Uitvindingen die ons leven hebben veranderd | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Uitvindingen die ons leven hebben veranderd

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne woonkamers van homify Modern
Loading admin actions …

Door de eeuwen heen zijn er de nodige uitvindingen gedaan die ons leven een stuk makkelijker hebben gemaakt. De auto, het vliegtuig, de telefoon of de computer. Allemaal dingen die niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijkse leven. En ook in huis zijn er apparaten verschenen die ons vervelende en ingewikkelde taken uit handen nemen. Elke dag handmatig de afwas doen of de bergen was die een heel gezin produceert schoon schrobben. Je moet er toch niet aan denken. Even snel iets opwarmen in de magnetron of een smoothie uit de blender. Tegenwoordig kan het allemaal, maar zo gewoon is dat helemaal niet. Dankzij een paar knappe koppen is ons leven in en rondom het huis een stuk aangenamer. Veranderingen die we voor geen gouden zouden willen missen.

Wasmachine en vaatwasser

Handige uitvindingen die ons een hele hoop werk uit handen nemen zijn de wasmachine en de vaatwasser. Wasmachines zijn al wat langer ingeburgerd, dus veel mensen zullen zich niet kunnen heugen hoe het moet zijn geweest alle was met de hand te moeten doen. Het gemak waarmee we nu kleren in de wasmachine gooien zou er waarschijnlijk heel anders uitzien zonder een machine die al het werk doet. De vaatwasser is nog niet zo heel lang gemeengoed in het gemiddelde huishouden. Pas in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw drong de elektrische vaatwasser geleidelijk door tot de West-Europese huishoudens. De meeste mensen kunnen zich dus nog wel een leven zonder voorstellen. Maar wie wil er nou nog zonder?

Wekkerradio

Master bedroom Minimalistische slaapkamers van Architect2GO Minimalistisch
Architect2GO

Master bedroom

Architect2GO

Wie wordt er tegenwoordig nog zonder wekker wakker? Doordeweeks toch zeker bijna niemand. Het is een klein apparaatje, maar het houdt zo’n beetje eigenhandig de wereldeconomie draaiende. Zonder wekkerradio zouden maar weinig mensen op tijd op hun werk komen. Want zoveel hanen zijn er niet in de wereld. De eerste wekker zou zijn uitgevonden door de Griekse filosoof Plato, zo’n, 2400 jaar geleden. De Franse uitvinder Antoine Redier vroeg in 1847 patent aan op de eerste alarmklok en rond 1940 bedacht James F. Reynolds de wekkerradio.

Magnetron en blender

In deze moderne tijd waar tijd geld is en ook schaars, zijn alle hulpmiddelen voor een beetje tijdwinst zeer welkom. De magnetron draagt niet altijd bij aan een veel gezonder leven. Maar sneller klaar is het eten zeker. En daarnaast is het opwarmen van (gezond) eten, drinken, babyvoeding, popcorn of wat dan ook voor veel mensen een zegen. Ook de blender heeft veel deuren geopend. Snel, schoon en veilig eten, fruit of sapjes pureren is tegenwoordig een fluitje van een cent. Deze professionals weten alles over de handigste huishoudelijke apparaten.

Boxspring

Slaapkamer met eiken kasten Industriële slaapkamers van homify Industrieel
homify

Slaapkamer met eiken kasten

homify

Een boxspring is verend matras met binnenvering gecombineerd met een onderstel. Door de duurzaamheid en het comfort wordt het systeem vaak toegepast in hotels en wordt ook wel hotelbed genoemd. Een boxspring is tegenwoordig ook heel betaalbaar, dus slaapcomfort is bereikbaar voor de meesten. Het hectische leven dat veel mensen leiden, vraagt om een goede nachtrust. De paar uurtjes die mensen kunnen slapen dienen zo optimaal mogelijk benut te worden. En dankzij deze geweldige uitvinding kan dat.

Centrale verwarming

Moderne woonkamers van homify Modern

Nog steeds niet alle huizen in Nederland beschikken over centrale verwarming. Gelukkig verdwijnen gaskachels langzamerhand uit het collectieve geheugen. Want een pretje zijn die dingen natuurlijk niet. Laat staat dat je vroeger zelf de kachel moest aanhouden met brandhout. Nee, dan is een verwarming die je ’s ochtends eens lekker opendraait toch wel zo fijn. En tegenwoordig kun je dat zelfs op afstand doen met je slimme thermostaat. Lui vanuit je bed met je smartphone de verwarming alvast aanzetten zodat als je aan de ontbijttafel zit het lekker behaaglijk is. Of in de auto op je weg naar huis. Het kan en dat is ontzettend fijn. In dit Ideabook lees je hoe je je huis energiezuinig kan maken.

Strijkijzer

Met de komst van de wasmachine kwam ook het ‘luxeprobleem’ van gekreukelde was. Zo uit de was kan je kleding niet altijd aandoen, zeker als je bijvoorbeeld een belangrijke afspraak hebt. En dus was daar ineens de strijkijzer (of strijkbout). Hiermee kan je kleding en ander textiel door middel van warmte en eventueel stoom glad strijken. Het strijken heeft trouwens niet alleen een functie voor het mooi maken van textiel, maar het bevordert ook de hygiëne, doordat bacteriën door de hitte gedood worden. Dit is bijvoorbeeld zinvol voor zakdoeken, theedoeken en handdoeken. Vroeger werd een strijkijzer ook echt van ijzer gemaakt en werd deze op de kachel gelegd om warm te worden. Aan het begin van de 20e eeuw kwamen er door elektriciteit verwarmde exemplaren. En al die gestreken kleding wil je natuurlijk ergens kwijt kunnen. Dat kan bijvoorbeeld in een fraaie kleedkamer.

Bij welke uitvinding heb jij het meeste baat? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!