg of geef je ze aan iemand anders die ze wil hebben. Leeg voor je vakantie ook alle prullenbakken in huis. Als je langere tijd weg bent kan het tenslotte alleen maar gaan stinken. En dat is niet erg prettig thuiskomen.

Haal je elektronische apparatuur van het stroom

Woonhuis PMTJ Eindhoven Moderne woonkamers van 2architecten Modern
2architecten

Woonhuis PMTJ Eindhoven

2architecten

Veel elektronische apparaten in huis verbruiken stroom zelfs wanneer ze niet worden gebruikt. Als je voor langere tijd niet thuis bent, kun je deze net zo goed helemaal van het stroom halen. Dan kan er ook niets mis gaan in het geval van kortsluiting. Apparaten die je sowieso van het stroom kunt halen zijn de televisie, radio, dvd-speler, computer en modem. In je koelkast en vriezer zullen altijd nog wel wat spulletjes liggen, waardoor je deze het beste aan kunt laten. Als je in de winter op vakantie gaat, vergeet dan niet om de kachel uit te zetten.

Zorg dat er iemand voor je huisdieren zorgt

De hond mag meestal wel mee op vakantie, maar de kat, hamster, vis of cavia moeten helaas thuis blijven. Gelukkig kunnen deze dieren wel prima alleen thuis blijven, mits ze natuurlijk dagelijks te eten krijgen. Ook zal hun kattenbak, hok of kom zo nu en dan moeten worden schoongemaakt. Als je goed contact hebt met je buren kun je vragen of zij een paar weken voor je huisdieren willen zorgen. Omdat ze naast de deur wonen is dit voor hun goed te doen. Je kunt je huisdieren ook onderbrengen bij familie of vrienden die verder weg wonen.

Zorg dat er iemand de planten water geeft

De planten in huis hebben niet zo veel verzorging nodig als de huisdieren, maar moeten toch wekelijks wel wat water krijgen. Planten in je tuin zijn misschien nog wel dorstiger, zeker in de warmere zomermaanden. Het is natuurlijk jammer als al je planten na terugkomst van je vakantie dood zijn. Vraag daarom aan je buren, vrienden of familie of ze de planten water kunnen geven tijdens je afwezigheid.

Ruim op en maak schoon

Je hebt er misschien niet altijd tijd voor voordat je weggaat. Voor je vakantie moet je tenslotte ook al van alles regelen. Toch is het aan te raden om wat tijd vrij te maken om je huis opgeruimd en schoon achter te laten. Er is namelijk niets vervelender dan thuiskomen in een rommelig en vies huis. Het laatste dat je na je vakantie meteen wilt doen is het huis schoonmaken. De eerste dagen ben je tenslotte al druk genoeg met het wassen van alle vakantiekleding.

Check alles nog één keer voordat je weggaat

Moderne keukens van homify Modern

Voordat je deur achter je dicht trekt is het verstandig om alles nog één keer na te lopen voordat je weggaat. Controleer of je alles hebt uitgezet. Dan kun je onder meer denken aan de oven en magnetron, maar ook aan de kachel. Kijk ook of alle ramen dicht zijn en controleer voordat je in de auto stapt tenslotte of je alle deuren op slot hebt gedraaid.  Als alles voor elkaar is kun je met een gerust hart op vakantie.

Wil je meer lezen over vakanties? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om je huis voor te bereiden op een langere afwezigheid? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!